Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одговор Оливере Ковачевић Миливоју Павловићу: Непримерен притисак на слободу говора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 12. 2017.

Извор: УНС

Одговор Оливере Ковачевић Миливоју Павловићу: Непримерен притисак на слободу говора

Уредница емисије "Да, можда, не" и чланица Суда части Удружења новинара Србије Оливера Ковачевић одговорила је председнику Програмског савета Радио-телевизије Србије Миливоју Павловићу, који је изјавио да је јавност "узнемирена" последњом емисијом у којој је говорено о Хашком трибуналу и затражио извештај главног и одговорног уредника Информативног програма Ненада Стефановића. Одговор Оливере Ковачевић преносимо у целини.

Сазнајем из дневног листа Новости, да се Миливоје Павловић, председник Програмског савета РТС, после емисије "Да, можда, не", у којој се говорило о последњим хашким пресудама, узнемирио, а са њим и целокупна јавност. Наводи да су звонили телефони и како је проблем био избор гостију, садржај и ток емисије. Он је уочио да се у емисији говорило о одговорности Србије, а не Хрватске и да је то необјективна интерпретација. 

Шта је проблем са емисијом "Да, можда, не" за Миливоја Павловића? Ако је тема емисије - последње пресуде Хашког трибунала – Случај Младић и Прлић, зашто је проблем да се говори о одговорности Србије? Ваљда нас то више занима? Не бих да нагађам шта је конкретно необјективно било у емисији, али нисам у дилеми који новинарски кодекс и стандард РТС-а да применим. Сигурно не онај из 1991-94. када је господин Павловић био министар информисања, али ни онај из 1995. када је био директор Радио Београда, а неки његови новинари, после „Олује“ сачекивали српске избеглице из Хрватске са питањем „којим добром“. Ова данашња Србија је боља. 

Програмски савет РТС има право да разматра, даје препоруке и предлоге, али не и да уређује емисије. За разлику од председника Програмског савета, ја сам добила само похвале за емисију, подршку колега из новинарских удружења и огромну гледаност емисије. Напад на емисију преко Вечерњих новости сматрам непримереним притиском на слободу говора и новинарство.

 

Коментари (11)

Остави коментар
сре

20.12.

2017.

Novinar [нерегистровани] у 19:05

Dajte pare kolegama

Pozdrav svima,

ne ynam sta gdja Olivera ima protiv gdia Pavlovica ili bilo kog iz tog a i sadasnjeg 'vremena" kada se sa svim tim ljudima i druzila i sa njima radila. Kada je postalo ocigledno da ce Sloba Milosevic "pasti" i da ce biti unosan posao biti demokrata, svi su se lepo preshaltali u demokrate i to lepo unovcili. Mene dodatno nervira sto se UNS ne bori ya to da novinari u desku, kji rade odlicno svoj posao rade u RTS ya gotovo 8 puta manje pare od Olivere, moyda i 10 puta manje.... ako su demokrate navodno za socijalnu pravdu onda su i ya normalnu rapoedluu para unutar RTS tako da ona moye daa prestane da uyima toilke pare i malo da i svojim kolegama u Beogradskom tv programu i tako dalje... sramota je sto se ne bori i ya dryge vec samo ya sebe i svoju ekipu. Cuj, kakv je to eticki komitet, sramota...

Одговори
сре

06.12.

2017.

CHIEF [нерегистровани] у 10:11

Re: BEZ UVREDE!

Pa kako nije jasno.Prvi put javno je na nacionalnoj TV receno, kako su poslali cika Sloba u Hag,a takodje, koliko se 'mali" Ceda razume u pravo.

Одговори
уто

05.12.

2017.

DRAGAN [нерегистровани] у 14:11

ODMORITE OLJU MALO

Sada je "u trendu" i "politički probitačno" da se upotrebi rečenica kako se ovim,ili onim "sputava sloboda govora i novinarstvo" ,što čini i gospodja Kovačević! Ali, upravo ona svojim ocenama i stavovima o gospodinu Pavloviću pokazuje svoj "demokratski kapacitet". U nemoći da bilo šta opovrgne i demantuje poseže za nekim vremenima (a kada bi se tako išlo, moglo bi se i u MORALNOM smislu i o autorki prozboriti koja ) , vredja Pavlovića što govori o njenoj bahatosti i nedostatku elementarne kulture.O profesionalnoj i da ne govorim. Olivera već dugo u ovoj emisiji "gubi kompas". Svrstava se otvoreno na jednu političku opciju( to je njeno privatno asolutno pravo) ali pred kamerama,pred mikrofonom ona mora da bude - novinar,a ne stranalki portparol,ili predsednica neke nevladine organizacije poput gospodja koje vode Helskinški odb or,ili Fond za humanitarno pravi...Zato joj aplaudira Lekić iz NUNS-a, ili Gruhonjić iz NDNV.Iznenadjen sam kao član UNS-a da to sada čini i izvanredni novinar ,gospodja Smajlović, ili generalni sekretar uveženi kolega,takodje, dobar novinar...Šta se to dogadja , zar se po cenu svega mora braniti neodbranjivo ono što je pogrešila O.Kovačević.Pogledajte još jednom zajedno emisiju -" sve će vam se kasti ",ako hoćete da budete realni.A ne branite neke propuste Kovačevićeve samo što je član UNSA i ,nažalost, etičkog Odbora. O etici u emisiji a i njenom odgovoru Pavloviću,koji je ona dala iako je čovek normalnom procedurom poslao pismo glavcnom uredniku,a o tome izvestile Novosti kojima je on samo potvrdio da je to kao predsednik učinio, ne treba trošiti reči-Možda je O.Kovačević premorena, elem se potpisuije iza sportski emisija,kulurno - zabavnih, zabavnih ... pa se umorila i izgubila realni kontakt za ovakve emisije.Onda je treba odmoriti.

Одговори
уто

05.12.

2017.

petrović [нерегистровани] у 13:36

NEZAMISLIVO

Račnik je baš civilizovan...Divim vam se .Ovim sve više ukupavate autorku,a uzdižete g.Pavlovića.Pravi ste demokrata,a o bogatstvu vapšeg jezika - rekoh...

Одговори
уто

05.12.

2017.

dragiša petrović [нерегистровани] у 13:32

OLJA BI DA ZABRANI PROGRAMI SAVET!!!

Neverovatno! Predsednik Programskog saveta RTS ugrožava slobodu govora i to UNS podržava. Pa čovek iz funkcije koju ima i na koju je biran - zatražio je noramnom procedurom od glavnog urednika ocenu i stavove o čemu će se razgovarati na sednici .Pa šta je tu sputoavanje slobode govora,ili gospodja Kovačević misli da je RTS njena privatna prćija i da za nju ne važe stavovi legitimnih organa koji nisu ni doneti.O.Kovačević je očito pomešala "lončiće". Vikom i drekom u čemu je podržava UNS misli da sakrije ono što je ,ne samo u toj emisiji pokazala,već i u mnogim drugim u kojima ne krije svoju naklonosti,ili animozitet do stepena antisrpstva ,i to sm atrate i vi i autorka da je uredu. Čak je i član etičkog odbora! Pa da li je etički to što ona vredja predsednika programskog saveta, pominje neka vremena ...Kakve to veze ima sa konkretnom situacijom,nikakve.Uključuje Sarajevo i Tokači ne postavlja potpitanje dok on pljuje Srbiju i srpski narod, već to mora da čini gost Lazanski, koga O.Kovačević ućutkuje! I sada je to za O.Kovačević i UNS - OK. Dva puta sam poslao komentar ovakve sadržine na portal RTS i nisu objavili. RTS je javni servis, mi gradjani ga finansiramo direktno,putem pretplate, ili preko budžeta deržave koji mi poreski obveznici punimo. Imamo prava da reagujemo ,a ako O.Kovačević hoće da se i dalje ovako bahato,necivilizovano i pre svega neetički i neprogesionalno ponaša, neka otvori svoju televiziju.Ali ovo je javni servis Srbije,alo. . Potpisujem se punim imenom i prezimenom - Dragiša Petrović

Одговори
уто

05.12.

2017.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 00:38

ОЛИВЕРА И ПРИМЕРЕНОСТ!

Непримерено је то што Оливера Ковачевић говори о непримерености, а још непримерније је што се у поднаслову текста наводи и "чланица Суда части УНС." То би, зар не, требало да појача аргументе овог писанија, а у ствари говори о етици, професионализму и визији садашњег руководства УНС, које је "поставило" Оливеру у Суд части.
Спремна је да суди, али о њеном послу не сме нико да суди. Па ни председник Програмског савета!

Одговори
уто

05.12.

2017.

Antijulo-ovac [нерегистровани] у 00:29

Sramota

O čemu razmišlja ovaj JUL-ovac. Ti će Vučiću doći glave. Čuj objavio kritiku preko Novosti. Pa isti takav kao on je urednik u Novostima. Miloševićeve lopurde i barabe.

Одговори
уто

05.12.

2017.

Antijulo-ovac [нерегистровани] у 00:26

Olivera

Bravo na hrabrosti Oliveri Kovačević. Vidi ti JUL-ovskog bezobrazluka.

Одговори
пон

04.12.

2017.

Mali Buda anonymous [нерегистровани] у 23:30

Medijski komesari

Taj gospodin u lister odelu koji je svojim statiranjem na mestu prvog čoveka za kulturu i informisanje devedesezih godina prošlog veka naneo golemu štetu srpskom novinarstu najmanje je pozvan da izigrava nekakavog medijskog komesara.Treba da siđe do reke i oladi."Da , možda ne"je autorski format kojeg uređuje i vodi jedna iskusna novinarka.Takve emisije su društveni higijeničari jedne sredine i vredni su svekolikog poštovanja.

Одговори
нед

03.12.

2017.

Вукица [нерегистровани] у 11:43

Добронамеран савет

Напад није увек најбоља одбрана, госпођо Ковачевић! Уместо ниских удараца, упућених Павловићу, и неаргументованог заклањања иза новинарског удружења, смирите се, седите и поново сами погледајте спорну емисију, непристрасно колико сте у стању. Видећете и сами да то није Ваш ниво, а ни ниво РТС-а. Није страшно погрешити, киксеве сви правимо, али је страшно истрајавати у одбрани сопствене непогрешивости по сваку цену. Ако наставите у истом правцу, бојим се да ћете изгубити поверење и поштовање великог броја људи, који су годинама пратили Ваш досадашњи рад, не само на РТС-у.

Одговори
нед

03.12.

2017.

Neša [нерегистровани] у 10:40

Hm...

Da li je to ona "Žuta" Olja? I da li je to onaj "nacionalni" i "javni" servis u vlasništvu "građana Srbije". Dovoljno je pogledati programsku orijentaciju pa zaključiti čijim interesima služi ono što plaćaju oni čijim interesima ne služi. RTS i RTV su u istom košu i sušta su suprotnost interesa Srbije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси