Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Слободан Раковић Рака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 11. 2017.

Извор: УНС

Преминуо Слободан Раковић Рака

У Ваљеву је ноћас, после дуге и тешке болести, у 70 години, преминуо познати новинар, уредник и аутор документарних филмова и публициста Слободан Раковић Рака.

Рођен је 19. октобра 1948. године у Ваљеву, у учитељској породици. Школовао се у Ваљеву и на Природно-математичком факултету у Беграду, где је апсолвирао на Одсеку за привредну математику и кибернетику.

Први новинарски прилог објавио је у војном листу Фронт 1969. године. Од 1974. до 1978. био је новинар Радио Ваљева, потом новинар и шеф Дописништва РТС-а из Ваљева, а од 2004. до одласка у пензију био је новинар - дописник београдског Прегледа. Био је свестран новинар, телевизијски документариста, а посебно га је привлачило привредно новинарство.

Сарађиво је са Омладинским новинама, ваљевским Напредом, Радио Београдом и РТВ Сарајево. На ТВ Вујић припремао је водио гледану емисију Отворено.

Аутор је више документарних филмова: о исламу, Ваљевској болници и знаменитим личностима из Ваљева и овог дела Србије (проф. др. Миломиру Станишићу, Николи Станковићу и др Аријусу ван Тинховену).

Добио је Награду Димитрије Давидовић Удружења новинара Србије за серију путописа. Раковићев путопис Проклетија  проглашен је за најбољу емисију РТС-а Србија данас 1998. године. Добитник је награда на Фестивалу репортаже ИНТЕРФЕР у Сомбору, конкурсима Радио Београда и Удружених радио станица Србије, као и Септембарске награде Града Ваљева.

Био је члан Удружења новинара Србије и председник Актива УНС-а у Ваљеву.

Комеморација Слободану Раковићу биће сутра, у суботу, 4. новембра, у 11.30 сати у Великој сали Скупштине Града Ваљева. Опело је сутра у 13.30 часова у цркви на Новом гробљу, а сахрана у 14 часова.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

03.11.

2017.

Mali Buda [нерегистровани] у 21:42

ODLIČAN ČOVEK I KOLEGA

Ovaj kratki nekrolog nema veze sa onim:"o pokojniku sve najbolje".Dok budem živ uvek ću se pitati zbog čega mi je Slobodan Raković, persirao iako je stariji kolega.Možda se nečim ogrešio prema meni, ali ni takve okolnosti nikako da se setim.
Međutim, ono što je sasvim izvesno i potpuno razgovetno on je ostavio dubok trag i vaqevskom i srpskom novinarstvu.Bio je tematski svestran, ali temeljan. Nadasve odličan čovek i kolega. Valjevac od glave do pete. Slava mu!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси