Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Марија Благојевић Вујачић једна од најдуговечнијих српских новинарки
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 06. 2018.

Марија Благојевић Вујачић једна од најдуговечнијих српских новинарки

„Жао ми што нисам познавао Марију од њених првих дана у Танјугу. Она је била диван и толерантан човек, прави колега и у сваком погледу изузетна“, рекао је данас на комеморацији Марији Благојевић Вујачић у Удружењу новинара Србије бивши новинар Танјуга Душан Радовановић.

„Када смо шездесетих година нас једанаесторица клинаца дошли у Танјуг, Марија је већ била искусна новинарка коју смо поштовали као старију колегиницу. Она се према нама није понашала као надређени, већ као старија сестра. Она је таква, што би рекли моји Шумадинци, и по природи и душевно леп човек“, рекао је Радовановић и додао да је она на крају каријере била и шеф документације Танјуга.

„То није наивна функција, имати то знање да упутиш колегу на документацију Танјуга да направи бекграунд на неку информацију. У то време није било модерне опреме, све је било у папирима и фотосима. Марија је ту функцију обављала изванредно, са великим ентузијазмом, онако како доликује човеку који је цео живот провео у Танјугу“, рекао је Радовановић.

Нино Брајовић је рекао да је Марија Благојевић Вујачић била члан УНС-а 68 година, и да је вероватно била и прва жена дописница Танјуга из иностранства, са Кипра и из Турске.

„Марија је заједно са Милошем Мишковићем, познатим српским новинаром 1983. године била члан Комисије за историју штампе и новинарства у Србији. Она је неколико месеци радила и прикупљала податке за писање Хронике Удружења“, рекао је Брајовић.

Растко Гузина је рекао да је она била једна од најдуговечнијих новинарки у Србији.

„Марија Благојевић Вујачић рођена је 6. априла 1925. године у Нишу. Завршила је Филозофски факултет у Београду и новинарску школу Танјуг-а и ’Борбе’. Новинарством је почела да се бави 1947. године у Танјуг-у, што значи да је већ у најмлађим данима перо одабрала као професију, али и као начин живота“, рекао је Гузина и навео да ће дугогодишњу новинарку Танјуга колеге и пријатељи памтити по њеном ангажовању као активног новинара, аутора великог броја текстова, уредника, али и као изузетно вредног друштвеног радника.

Комеморацији у УНС-у, осим колега и пријатеља, присуствовао је и син Марије Благојевић Вујачић проф. др Иван Вујачић.

Марија Благојевић Вујачић преминула је 2. јуна у Београду, у 94. години.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси