Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Си-Ен-Ен знао да ће НАТО гађати РТС али о томе није известио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 04. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Си-Ен-Ен знао да ће НАТО гађати РТС али о томе није известио

Амерички канал вести Си-Ен-Ен знао је да ће зграда Радио-телевизије Србије (РТС) бити бомбардована у априлу 1999, рекао је тадашњи извештач Си-Ен-Ена Брент Садлер у документарном филму „Хроника најављене смрти“ који је РТС емитовао у уторак. Си-Ен-Ен није известио о сазнању да ће НАТО гађати РТС, иако је то могло да спасе 16 колега убијених у том терористичком нападу.

Садлер каже да је за одлуку америчких власти да бомбардују РТС сазнао 8. априла од Тома Џонсона, тадашњег извршног директора Си-Ен-Ена.

„У интерном имејлу Џонсон ми пише: ‘Вероватно смо ове седмице спасли српску телевизију. Објаснио сам људима на највишим функцијама да би у случају удара НАТО-а погинули многи недужни људи‘“, рекао је Садлер и додао да је РТС је требало да буде гађан два дана пре те преписке, 6. априла, али да је Си-Ен-Ен америчкој влади скренуо пажњу да би у том случају настрадали многи цивили.

Он је навео да је Џонсон завршио имејл речима да још нема јасну представу шта ће бити са РТС-ом.

„Двадесетог априла добијам нови интерни имејл Си-Ен-Ена. Овог пута га шаље Исон Џордан, тадашњи шеф међународног огранка наше куће. У имејлу је писало: ‘Добили смо јасну и недвосмислену поруку да се држимо подаље од зграде телевизије. Нико до кога нам је стало вечерас не би требало да буде тамо’“, казао је Садлер и додао да је имејл послат три дана пре напада на зграду РТС-а, што „мења слику о озбиљности ситуације“.

„Си-Ен-Ен више није смео да извештава из зграде РТС-а, а недељу дана пре тога од 10. до 17. априла сваке ноћи смо до раних јутарњих часова ексклузивно извештавали са терасе те телевизије. А онда је 20. априла стигло последње упозорење“, рекао је он.

Садлер каже да су се он и други извештач Си-Ен-Ена из Београда Алесио Винчи 21. априла састали са генералним директором РТС-а Драгољубом Милановићем и да су му рекли да се спрема напад. Ни они ни руководиоци Си-Ен-Ена о плану америчке владе да гађа пуну зграду РТС-а нису обавестили јавност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси