Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Покренут предистражни поступак по кривичној пријави УНС-а против директорке „Политике“ Мире Глишић Симић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 01. 2019.

Извор: УНС

Покренут предистражни поступак по кривичној пријави УНС-а против директорке „Политике“ Мире Глишић Симић

По кривичној пријави коју је Удружење новинара Србије (УНС) поднело против директорке „Политике“ Мире Глишић Симић покренут је предистражни поступак, саопштило је надлежно тужилаштво.

„Поводом кривичне пријаве коју је поднело Удружење новинара Србије против Мире Глишић Симић формиранни су списи, сходно Законику о кривичном поступку упућен је Захтев за пружање потребних обавештења, те је у току предистражни поступак којим се прикупљају докази ради утврђивања потпуног чињеничног стања, након чега ће бити донета одлука о даљем поступању“, речено је УНС-у у Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

Тужилаштво је навело и да је „15. новембра 2018. године део кривичне пријаве који се односи на кривично дело Злоупотреба одговорног лица из члана 227 Кривичног законика, у складу са одредбама члана 2 Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, уступљен на надлежност и даље поступање Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду“.

Подсећамо, УНС је октобра 2018. године Првом основном јавном тужилаштву поднео кривичну пријаву против Мире Глишић Симић јер новинарку Светлану Васовић Мекина ни скоро годину и по дана од пресуде за незаконит отказ није вратила на посао.

„На основу члана 280 ЗКП подносимо кривичну пријаву против Мире Глишић Симић због постојања основа сумње да је извршила кривична дела неизвршења судске одлуке из чл. 340 КЗ РС, повреде права на основу рада и права из социјалног осигурања из члана 163 КЗ РС и злоупотребе положаја одговорног лица из чл. 227 Кривичног законика Републике Србије“, навео је УНС у пријави.

УНС је у пријави истакао и да је „јасно да директорка „Политике“, која је дужна да изврши судску одлуку и Светлану Васовић Мекина врати на рад – то неће да учини и да је спремна да својим новцем, а посебно новцем друштва које заступа, плаћа ову своју самовољу“.

„Не извршавајући своју дужност Мира Глишић Симић наноси штету друштву које заступа, али и Светлани Васовић Мекина, којој ускраћује права по основу рада и права из социјалног осигурања“, навео је УНС.

Иначе, у јуну прошле године Први основни суд у Београду казнио је директорку „Политике“ са 15 хиљада, а „Политику новине и магазини“ (ПНМ) са 100.000 динара јер ПНМ ни годину дана после коначне пресуде Врховног касационог суда није спровела одлуку о враћању Васовић Мекине на посао.

Због тога што Васовић Мекини није надокнадила ни трошкове парничног поступка у износу од 525.750 динара, Први основни суд 23. маја ове године дао је налог Народној банци Србије да са рачуна ПНМ-а Светлани Васовић Мекина исплати тај износ.

Отказ новинарки Васовић Мекина 2010. године уследио је након што је објавила ексклузивну информацију о плану признавања Косова по инструкцијама Стејт департмента Словенији која је тада председавала Европској унији.

Васовић Мекина изјавила је УНС-у да пресуда Врховног касационог суда „доказује да је била правилна осуда праксе отпуштања коју је 2010. године у 'Политици' спровела тадашња власт, као и да је тадашње – и садашње - руководство ’Политике’ поступало незаконито и тиме нанело велику штету не само отпуштеним новинарима, него и ’Политици’ у целини“.

Подсетимо, Врховни касациони суд је утврдио да је „Политика“ отпустила Светлану Васовић Мекина незаконито јер је према Закону о раду, пре отказивања уговора о раду, морала да донесе Програм решавања вишка запослених.

Врховни касациони и Први основни суд утврдили су да је у „Политици“ било на располагању више слободних радних места за која је Светлана Васовић Мекина испуњавала услове али јој, за разлику од других запослених, није било понуђено ниједно.

Тиме је руководство „Политике“, по оцени суда, "повредило принцип забране дискриминације зајамчен Уставом РС и Законом о раду који забрањује да се запослени ставља у неповољан положај у односу на друга лица у истој или сличној ситуацији".

Коментари (1)

Остави коментар
сре

06.02.

2019.

Ранко Милосављевић [нерегистровани] у 19:08

Да ли ће Вучић аболирати Миру Глишић Симић?

Миру Глишић Симић од кривичне одговорности би могао да спасе само председник Републике Србије, Александар Вучић, уколико би донео акт о аболицији.
Пошто акта о аболицији нема, тужиоци могу на миру да примене Кривични законик, пошто је касно да директорка Политике није изнад закона и мора да поступи по правоснажној судској пресуди и врати на посао Светлану Васовић-Мекина.
Жалосно је што о свему ћути синдикат "Политике", али и колеге из те куће,од којих се неколицина скидају са медија тумачећи све и сваштау својству "јавних личности". А о томе шта се дешава у кући- ни да зуцну. Било би занмљиво да чујемо шта о свему каже Мирослав Лазански, војнополитички кментатор и народни посланим СНС у Народној Скупштини Србије. Колега Лазански, јуз то, има и посланкички имунитет. Није ваљда да се Лазански више плаши од директорице Мире, него од НАТО-а?
За сваку је похвалу храброст УНС да поднесе кривичну пријаву.
Са нестрпљењем чекамо шта ће тужилаштво учинити.
Ранко Милосављевић
Крагујевац

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси