Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Пашалић: Новинаре треба заштити и Уставом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 06. 2018.

Аутор: К. Ковач, Ј. Пешић Извор: УНС

Пашалић: Новинаре треба заштити и Уставом

„Слобода медија је слобода сваког новинара појединачно и ми се за то боримо. Ако имате новинаре који су у лошем економском положају, ако су дискриминисани за основне ствари, ако не могу ни кредите да добију, о каквој слободи медија ми онда да говоримо“, рекао је данас Заштитник грађана Зоран Пашалић другог дана међународне конференције „Гласна Пиштаљка: Узбуњивачи и новинари против корупције“.

Пашалић  је рекао и да сматра да би новинари морали бити препознати и у Уставу и да заштита њихових права треба да буде препозната у највишем правном акту. 

„Новинари располажу информацијама и морају бити довољно заштићени да могу да их изнесу“, рекао је Пашалић и додао да ће се институција Заштитника грађана борити за „нову платформу за заштиту новинара, платформу за оне који се боре за правовремено, истинито и објективно информисање“.

На данашњој конференцији говорила је и  колумнисткиња „Недељника“ и некадашња председница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић која је рекла да је оставку на место уреднице у „Политици“ дала због неслагања са руководством које је „заустављало новинаре и говорило им да су им текстови лоши и да су узнемирили одређене људе“.

 „Као председница УНС-а борила сам се да укажем да новинари у већини случајева имају високо образовање, а зарађују као возачи аутобуса. Запањила сам се колико грађани нису били на нашој страни. Ми губимо битку за срца и умове наших грађана и то охрабрује власт и људе који контролишу средства“, рекла је Смајловић.

Она је навела да власт често користи новинаре у политичком рату, али и да новинари користе своје медијске куће као заштиту.

Уредница Центра Шоренстин на Харварду Дениз-Мари Ордвјеј истакла је да „држава контролише приступ информацијама, људима и процесима, али да је посао новинара да се са тиме избори“.

„Као новинарка никада нисам желела да имам контролу над тим информацијама или људима, већ само да имам могућност да их саопштим јавности“, рекла је Ордвеј.

На панелу „Новинари и власт: Ко кога контролише“ слободна новинарка из Бугарске Диљана Гајтанџијева рекла је да је „новинарство оружје, једнако моћно колико и конвенционално“.

„Власт и политичари ово оружје често користе као своје, али оно се може окренути против њих, тако да је увек питање ко кога контролише“, рекла је Гајтанџијева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси