Насловна  |  Саопштења  |  УНС: РТС да објави Павловићево писмо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 12. 2017.

УНС: РТС да објави Павловићево писмо

Удружење новинара Србије (УНС) позива руководство Радио-телевизије Србије (РТС) да објави писмо које је председник Програмског савета РТС-а Миливоје Павловић упутио главном и одговорном уреднику Информативног програма Ненаду Стефановићу протестујући због емисије "Да, можда, не" ауторке Оливере Ковачевић​ која је била посвећена пресудама Хашког трибунала Хрватима, али и пресуди Ратку Младићу и учинку Хашког трибунала​ и која је, по Павловићевом објашњењу, изазвала узнемирење јавности.

У изјави "Вечерњим новостима" Павловић је рекао да му "због садржаја и тока емисије" телефон "звони целог дана", да му се јавила већина чланова Програмског савета и "многи озбиљни људи".

"Ова емисија битно одудара од уређивачких стандарда којима треба да се руководи јавни медијски сервис. Дебата на веома деликатну и озбиљну тему недопустиво је слабо припремљена и лоше вођена. Као таква, она не доприноси одговорном и непристрасном информисању грађана о догађајима из блиске прошлости", казао је Павловић, додавши да за објективном интерпретацијом прошлости постоји велико интересовање најшире јавности и да Програмски савет РТС-а који је описао као "независно регулаторно тело" треба да контролише рад РТС-а.

Он је рекао да је од Стефановића затражио извештај и да ће ​од садржине тог извештаја зависити даљи кораци Програмског савета.


Шта је Програмски савет 

Програмски савет стара се о задовољењу интереса слушалаца и гледалаца у погледу програмског садржаја. Савет разматра остваривање програмске концепције и разматра квалитет програмског садржаја јавног медијског сервиса, прати спровођење програмских начела и обавеза утврђених законом и у вези са тим обавештава, даје препоруке и предлоге генералном директору и Управном одбору РТС. Најмање једном годишње организује јавну расправу о програмском садржају јавног медијског сервиса.

Програмски савет има 15 чланова које бира Управни одбор РТС из реда стручњака у области медија и медијских посленика, научника, стваралаца у области културе и представника удружења чији је циљ заштита људских права и демократије, а на предлог Одбора за културу и информисање Народне скупштине Републике Србије. Чланови не могу бити носиоци јавних и политичких функција. Мандат чланова Програмског савета траје четири године и они не могу бити поново изабрани.

УО РТС-а изабрао је, 21. 02. 2017. године, чланове Програмског савета РТС-а . Чланови су: Мирјана Максимовић, Тијана Каспер, Желимир Гвардиол, Маја Радовић, Ивона Катић, Борка Поповић, Александар Загорац, Балша Ђого, Миливоје Павловић, Предраг Обрадовић, Владан Терзић, Иван Карл, Снежана Цветковић, Вук Жугић и Јованка Тодоровић Савовић.

(Пренето са сајта РТС-а)

Коментари (2)

Остави коментар
пон

04.12.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 18:32

prvi put

Prvi put da neko digne glas protiv ove žene, koja nas maltretira godinama ovakvim emisijama. Svaka čast Milivoje. A vi kobajagi demokrate, nemojte se zaklanjati iza neslobode medija, ova emisija je pijaca i ruglo, i davno je trebala biti skinuta sa program. Što se ne bunite zbog lošeg kvaliteta iste?

Одговори
суб

02.12.

2017.

Члан од 1984. [нерегистровани] у 18:33

Шта сте хтели да кажете?

Хоћете, претпостављам, онако подмукло, смајловићевски, да кажете да је то писмо притисак на слободу медија?

И да није био сраман начин на који је та емисија конципирана и реализована?

И да Србија, само зато што ви и Оливера Ковачевић то мислите, и што сте на томе направили новинарске каријере, чак и кад злосрећни Хашки суд донесе неку томе дисонантну одлуку, треба да призна да је она, ипак, баш за све крива?

Срам вас било!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси