Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Душан Војводић: Припремају сценарио као и са порталом „Жиг инфо“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 03. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Душан Војводић: Припремају сценарио као и са порталом „Жиг инфо“

Уредник продукције „За медиа“ Душан Војводић обавестио је данас Удружење новинара Србије (УНС) да је, након што су новинари ове продукције одржали конференцију о инциденту у којем су у суботу у „Ноћном клубу 54“ насилници тешко повредили матуранта Бориса Брнзановића, дошла интервентна полиција са налогом да му одузму оружје.

„Био сам у шоку када су синоћ дошли полицајци да ми траже оружје, а које је у мом власништву од ’91. године. Припремају сценарио као и са Миланом Јовановићем коме је прошле године запаљена кућа, након што је на порталу ‘Жиг инфо’ писао о злоупотребама у Општини Гроцка“, рекао је УНС-у Војводић.

Подсетимо, продукција „За медиа“ прва је објавила информацију о пребијању матуранта Бориса Брнзановића у „Ноћном клубу 54“ у Зајечару, након чега су почели притисци на ову продукцију.

УНС-у је Војводић рекао да је „први пут уплашен за безбедност своје породице и себе, зато што је до сада више пута полицији пријављивао претње и притиске због истраживања и писања, али му никада није тражено да преда оружје“.

„Уместо да ме заштити, зато што је у инцидент о којем пишем уплетена моћна екипа, полиција добија налог да ми одузме оружје. Иначе, након писања о инциденту добијам имејлове да су полицијски службеници повезани са ‘Ноћним клубом 54’“, рекао је УНС-у Војводић.

Након разговора са начелницом Полицијске управе у Зајечару Сањом Димитријевић полиција је одустала од намере да одузме оружје Војводићу.  

Притисци на продукцију „За медиа“ након писања о инциденту

Након писања и истраживања о тешком инциденту у „Ноћном клубу 54“ у Зајечару, новинари продукције „За медиа“ у уторак су одржали конференцију за штампу како би извршили притисак на тужилаштво и полицију, јер су „матуранти угрожени, а батинаши на слободи“.

Уочи те конференције, како је УНС-у речено у овој продукцији, појавио се шеф обезбеђења „Ноћног клуба 54“ који је тражио да се прекине са извештавањем које доводи „Ноћни клуб 54“ и њега у негативан контекст. На коментар уредника продукције „За медиа“ Душана Војводића да су завршили разговор, он је добацио „не, нисмо завршили“.

Власник „Ноћног клуба 54“ познат под надимком „Талијан“ телефоном је звао пре конференције Војводића тражећи да не помиње обезбеђење, као и да се прекине са извештавањем о инциденту у овом клубу.

УНС-у је у овој продукцији речено и да је све време трајања конференције испред био паркиран аутомобил у којем је виђана особа која је нанела тешке телесне повреде матуранту.

„Након конференције отишао сам у МУП и дао изјаву о притисцима које сам имао због писања о овом инциденту“, рекао је УНС-у Војводић.

Подсетимо, УНС је у уторак тражио од зајечарске полиције да омогући несметан рад новинара који истражују и пишу о овом инциденту.

Војводић начелници Полицијске управе у Зајечару: Моја породица и ја постајемо мете

Душан Војводић рекао је УНС-у да је синоћ, када су полицајци дошли да му траже оружје за које има дозволу, позвао начелницу Полицијске управе Зајечара Сању Димитријевић и рекао јој да тражећи од њега оружје, његова породица и он постају мете.

„Рекла ми је да морам да ‘смирим’ писање о овом инциденту и да дођем код ње сутра на састанак, као и да ми неће за сада одузети оружје. Ужасно сам забринут за своју безбедност“, рекао је УНС-у Војводић.

УНС-у је Војводић рекао да је почетак данашњег састанка са Димитријевић био непријатан, јер му је замерила зато што се обратио новинарским удружењима, али да је након састанка стекао утисак да је спремна да му пружи заштиту, као и да случај о „Ноћном клубу 54“ истражи до краја.

„Димитријевић ми је рекла да ми оружје неће бити одузето зато што ми је по њиховој процени безбедност угрожена“, рекао је УНС-у Војводић.

Војводићу раније била угрожена безбедност

Новинару и власнику продукције „За медиа“ Душану Војводићу је у јулу 2018. године била угрожена безбедност, када су му на точковима аутомобила одврнути држачи.

Како је УНС-у тада рекао Војводић, враћајући се из Београда, чуо је лупање у аутомобилу, за које је накнадно у сервису утврђено да потиче од одврнутих вијака на точковима, што му се такође десило и у новембру 2016. године. Војводић је овај инцидент пријавио полицији.

УНС-у је Војводић рекао да мисли да му се ово дешава због новинарског истраживачког рада.

„Тада сам радио наставак филма ‘Кап’ о власнику хотела у Зајечару који је бушењем бунара изазвао пресушивање артеских чесама, као и истраживање Конкурса Министарства културе. Инспектор ми је рекао да се одвртање вијка на точковима није могло десити само од себе. Након тога, никакве информације нисам добио“, рекао је УНС-у тада Војводић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

29.03.

2019.

Vlajko [нерегистровани] у 09:51

Adresa

UNS kao adresa na koju si se obratio kolega je dobra da skreneš pažnju na ono što ti se dešava kao novinaru i ja ti pružam podršku. Međutim, ako misliš da će na osnovu izveštaja sa KZN i ovog teksta na sajtu UNS-a neko da reaguje, mislim da su šanse minimalne. Moraš zvanično da podneseš MUP-u Srbije svoja saznanja, šta ti je ko savetovao i pretio i to Upravi kriminalističke policije pismeno sa pisanim tragom da si predao prijavu i službi unutrašnje kontrole koja treba da ispita zašto na sve nije reagovala pravovremeno i kako treba (po zakonu) policija u Zaječaru. Ako sumnjaš u vezu kriminala i policije u Zaječaru i imaš neke opipljive podatke, prijavu podnesi i Upravi za borbu protiv organizovanog krimila.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси