Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Извињење америчког новинара у име своје владе због убиства 16 радника РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 04. 2019.

Извор: УНС

Извињење америчког новинара у име своје владе због убиства 16 радника РТС-а

Амерички истраживачки новинар Џереми Скејхил извинио се вечерас, на отварању међународне конференције „Крај некажњивости за злочине над новинарима“, у име своје државе због тога што је, како је рекао, током НАТО бомбардовања хладнокрвно убила 16 радника Радио-телевизије Србије (РТС).

„Никада од моје владе нисте чули извињење. Жао ми је што је моја влада хладнокрво убила чланове ваших породица. Ја као Американац одговоран сам за то бомбардовање“, рекао је Скејхил на отварању Међународне конференције „Крај некажњивости за злочине над новинарима“ у Београду.

Како је додао, извињење до сада нико није изговорио, нити је проглашен кривим за бомбардовање РТС-а.

„САД много прича о слободи медија, али нико није поставио питање зашто је убијено 16 радника који су само радили свој посао“, рекао је он и додао да разуме породице настрадалих радника РТС-а које траже одговорност за тај чин.

Оно што је САД урадио био је ратни злочин, а ниједан човек никада није изведен пред лице правде. Молим се и надам да ће правда бити задовољена, рекао је он.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић је рекао да се већ 20 година питамо зашто је убијено 16 цивила који су у РТС-у радили своје послове.

„Шта је хтео да уради врх РТС-а стављајући их у немислост НАТО бомбама“, запитао је и додао да су били бахати и безосећајни да животе својих колега прогласе небитним, неважним, безначајним, баш као што је то урадио НАТО“, рекао је Бујошевић.

РТС ће вечно помињати своје колеге јер нико нема право да убија новинаре рекао је он и додао да ће РТС и даље покушавати да имена 16 колега, буду уписана у Комитету за заштиту новинара, што досад није био случај.

„Било би људски да овај скуп такав предлог подржи“, истакао је генерални директор РТС-а.

Бобан Ковачевић,  водитељ РТС-а који је читао „Вести“ у тренутку напада, подсетио се на ту ноћ и рекао је да је нешто пре 2 сата кренуо у студио. 

„Седам или осам минута касније камерман с којим сам ушао у просторију више није био жив. Нестало је светло, црни густи дим био је свуда око нас. Урушио се и пролаз према Абердаровој улици. У протеклих 20 година стално се враћам у вести које нису завршене, у злочин који није кажњен. Зашто?“

Мирослав Медић, брат Синише Медића (33) дизајнера програма који је убијен у овом нападу, обратио се у име породица погинулих радника и позвао је присутне да се минутом ћутања ода пошта жртвама. 

Медић, који је и данас радник РТС-а подсетио је да су у тој медијској кући од почетка НАТО бомбардовања радили у сменама од 12 сати, и да је ноћу у телевизији било од 150 до 160 људи. 

„У почетку смо долазили без страха. Како је време одмицало, НАТО је чинио све веће злочине и гађао репетиторе и другу емисиону технику, када је најављено да РТС може бити легитиман војни циљ почели смо да долазимо са зебњом“, рекао је он.

Захтев директора да макар ноћу радимо са сигурнијег места је одбијен, рекао је Медић.

Према његовим речима, бомбардовање РТС-а је био први терористички напад, први пут напад на једну медијску кућу, убијени су цивили који су само радили свој посао. 

„За незапамћени злочин нико није одговарао. Породице су 17 земаља тужиле међународним судовима али та тужба је одбачена“, рекао је Медић.

„Овај злочин не треба да се заборави и да се никада више не понови“, закључио је он.

Председник УНС-а Владимир Радомировић, након снимака рушења и обнове торња на Авали, подсетио је да је обновљен тај чувени ТВ торањ, али да животи настардалих радника РТС-а не могу бити обновљени.

„Никада нико ни у једном рату у историји света, пре тог 23. априла 1999.  није бомбародовао ниједну медијску кућу и убио 16 њених радника“,  указао је он.

На листи страдалих новинара, подсетио је,  нема 15 новинара страдалих на Косову и Метохији. Прочитао је њихова имена и указао да је УНС због нереаговања полиције поставио таблу с именима Ђура Славуја и Ранка Перенића, али је тек прошле године добио објашњење да је „из етнички мотивисаних разлога“ рушен седам пута. 

„Таблу ћемо поставити и осми пут. Сећање нам нико не може узети“, рекао је Радомировић.

Заменик генералног секретара Међународне федерације новинара Џереми Дир рекао је да у име 600.000 чланова федерације одајемо почаст и сећамо се њих 16 и свих других жртава и настојања да се ућуткају новинари. 

„Због тог тужног дана, осуђујемо бомбардовање РТС и подржавамо породице које траже правду“, рекао је он.

Упозорио је да такво незапамћено кршење међународних норми и некажњивост има данас последице широм света. 

„Памтимо мртве, а боримо се за живе“, рекао је Дир и поручио да „пружају подршку и данас и убудуће“. 

Председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов, који се присутнима обратио на српском, указао је да се и сада против Русије као раније Србије води медијски рат лажним вестима.

„Сада је и Русија под санкцијама, али захваљујем се Александру Вучићу и братском српском народу што нису савили кичму и увели нам санкције. Хвала вам на томе“, рекао је он.

Председница Суда части УНС-а и чланица Комисије за истраживање убистава новинара Љиљана Смајловић подсетила је да је пре неколико дана, након  20 година донета провостепена пресуда за убиство новинара Славка Ћурувије и да је то је потврда да га је убила држава.

„Долази крај ере некажњивости за убиства новинара. Нећемо заборавити Ћурувију и жртву коју је поднео за слободу штампе у Србији“, рекла је она.

Дводневну међународну конференцију организују УНС и РТС на саму двадестогодишњицу НАТО бомбардовања зграде РТС, у ноћи 23. априла 1999. у 2.06, када је убијено 16 радника те телевизије.

Извештај са отварања конференције "Брнабић: Бомбаровања РТС-а треба да се стиде они који нам причају о слободи медија" прочитајте овде.

Извештај са првог панела "Рат уживо: Извештавање за време НАТО бомбардовања" прочитајте овде

Извештај са другог панела "Пропаганда 1999-2019: Шта смо научили?" прочитајте овде.

Извештај са трећег панела "Гулиоза Саид: Исправићемо листу Комитета за заштиту новинара на којој нису страдали радници РТС-а" прочитајте овде.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

23.04.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 10:52

SRAMOTA

Zaista je sramota što na ovom i ovakvom skupu nije govorio niko iz NUNS-a!?Ti ljudi su izgleda baš izgubili kompas.Istovremeno,zanimljivo je kako su neki srpski tzv.slobodni i nezavisni mediji izbegli da opširnije citiraju reči američkog istraživačkog novinara Džeremija Skejnhila.Nekima kao da je krivo zbog onog što je Skejnhil poručio sa govornice ovog skupa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси