Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Више тужилаштво уложило жалбу на одбацивање кривичних пријава за напад на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 12. 2017.

Извор: УНС

Више тужилаштво уложило жалбу на одбацивање кривичних пријава за напад на новинаре

Више тужилаштво у Београду уложило је жалбу на одлуку Првог основног тужилаштва којом су одбачене кривичне пријаве због напада на новинаре током инаугурације председника Александра Вучића, речено је на данашњем састанку Радне групе за безбедност новинара. Овом одлуком Вишег тужилаштва отвара се могућност да се ипак води кривични поступак против осумњичених за напад на новинаре.

На данашњи састанак дошла је и републички јавни тужилац Загорка Доловац, која је рекла да је држава стратешки опредељена за повећање безбедности новинара, док је заменик републичког тужиоца Бранко Стаменковић, члан Сталне радне групе, објаснио правну процедуру на основу које је Више тужилаштво у Београду уложило жалбу на одлуку нижег тужилаштва да одбаци пријаве.

Састанку је, између осталих, присуствовао и Звездан Радојковић, помоћник директора полиције, који је објаснио да је полиција све доказе које је прикупила предала тужилаштву.

Представник УНС-а у Радној групи Душан Телесковић рекао је да је став највећег новинарског удружења да је потребно разјаснити ситуацију у вези са поступањем тужилаштва у случају физичког онемогућавања новинара да извештавају са мајског скупа.

„Сматрамо да је дијалог и кроз Сталну радну групу начин да се дође до тог објашњења, као и начина за даљу сарадњу са полицијом и тужилаштвом у стварању што бољих безбедносних услова за рад новинара и стога не видимо разлог да се састанци Радне групе бојкотују“, рекао је Телесковић.

Представници Асоцијације медија, Независног удружења новинара Србије (НУНС), Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) и Асоцијације онлајн медија (АОМ), који су раније тражили састанак са Загорком Доловац, нису се одазвали позиву на данашњи састанак.

На састанку је било речи и о другим нападима и претњама новинарима.

УНС је посебно затражио да се што пре открије ко је последњих дана претио новинарки телевизије Н1 Марији Антић, као и да се испитају наводи уредника спортске рубрике „Народних новина” и председника Секције спортских новинара Ниша Душана Јоцића који је пријавио да га је физички и вербално напао члан УО Женског рукометног клуба „Наиса” из Ниша и одборник Српске напредне стране Славиша Мићановић.

УНС је на састанку тражио и да се испитају наводи власника месечника „Моравске вести“ и портала Централмедиа Горана Јевремовића који тврди да му председник „Јединствене Србије“ и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић „угрожава безбедност“.

Представници тужилаштва и дирекције полиције обећали су да ће сви наводи хитно бити испитани.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси