Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Пејовић на обележавању убиства Славка Ћурувије: Пресуда је резултат истрајне борбе породице и колега
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 04. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Пејовић на обележавању убиства Славка Ћурувије: Пресуда је резултат истрајне борбе породице и колега

Председница Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) Драгана Пејовић данас је на обележавању 20 година од убиства новинара и власника "Дневног телеграфа" и "Европљанина" Славка Ћурувије рекла да је првостепена пресуда оптуженима за овај злочин резултат истрајне борбе породице и колега.

„За колеге Славка Ћурувије, за грађане Србије, али и за генерације које су стасале као новинари после 11. априла 1999. године, првостепена пресуда значи да убиство новинара може бити кажњиво“ рекла је Пејовић.

Она је рекла да се нада „да ће институције имати снаге да потврде пресуду и да генерације које долазе неће чекати да се увере да је убиство новинара кажњиво“.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић рекао је да је ова пресуда корак напред, али да „породица, колеге и сви грађани Србије који држе до себе не могу бити задовољни, јер је доказано да иза овог убиства стоји држава".

„Имамо обавезу према породици, новинарима и свим грађанима да инсистирамо да се овај случај до краја разоткрије и да на светлост дана изађу све чињенице које се крију иза овог убиства, које је починила држава“, рекао је Бодрожић.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић подсетио је да је Комисија радила на овом случају пет година и „да су добили првостепену пресуду којом су задовољни“.

„Надамо се да ће ова пресуда бити и потврђена. Настављамо да радимо као што треба да раде и све наше колеге на овом и на другим случајевима како би се некажњивост за убиства новинара и насиље над новинарима искоренило“, рекао је Матић.

Подсетимо, после четири године суђења у петак 5. априла донета је првостепена пресуда којом су бивши начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић и начелник београдског центра РДБ-а Милан Радоњић осуђени на по 30 као организатори овог злочина, док су бивши главни обавештајни инспектор Друге управе РДБ-а Ратко Ромић и бивши резервни припадник РДБ-а Мирослав Курак осуђени на по 20 година затвора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси