Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Брнабић: Бомбаровања РТС-а треба да се стиде они који нам причају о слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 04. 2019.

Извор: УНС

Брнабић: Бомбаровања РТС-а треба да се стиде они који нам причају о слободи медија

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је вечерас да је бомбардовање зграде РТС-а и убиство 16 радника те медијске куће пре 20 година треба да се стиде оне земље које нам данас причају о слободи медија. „Многи од тих који нас данас обучавају о слободи медија немилосрдно су упутили пројектиле на један медиј“, истакла је премијерка на Међународној конференцији „ Крај некажњивости за злочине над новинарима“ коју у Београду организују УНС и РТС.

Она је рекла да живимо у свету у којем злочине дефинише политика и у којем су од правде често много важнији интереси и новац.
Брнабић је додала да не постоји  ниједно оправдање за тај варварски чин.

„Бомбама су одговорили на телевизијски програм“, рекла је она и додала да ћемо „подсећати да је злочин злочин, да је убиство убиство без обзира ко га је  и са којим мотивима починио и да никада нећемо престати да тражимо правду“.

Она се посебно захвалила  америчком новинару Џеремију Скејхилу  који се породицама настрадалих радника РТС-а, у име америчке владе, извинио вечерас због НАТО бомбардовања.

„Ако постоји макар нека сатисфакција, добила сам то захваљујући Вама“ , рекла је Брнабић.

Ми овде у Србији урадили смо нешто, неког смо осудили јер није евакуисао запослене из РТС-а, осудили смо и структуре, али је очекивати од других да исто то ураде није реално, рекла је она.

Имамо право и обавезу да не ћутимо и да ствари назовемо правим именом – 1.000 бачених  бомби јесте злочин, Ниш, Варварин, Грделица, РТС... јесу злочин, подсетила је Брнабић на страдања током НАТО бомбардовања. 

Овај скуп одражава наш однос према правди  и наду да ће  једног дана свет имати могућност правде једанку за све.

„Желим РТС-у и УНС-у да захвалим због овог скупа који су организовали,  јер иако нећемо наћи правду  наставићемо да је тражимо и никада то нећемо престати“,  закључила је Брнабић.  

Извештај са отварање конференције "Извињење америчког новинара у име своје владе због убиства 16 радника РТС-а" прочитајте овде. 

Извештај са првог панела "Рат уживо: Извештавање за време НАТО бомбардовања" прочитајте овде

Извештај са другог панела "Пропаганда 1999-2019: Шта смо научили?" прочитајте овде.

Извештај са трећег панела "Гулиоза Саид: Исправићемо листу Комитета за заштиту новинара на којој нису страдали радници РТС-а" прочитајте овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси