Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Правилник никако не примењивати док се не усагласи са стандардима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 09. 2010.

Правилник никако не примењивати док се не усагласи са стандардима


Удружење новинара Србије данас се и званично обратило председнику и одборницима Скупштине града Крагујевца због спорног Правилника о обезбеђивању јавности рада Скупштине града, који у неколико својих одредби озбиљно угрожава законско право новинара да раде свој посао. У прилогу је писмо председника ИО УНС-а Петра Јеремића којим се тражи да се овакав Правилник не примењује већ усагласи са стандардима.


Скупштина града Крагујевца
Господину Саши Миленићу, председнику,
и одборницима Скупштине града


Београд, 17. септембар 2010.

Поштовани господине председниче,
Даме и господо одборници,


Удружење новинара Србије изражава забринутост због ваше намере да примењујете Правилник о обезбеђивању јавности рада Скупштине града, који у неколико својих одредби озбиљно угрожава законско право новинара да раде свој посао, као и законско право грађана на информисаност о раду локалне самоуправе.

Не спорећи право да се за извештавања са седница Скупштине града и њених радних тела новинарима издају акредитације, начин њиховог издавања, онако како га прописује правилник, није, нити се може тумачити као намера да се обезбеди несметано и објективно информисање. Напротив, личи нам на увођење цензуре, у којој ће представници власти, супротно законима Србије, одлучивати ко сме, а ко не сме да извештава о њиховом раду.

Неприхватљиво нам је да се новинари за сваку седницу морају акредитовати најкасније 24 сата пре почетка, да председник Скупштине града непосредно пред почетак седнице даје сагласност на акредитације, као и да се сниматељи и фоторепортери у сали у којој се одржава седница могу задржати само 15 минута од њеног почетка.

Устаљена је пракса да се скупштинским извештачима акредитације издају на период од годину дана, а у неким случајевима чак и на период трајања сазива скупштине. Председникова сагласност, прописана правилником, може и изостати, а од изузетног је значаја да сниматељи и фоторепортери могу у сали бити све време трајања седнице. Некада да сниме интересантну дискусију неког одборника, која не мора бити баш у првих петнаест минута седнице, а понекад и да „ухвате“ неког од народних представника који је на седници задремао, решава укрштене речи или чачка нос. Чак и Титовој Југославији, за његовог живота, то је фоторепортерима и сниматељима било дозвољено. Сетите се само Вицана Вицановића, који је у то време каријеру изградио управио таквим фотографијама, чучећи у скупштинској сали све време заседања.

Поштовани господине председниче, поштоване даме и господо одборници, у име Удружења новинара Србије, молим вас да поменути правилник измените, и ускладите са законским одредбама и добром праксом. Обезбеђивање јавности рада је управо омогућавање свим заинтересованим новинарима да прате седнице Скупштине града, без обзира на то ком медију припадају. Свако ускраћивање овог права, кршење је закона Републике Србије који прописују ову област.

У нади да ћете имати разумевања за наше сугестије,

Срдачно вас поздрављам и желим вам успешан рад,



Удружење новинара Србије

Петар Јеремић,
председник Извршног одбора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси