Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Додељене годишње награде спортских новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 12. 2010.

Додељене годишње награде спортских новинара

Удружење спортских новинара Србије (УСНС) прогласило је најуспешнијег спортисту године и уручило традиционална годишња новинарска признања.


Секретар УСНС-а Бобан Игрутиновић отварајући свечаност рекао је да је 2010. била изузетно успешна и занимљива спортска година и да наш спорт, на радост спортских новинара и љубитеља спорта, иде узлазном путањом.


Награда за спортисту године отишла је у руке Зоране Аруновић, светске шампионке у стрељаштву у дисциплини ваздушне пушке и по проценама многих новинара и стручњака из те области праве наследнице Јасне Шекарић. Примајући пехар и плакету Аруновићева је рекла да је у овој години испунила све своје жеље те да је овим признањем на најлепши начин стављена тачка на годину која је за нама.
 
За новинара године у штампаним медијима проглашен је Војин Величковић, новинар и уредник тениске рубрике "Спортског журнала" који је у току 2010. године извештавао са највећих такмичења и турнира у овом, једном од најпопуларнијих и најуспешнијих спортова у Србији.

Новинар године у категорији електронских медија у избору жирија је Мирослав Нешић, новинар Првог програма Радио Београда. Он је крајем прошле године осмислио и покренуо емисију "Спортски споменар" која је својеврсни документ спорта на нашим просторима.

Награду за камеру године добио је Милан Рашић, фоторепортер листа "Спортски журнал" који је у 2010. години забележио више од 350 спортских мечева највишег ранга.

Признање за дописника године припало је Томиславу Тодоровићу, дописнику "Политике" из Ниша који у континуираном 30-огодишњем периоду прати сва спортска збивања у Нишу и на југоистоку Србије. У 2010. години се истакао и ауторским текстовима у којима се залагао да се Нишу не одузме улога домаћина Европског првенства у рукомету 2012. године и писањем о разлозима пропадања фудбалског клуба Раднички, некадашњег полуфиналисте Купа Уефе, а сада трећелигаша.

Награда за животно дело припала је Душану Марковићу, некадашњем уреднику и новинару "Народних новина" из Ниша.

Издавачки подухват за 2010. годину по оцени стручног жирија је едиција "Олимпијски вековник" који је изашао у оквиру обележавања јубилеја 100 година Олимпизма у Србији, а признање за овај подухват примио је аутор Чедомир Шошкић.

Плакету за новинарски подвиг године добио је Владимир Станковић за роман Монтевидео Бог те видео, о првом учешћу наше фудбалске репрезентације на светском првенству у Уругвају. По овој књизи урађен је сценарио, а потом је и снимљен филм који се управо приказује у биоскопима.

Жири је имао седам чалнова, еминентних спортских новинара из највећих медијских кућа. Председник жирија био је Марко Марковић, доајен нашег спортског новинарства, а чланови: Зоран Миловић, одговорни уредник листа "Спорт", Предраг Сарић, главни и одговорни уредник "Спортског журнала", Зоран Марковић, уредник Спортског програма РТС-а, Драгиша Ковачевић, власник СОС канала, Јован Танурџић из новосадског "Дневника" и Стеван Ковачевић, уредник у спортској редакцији Првог програма Радио Београда.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси