Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радомировић: Очекујемо заштиту и за Маторчевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 03. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Радомировић: Очекујемо заштиту и за Маторчевића

„Након што је Драгољуб Симоновић пуштен из притвора од полиције смо затражили да заштити уредника и новинара портала ‘Жиг инфо’ Жељка Маторчевића и Милана Јовановића. Јовановић је добио заштиту. Очекујемо исто и за Маторчевића, јер је у октобру прошле године добио тешке телесне повреде када су га људи до сада непознати јавности пресрели на улици и почели да га туку“, рекао је председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић гостујући у емисији „Прави угао“ на Радио-телевизији Војводинe.

 „Ми ћемо инсистрирати да Симоновић што пре буде кажњен, а први корак мора бити његова смена са места председника општине Гроцка“, рекао је Радомировић.

Радомировић је рекао да је након физичког напада на Маторчевића требало да реагују полиција и тужилаштво „јер је било јасно ко може да стоји иза напада“ и да би на тај начин „било спречено паљење куће Милана Јовановића, а одговорни би одавно били у притвору“.

„Сада је битно, сем да се до краја истраже ови напади, да тужилаштво што пре истражи оно што су на порталу ‘Жиг инфо’ писали Јовановић и Маторчевић о злоупотребама у Гроцкој“, рекао је Радомировић.

„Чудна је ситуација што је министар Стефановић рекао да Јовановић има полицијску заштиту, а демантује га полиција, која ју је сада доделила. Реч је о томе да је Јовановић испред изнајмљеног стана у коме живи имао патролу, али они нису ишли са њим када се кретао“, казао је Радомировић.

Решење није да се додели заштита Милану Јовановићу која ће трајати годинама, рекао је Радомировић, већ и да се претње уклоне.

„Оне ће се отклонити тако што људи који су помислили да новинара могу да нападну и да на тај начин зауставе оно о чему је писао, схвате да ће произвести супротан ефекат, односно да ће завршити у затвору, а да ће се о тим злоупотребама писати не само у једном локалном медију, него у свим медијима у земљи“, рекао је Радомировић.

Радомировић је подсетио да се ближи изрицање пресуде оптуженима за убиство Славка Ћурувије.

„Надамо се да ћемо коначно добити правду за нашег убијеног колегу. То ће бити прекретница у поступцима која ће довести до кажњавања свих одговорних за нападе на новинаре“, рекао је Радомировић.

Говорећи  о  увредама које су на Телевизији Панчево упућене новинару сајта Панчево Си Ти (www.pancevo.city) Ненаду Живковићу, Радомировић је рекао да је проблем што је реч о медију који се добрим делом финансира из јавних средстава.

„У анализи коју смо урадили колико су локалне самоуправе ове у односу на прошлу године издвајале средстава за конкурсе за медије, приметили смо драстичан пад. Прошле године је у ово време било расписано 74 конкурса, а ове само 44. Износ новца до данас био је милијарду динара за те општине, а сада је двоструко мањи“, рекао је Радомировић и додао да је проблем у пројектном суфинансирању медија што о расподели новца одлучују они који су блиски власти у одређеној локалној самоуправи.

„Желимо да се то промени.  Желимо да се у медијској стратегији и изменама закона пропише да локалне самоуправе имају обавезу да издвајају два одсто из годишњих буџета и да буду у обавези да распишу конкурсе, а да о новцу одлучују независне комисије на које неће имати утицај нико из локалних самоуправа“, рекао је Радомировић.

Он је најавио међународну конференција 22. и 23. априла коју организују УНС и РТС, о НАТО бомбардовању зграде РТС-а и погибији 16 радника, као и о нападу на зграду РТВ-а када је она срушена.

„На конференцији ће доћи представници Међународне и Европске федерације новинара, Руског савеза новинара, као и многи званичници, аналитичари медија…Говорићемо и о жртвама о којима се годинама није говорило – 14 колега Срба и Албанца који су убијени на Косову од 1998. до 2005. године“, рекао је Радомировић.

Целу емисију погледајте овде.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси