Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Још једна тужба Симоновића: Маторчевић је текстом хтео да ме представи нечасним
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 05. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Још једна тужба Симоновића: Маторчевић је текстом хтео да ме представи нечасним

Бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић, оптужен да је наложио паљење куће Милана Јовановића, тужио је поново уредника портала „Жиг инфо“ Жељка Маторчевића због наношења „психичког бола и страха“ текстом објављеним на овом сајту. Симоновић тражи накнаду штете у износу од 300 хиљада динара.

Симоновић је Маторчевића тужио због текста под насловом „СВЕТИ ЧАРОБЊАК ПРВООБРАЗОВАНИ Ко о чему ОН о поштењу!“ у којем су „изнети потпуно измишљени наводи“, са циљем да се он „представи нечасним човеком“.

„Већ у наслову изнете су две увреде, прва ироничним алудирањем на Симоновићеву наводну необразованост, а друга очигледним негирањем његовог поштења. Општа је позната народна изрека ‘Ко о чему, курва о поштењу’, а у овом наслову реч ‘курва’ је замењена речју ‘ОН’ која се односи на Драгољуба Симоновића“, наводи се дословно у тужби.

Осим текста Маторчевића, који је објављен децембра 2016. године, у тужби Симоновића спорна је и фотографија.

„Приказана је карикатурална фотомонтажа Симонoвићеве фотографије, и то ни мање ни више него на православној икони, која за сваког верујућег човека има сакралну вредност и представља део културног наслеђа“, пише у тужби и додаје се да „нема дилеме“ да је фотографијом Маторчевић Симоновића „намеравао да понизи“.

У тужби пише да се текстом Маторчевића Симоновић „стигматизира у средини у којој познаје велики број лица, што неспорно доприноси његовом великом психичком болу“.

„Етикетирање било ког лица епитетом неког чије се поштење мери са поштењем проститутке, некога коме се алудира на наводну необразованост, а онда и некога ко се означава речима ‘олош Симоновић’ том лицу наноси психичку бол, повређује углед и част личности и узрокује страх да би то лице могло да буде шиканирано на јавном месту или чак физички нападнуто од стране политичких неистомишљеника“, пише у тужби.

Као и у претходној тужби, Симоновић оспорава Медијски центар „Жиг инфо“, који је издавач истоименог портала, јер га нема у Регистру медија.

„Медијски центар ‘Жиг инфо’, коме је заступник тужени Жељко Маторчевић, апсолутно нема никакве везе са појмом ‘медиј', иако у свом називу има реч ‘медијски’ (вероватно са тенденцијом и амбицијом да о себи створи управо такав општи утисак)“, стоји у тужби.

Споран текст: Јавно информисање је слободно и не подлеже цензури

Повод за текст на порталу „Жиг инфо“, због којег је тужен Жељко Маторчевић, је изјава Драгољуба Симоновића на седници Скупштинe општине Гроцка да „има оних који пишу, а не раде нигде и добро зарађују“.

„Изјава председника ГО Гроцка долази након што је ‘Жиг инфо ’објавио више текстова о имовини председника Симоновића, коју он није ни порекао, већ је потврдио на јучерашњој седници ГО Гроцка, изјављујући да се исте не стиди јер је стекао својим радом“, наводи се у тексту.

У тексту, између осталог, стоји да је „јавно информисање слободно и не подлеже цензури“.

„Слобода јавног информисања не сме се повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења, својинских и других права, као ни утицајем и контролом над средствима за штампање и дистрибуцију новина или мрежама електронских комуникација које се користе за дистрибуцију медијских садржаја“, наводи се у тексту.

У тексту стоји да су редакција и сарадници "Жиг инфа" „вољни“ да мењају своју имовину за Симоновићеву.

„Спремни смо и да сва наша примања заменимо са примањима Симоновића. Писања ‘Жиг инфа’ су доказана и у судским споровима, од којих ниједан тужилац није добио спор, што недвосмислено указује на истиност“, пише у тексту.

О тужбама Драгољуба Симоновића против Милана Јовановића и Жељка Маторчевића прочитајте у наставку:

- Четврта тужбa Симоновића за нанет психички бол против Маторчевића

- Симоновић за психички бол нанет текстом Маторчевићу тражи пола милиона

- Симоновић тужио за психички бол Јовановића и Маторчевића

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси