Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Берташон: Солидарност колега помогла у решавању ситуације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 02. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Берташон: Солидарност колега помогла у решавању ситуације

„Моја породица и ја данас са олакшањем поздрављамо брзо и позитивно решавање наше ситуације, до којег је дошло пре свега због солидарности колега. Ипак, не смемо да заборавимо оно што се десило. Од прошлог априла живели смо у стресу и страху од непријатног изненађења. Скоро годину дана био сам претња, а сада сам одједном нормалан грађанин“, рекао је на данашњој конференцији белгијски новинар Филип Берташон.

Он је истакао да више од десет година извештава о дешавањима у Србији и да се труди да испрати све оно што чује, уз обавезно поштовање новинарских стандарда.

„Као што сам објаснио и у разговору у БИА, свој посао радим непристрасно. Не скривам ништа и увек говорим само истину. Ипак, политичко небо се у Србији и деловима региона, нарочито када се ради о правној држави, слободи штампе и основним правима, помрачило“, рекао је Берташон и истакао да су напади, притисци и пљување новинара методе које имају за циљ да угасе слободу медија.

Председник НУНС-а Славиша Лекић рекао је да су му данас осећања помешана.

„Радостан сам јер је колега добио шансу да живи и ради у Србији, бесан што му се то дешавало, жалостан због тога што се то дешава у Србији и ожалошћен што сам држављанин те земље“, рекао је Лекић.

Он је додао да је „невероватно“ што се за МУП по сазивању конференције појавио непознати детаљ који је омогућио да Берташон добије визу.

„Информација је дошла до кабинета оног ко има одговоре на сва питања и онога кога питају за све. Он је окренуо министра полиције и у року од једног сата појавио се нови детаљ. То показује како ствари функционишу у овој земљи, да све зависи од једног човека, док премијерка, која би морала да зна шта се дешава у земљи, глуми необавештеност“, рекао је Лекић.

Шефица канцеларије ЕУ/Балкан удружења Репортери без граница Полин Адес-Мевел рекла је да данас слави јер захваљујући и међународној реакцији Берташон може да остане у Србији.

„То показује да су српски, белгијски и француски новинари радили заједно и тако успели да одбране колегу. Врло је важно да Филип зна да може да остане овде, али и да се каже да је у његовом случају дошло до одређених неправилности. Веома је тешко радити новинарски посао са Дамокловим мачем изнад главе. Таква ситуација доводи до аутоцензуре“, рекла је Адес-Мевел и додала да Берташон мора да зна који су били разлози да му се одбије захтев за визу.

„Ситуација се у новинарству у Србији погоршава, из сведочанстава које свакодневно добијам од колега из Србије види се значајно погоршање. Од априла прошле године број насиља над новинарима се повећава“, рекла је Адес-Мевел.

Она је истакла и да се принцип правне државе и слободе штампе у Србији не поштују и затражила од надлежних да казне таблоиде и телевизије које „вређају новинаре и изврћу њихове изјаве“, наводећи пример ТВ Пинк и извештавања те телевизије о новинарки Времена Тамари Скрози.

Супруга Филипа Берташона Марија Јанковић рекла је да он професионално обавља свој посао и да, да није тако, не би добио толику подршку колега.

„Били смо у страху, стално смо размишљали шта ће бити када уђемо у стан, да ли нам прате телефоне, да ли ће га пустити назад у Србију ако изађе из земље… Тај страх осетила је и наша петогодишња ћерка. Од јуче се осећамо боље, али остаје горак укус да је довољан један позив једног човека да би се неке ствари у земљи решиле“, рекла је Јанковић.

Адвокат Филипа Берташона Михајло Павловић рекао је да се овај процес може назвати Кафкијанским и поновио да је неприхватљиво што Берташон ни за једну одлуку која је у читавом процесу донета није добио образложење.

„Није проблем што га је БИА позивала на разговоре, она за то има овлашћења, али је морао да добије образложење за сваку одлуку која је у његовом случају донета, што се није десило“, рекао је Павловић.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

22.02.

2018.

Realan [нерегистровани] у 08:37

...

Solidarnost!? Ili Veliki brat.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси