Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС усвојио Статут
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 03. 2011.

УНС усвојио Статут

На редовној годишњој скупштини Удружења новинара Србије одржаној данас у Брусу усвојен је Статут којим се усклађује рад ове најстарије новинарске организације са Законом о удружењима. Статут УНС-а предвиђа три категорије чланства, припремне, придружене и редовне чланове. Статус редовних чланова УНС-а имаће они којима је новинарство професија и који се без обзира на године или одлазак у пензију баве новинарством.

Овим Статутом омогућено је студентима новинарства и студијских програма у којима се у претежном делу изучава новинарство, фотографија и камера да постану приправни чланови УНС-а. Редовни чланови УНС-а у односу на друге две категорије имаће право да бирају и да буду бирани у органе УНС-а, док су у свим осталим правима и обавезама три категорије изједначене.

У извештају о раду председница УНС-а Љиљана Смајловић навела је да је слобода штампе угоженија данас него што је била пре само две године, да је материјални положај новинара гори, а да је радних места све мање. Смајловићка је истакла да је УНС због своје борбености добио нову препознатљивост и да је данас ова организација моћнија на јавној сцени и гласнија него 2009. године.

„У лето 2009. године повели смо две важне битке, једну против драконских измена Закона о јавном информисању, и другу против лова на вештице који је Тужилаштво за ратне злочине започело најавом истраге наводних ратних злочина српских новинара који су тобож `организовали и подстицали геноцид` деведесетих година“, рекла је Смајловић.



Истакла је да је добрим делом УНС утицао на обарање спорних одредби Закона о јавном информисању на Уставном суду Србије и да је у жесток сукоб са влашћу УНС ушао готово сам, без подршке најугледнијих медија и других професионалних асоцијација. Борба против Закона, устврдила је Смајловићка, показала је да су везе које спајају новинаре много јаче од оних које их раздвајају и да та веза постоји независно од удружења у ком су новинари.

„Показало се да је материјална независност УНС-а, која се очувала и поред кризе, једина добра основа за стварање независног удружења, без обзира на формално постојање или одсуство префикса“, навела је Смајловићка. Она је истакла да су један од главних проблема српског новинарства медијске газде, које су у политичком кревету са влашћу и са рекламним агенцијама.

Председница УНС-а навела је и да „не можемо за све да кривимо државу, газде и политичаре“ јер „немамо разлога да се поносимо својим медијима и професионализмом у њима“ . Осврћући се на скори почетак рада Савета за штампу она је додала да би медијска заједница могла много тога да поправи и без новчаних подстицаја и без помоћи споља. „Идеја је да сами себе регулишемо и да не дамо повода држави да доноси репресивне законе под изговором да је низак ниво професионализма у медијима“, закључила је Смајловићка.

На скупштини УНС-а у Брусу учествовало је 188 колегиница и колега, а представнике је имало 20 актива.





Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси