Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ана Стаменковић и Данијела Давидов Кесар добитнице награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 10. 2017.

Извор: УНС

Ана Стаменковић и Данијела Давидов Кесар добитнице награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“

Новинарке Радио-телевизије Србије и листа „Политика“ Ана Стаменковић и Данијела Давидов Кесар овогодишње су добитнице награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“, једногласно је одлучио жири Удружења новинара Србије (УНС).

Награда за новинарску хуманост додељује се за медијске прилоге у штампаним, електронским или онлајн медијима који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.

Новинарка РТС-а Ана Стаменковић од 2008. године редовно извештава о трансплантацији органа. Од 2010. године ту кампању подржава и редовно прати и новинарка  листа “Политика” Данијела Давидов Кесар.

Осим извештавања, Стаменковић и Давидов Кесар организовале су догађаје посвећенe овој теми и акције потписивања донорских картица.

 „Својим прилозима Ана и Данијела помажу да се руше табуи, превазиђу страхови и отклоне предрасуде које прате тему трансплантације којој су оне уназад годинама посвећене и лично и професионално“, пише у предлогу Удружења трансплантираних пацијената и пацијената којима је потребна трансплантација органа “Заједно за нови живот”.

У конкуренцији за награду ове године било је 14 предлога, а о добитнику је одлучивао жири у саставу Вељко Пајовић (председник), Миљан Баћовић (дародавац награде), Јовица Павловић, Велимир Перовић и Аница Телесковић.

Награда ће бити уручена у среду, 1. новембра, у 13 сати, у Прес центру УНС-а. Састоји се од дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности које од ове године обезбеђује предузеће Транспортшпед.

Чланови жирија позивају колегинице и колеге и њихове редакције да дужну пажњу посвете покретању акција чији је циљ помоћ угроженима, јачање хуманости и солидарности у друштву.

„Ђоко Вјештица је синоним социјално-одговорног односа новинара и медија према 'малом' човеку чија су права угрожена или који је у стању социјалне потребе за које инситуције, па и друштво, често немају разумевања“, истиче овогодишњи жири за награду „Ђоко Вјештица“.

Жири је додао да негативне последице економских и социјалних промена и немар бирократије траже да новинари и медији свакодневно штите и помажу угрожене.  

Награда „Ђоко Вјештица“  је установљена 2011. године на иницијативу новинара Милоша Бата Милатовића и власника ресторана „Кумбара“Јовице Павловића, који је новчани део обезбеђивао протеклих шест година. Иницијатива је наишла на подршку УНС-а који је дао име овој награди и од тада је додељује.

Досадашњи добитници ове награде су: Драгољуб Јанојлић, „Независне новине Паланачке“ (2011), Силвија Сламниг, „Курир“ и Садик Хамидовић, Радио „Весеље“ (2012), Тамара Грујић, ТВ „Прва“ и Бранко Станковић, РТС (2013), Мирољуб Дугалић, „Политика“ (2014), Стево Лапчевић „Сремске новине“ (2015) и Велимир Перовић „Блиц“ (2016). 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси