Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручене Награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 10. 2017.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Уручене Награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе

Слободану Рељићу, Веселину Ђокићу и Миловану Урошевићу данас су у Прес центру УНС-а уручене Награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе (СНСЦГ). Преседник СНСЦГ-а Ивица Милосављевић, честитајући овогодишњим добитницима, рекао је да се награде додељују за животно дело колегама које су оставиле дубок траг у новинарској професији.

„Ово је редак тренутак када можемо да искорачимо из слике савременог новинарства на овим просторима, слике која нас увелико онеспокојава, јер темељни принципи на којима новинарство почива све мање воде пера или боље рећи прсти на тастатурама многих које јавност  перципира као новинаре. Сви који добро мисле овој професији не треба да пропусте ни једну прилику да укажу на таблоидизацију, слуганство, инструментализацију медија, као и на углавном катастрофалан материјални положај медија и медијских радника. Ово је прилика када можемо да одамо признање колегама који су увелико заокружили своје каријере, каријере које су на понос и за пример свима у овој професији“, рекао је Милосављевић.

Дугогодишњи уредник НИН-а Слободан Рељић рекао је да му је посебно драго што су га за награду предложиле бивше колеге из НИН-а.

„То је најважнији новинарски рад у мом животу. То је био рад у коме главни уредник није био неко ко је ометао да се окупи најбоља екипа која је била на располагању, није ометао њихове способности да сагледају друштвено стање у које је друштво тада улазило.  Заиста сам поносан на тај део свог живота и то је вероватно најбоље што сам могао да урадим и за себе и за друштво“, рекао је Слободан Рељић, додајући да је новинар постао када је био признат у чувеној кафани „Шуматовац“.

Веселин Ђокић, уредник у београдској редакцији франкфуртских „Вести“, рекао је да је поносан што никада није служио ни једној политици, ни једном режиму.

„Поносан сам, јер за мене је истина увек била светиња и ње ћу се држати до краја живота. Чувао сам част професије и свакој доброј причи сам се искрено радовао. Залазио сам у крајеве где се корача козјим стазама и тамо бележио живот тежака. То што су ме моћници прогонили и смењивали по Црној Гори и Србији само ме је челичило и гурало да још више трагам за честитим људима који воле људе, а лавовски се боре да преживе са својим породицама. Такве горштаке сретао сам у забитима испод Сињејавине , Бјеласице, Дурмитора, а увек су ме дочекивали домаћински“, рекао је Веселин, додајући да је „поносан и на свој део рада у Франкфуртским вестима, где су репортаже споне између отаџбине и наших људи у свету“.

Милован Мића Урошевић, некадашњи сниматељ у Телевизији Београд, каријеру је почео као малолетан, па је, како је рекао приликом уручења награде, у Скупштину улазио са ђачком књжицом. Он се присетио и свих важнијих догађаја које је забележио- демонстрација 1968. године у Приштини и Београду, доношења Устава из 1974. године, ратова 90-их у којима је био и рањен.

Како је рекао, „тих година није било касарне у којој нисам био, а током каријере, снимао сам и чистаче улица и председнике држава“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси