Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Због неплаћања накнада РЕМ одузео три дозволе, у току још 40 поступака против медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 08. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Због неплаћања накнада РЕМ одузео три дозволе, у току још 40 поступака против медија

Од почетка године Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) покренуло је 43 поступка за одузимање дозвола медијима који му нису платили накнаду, а три медија су већ изгубила право да пружају медијске услуге, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС). Генерални секретар РЕМ-а Ненад Јанковић рекао је да су у овој години одузете три дозволе за емитовање због неплаћања накнаде за пружање медијских услуга.

Дозволе су, како је рекао Јанковић, по члану 89, став 1, тачка 8 Закона о електронским медијима, изгубили РТВ Крагујевац, и радио и телевизија који су функционисали у оквиру ове медијске куће, и Тимочки радио из Зајечара.

Како се види из записника са седница Савета, највећи број поступака РЕМ је покренуо на последње две седнице које су одржане 7. и 28. јуна ове године.

На питање УНС-а због чега је РЕМ, у тако кратком року, покренуо велики број поступака за одузимање дозвола, Јанковић је рекао да је то због новог правилника РЕМ-а који се примењује од јануара ове године.

„По њему, сви емитери са терестричким емитовањем плаћају око 25 одсто мању накнаду него раније, а регулатор ради по принципу трошкова регулације. То значи да ми сваке године правимо финансијски план, колико нам је новца потребно за функционисање. Када то урадимо, тај износ поделимо на број емитера који имају дозволе и то је њихова накнада за ту годину. Раније смо имали вишак финансијских средстава па смо их враћали и у буџет, али са оваквим начином функционисања више немамо ту комоцију“, каже Јанковић.

Он додаје да то значи да се ако РЕМ-у емитери не плате накнаде „доводи у питање функционисање РЕМ-а“.

„Због тога морамо бити оштрији према пружаоцима медијских услуга и због тога покрећемо поступке за одузимање дозвола. То је једини начин да наплатимо новац. Поступци за одузимање дозвола трају јако дуго и због тога их морамо на време покренути. Морамо бити строжи према емитерима како не бисмо угрозили функционисање Регулаторног тела, а они се за себе морају изборити на тржишту ако желе да наставе са радом“, рекао је Јанковић.

У локалним медијима сматрају да су накнаде које морају да плаћају велике и да они, као и регионални медији, тешко успевају да све накнаде РЕМ-у, Емисионој техници, Сокоју и другима измире на време.

„Након приватизације велики број медија се мучи да опстане. Новца нема, а накнада је превише. Имамо и проблем да, након дигитализације, за исту зону покривања медији са локалном и регионалном фреквенцијом плаћају различите износе који, притом, нису безначајни. Другачији начин пословања, пројектно и тржишно финансирање су нови за већину ових медија и зато долази до њиховог гашења“, каже колега из регионалног медија који је желео да остане анониман.

И власница новосадског ТВ Канала 9 Маја Павловић истиче да регионалне и локалне станице не могу да зараде много новца на месечном нивоу.

„Ми месечно, као регионални медиј, треба да плаћамо око 170.000 динара РЕМ-у, 220.000 динара ЕТВ-у, 60.000 динара СОКОЈ-у и 60.000 динара ОФПС-у. Тек када то платимо треба да почнемо да зарађујемо за плате новинара и трошкове. Која регионална ТВ станица може толико да заради месечно у Србији? Од почетка године РЕМ је покренуо много поступака за одузимање дозвола електронским медијима у Србији. Управо је у току чистка електронских медија. Када је одлучивано о накнади које ће плаћати медији, тада су ТВ станице имале битно веће приходе од радија, а сада је обрнуто и није фер да накнада за радио станице буде вишеструко мања од накнаде које плаћају ТВ станице. Упутили смо РЕМ-у допис да размотре овај проблем и чекамо одговор“, рекла је УНС-у Павловић.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

14.08.

2017.

anonymousSava [нерегистровани] у 09:53

Re: POGASITI SVE MEDIJE

SOKOJ dere medije i bice razlog gasenja vecine medija u Srbiji a samim tim tu je i njima kraj. Sve dok su Dinkic i njemu slicni suvlasnici-akcionari tesko medijima.
Moj predlog je da u Srbiji ostanu samo RTS i PINK pa kome opanci kome obojci.

Одговори
суб

12.08.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 04:31

samo tako

sve treba pogasiti!!! to je jedini nacin da stotinak besmislenih trutova iz rem-a ostane bez "posla"! narocito paraziti iz dve privatne firme - sokoj i ofps (osnovaci vucelic i catovic)...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси