Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: У овој години шест физичких напада на новинаре и медијске раднике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 08. 2017.

Аутор: К.К, Д.Б, Ј.П. Извор: УНС

УНС: У овој години шест физичких напада на новинаре и медијске раднике

Удружење новинара Србије (УНС) у својој бази за ову годину евидентирало је 38 појединачних случајева у којима су се новинари и медијски радници жалили УНС-у на различите нападе и притиске, или су они објављени у медијима. УНС је реаговао у 25 случајева. УНС је забележио шест физичких напада, од којих су сви пријављени надлежнима или они по службеној дужности воде истрагу, као и пет случајева вербалних напада. У једанаест случајева новинари и медијски радници пожалили су се УНС-у да им је онемогућен рад јер им није било дозвољено да постављају питања, односно да присуствују догађају.

У седам случајева забележене су интернет претње и претње изнесене преко штампаних материјала. Интернет претње најчешће су упућиване преко друштвене мреже Фејсбук, а забележено је и четири случаја обарања или хаковања сајтова.

Друге врсте различитих притисака УНС је забележио у пет случајева.

У УНС-овој евиденцији, мимо наведених, прате се и случајеви обијања и преметачине стана колегинице Драгане Пећо, тужба за уцену против Антонија Ковачевића, као и замрзавање банковних рачуна Адрија медија групе од Пореске управе Србије.

Физички напади

Нападачи, који су у јануару претукли сниматеља турске новинске агенције Анадолија Нихада Ибрахимкадића у близини железничке станице у Београду, како за УНС каже Ибрахимкадић, још увек нису идентификовани.

„У фебуару сам се састао са инспекторима, када сам био на контроли због повреда које сам задобио у овом инциденту. Рекли су ми да је истрага још у току. Након тога нико ме није контактирао“, каже Ибрахимкадић.

У априлу се догодио напад на главног уредника ТВ Ваљево Плус Предрага Лучића и камермана Василија Ристовића у селу Пријездић код Ваљева.

„Отишли смо у каменолом села Пријездић, где су нас напали са свих страна. Скочили су на камермана, покидали камеру и скинули акумулатор са ње. Када сам се умешао, ударили су ме песницом с леђа, било је псовки и претњи. Било их је петоро, шесторо“, рекао нам је тада колега Лучић.

Он је потврдио, у данашњем разговору са новинарима сајта УНС-а, да је у овом случају покренут поступак.

“Јавни тужилац је позвао мене и колегу 17. јула, како бисмо били саслушани у својству оштећених лица. Поступак ће бити настављен од септембра“, рекао је Лучић.

Крајем маја, на дан инаугурације Александра Вучића на место председника Србије, непознате особе за које се претпоставља да су обезбеђивали скуп, физички су удаљиле новинарку „Данаса“ Лидију Валтнер и фоторепортера Милутина Марковића, повременог сарадника Танјуга, са места догађаја испред Скупштине Србије.

Према јавно доступним информацијама, Прво основно јавно тужилаштво у Београду је од МУП-а, у јуну ове године, затражило да прикупи обавештења о нападима на новинаре и медијске раднике на дан инаугурације.

У мају ове године претучена је доскорашња новинарка и уредница приштинског листа "Зери" Арбана Џара. Фоторепортер Српског телеграфа Милан Лучић пријавио је у јуну да га је физички напао и нанео му телесне повреде певач Александар Вуксановић.

Други случајеви

Сајт РТВ Шабац оборен је у јануару, како су УНС-у рекле колеге из ове телевизије „након гостовања Велимира Илића у емисији ’Интервју’“.

„Након тога није се више дешавало да нам неко обара сајт, тако да нисмо надлежнима ни пријавили случај“, рекао је УНС-у новинар РТВ Шабац Бане Иветић.

До почетка августа ове године, хаковани су и сајтови недељника „Време“, емисије Слободно српски и агенције Танјуг. Ни у једном случају нису откривени одговорни.

УНС је у марту ове године први пут искористио могућност коју пружа Споразум о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара и пријавио претње које је добила бивша главна и одговорна уредница ТВ Апатин Весна Милановић Симичић којој је на јавном месту прећено смрћу.

Како је УНС-у тада рекла Милановић Симичић, 18. фебруара је била у апатинском кафеу са пријатељицама, међу којима је била и новинарка Ведрана Познановић, када јој је иза леђа пришао непознати мушкарац, повукао је за раме и рекао: „Не знаш ко сам, па и не треба, јер упамтићеш ти нас напредњаке, као што нас је упамтио и Жика Смиљанић. Ти си свиња, затрли смо њему семе, а и теби ћемо. Затрћемо те до краја, да не постојиш. Чујеш ли ме шта ти говорим, не знаш ти ко смо ми и шта можемо да ти урадимо! Боље би било за тебе када си отишла да се више никад ниси ни враћала, јер ово је сада напредњачки град“.

Полиција је саслушала све актере, а Основно јавно тужилаштво у Сомбору, како је потврђено УНС-у, одлучило је да неће покретати кривични поступак против осумњиченог, „с обзиром да се у његовим радњама нису стекла законска обележја нити једног кривичног дела“.

УНС је у марту евидентирао и одлуку локалних власти да не продуже уговор о закупу ТВ Форум из Пријепоља, која се, иначе, у њима налази дуже време.  

Директорка ТВ Форум Милева Малешић рекла је данас УНС-у да је још увек у току судски поступак због тужбе коју су покренуле локалне власти ради исељења.  

„Уложили смо тужбу вишој судској истанци, како бисмо добили на времену и задржали се у просторијама. Суђења иду у њихову корист и мислимо да ће и пресуда бити таква“, рекла је Малешић.

У марту ове године уредник портала „Јужне вести“ Предраг Благојевић полицији је пријавио да га је непозната особа из аутомобила паркираног у центру Ниша снимала видео камером. Благојевић је, како је тада рекао, својим телефоном фотографисао аутомобил, а возач је дао гас и побегао.

„Још увек нема помака у истрази. Последње обавештење које сам добио од Тужилаштва је да су од полиције тражили да, на основу фотографисаног броја таблица, утврде чије је возило, али да то још увек нису успели да ураде јер се, наводно, два последња броја не виде јасно. Како су ми рекли, тужилац је од полиције тражио да га сваких седам дана обавештава о напретку у истрази, али они се месецима не оглашавају. Незванично сам из тужилаштва сазнао да се врши притисак на њих да то окарактеришу као неовлашћено снимање, за шта се не води поступак по службеној дужности. Пет месеци од тог догађаја биће 21. августа“, рекао је Благојевић УНС-у.

Сувласника телевизије „Спектри“ Џељаља Бељуљија у априлу су, како је рекао УНС-у, у Бујановцу вербално напали председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслиу и његови синови. Он је тада рекао да мисли да нападачи „најверованије нису имали намеру да га физички повреде, већ да га ућуткају“.

Бељуљи је УНС-у рекао да је јуче добио решење из тужилаштва.

„У решењу пише да нема доказа за даље гоњење Муслијуа јер је реч о вербалном деликту. Без обзира што сам предао снимак телефонског разговара, ништа није урађено“, рекао је УНС-у Бељуљи.

У јуну ове године Тужилаштву за високотехнолошки криминал пријављена је претња коју је на личном Фејсбук профилу добила новинарка портала „Цензоловка“ Марија Вучић, а у којој је писало: „Камењарко, ићи ћеш под мач убрзо’“.

Главни и одговорни уредник сајта „Цензоловка“ Перица Гуњић рекао је данас УНС-у да још увек нису добили никакав одговор из Тужилаштва у вези са претњом која је упућена новинарки Вучић.

УНС је забележио да је 4. јула ове године на Радио Ваљеву на сваких сат времена емитовано отворено писмо Зорана Мајдака, власника компаније у оквиру које послује Радио Ваљево, а у ком он вређа портал kolubarske.rs и његову уредницу Дарију Ранковић.

Стан новинарке портала КРИК Драгане Пећо обијен је 7. јула ове године. Провалници су, како је тада саопштио КРИК, испретурали ствари, али нису из стана однели ништа од вредности.

Из кабинета министра унутрашњих послова данас је УНС-у речено да интензивно раде на расветљавању свих околности овог случаја.

Како је Драгана Пећо рекла УНС-у, тачно месец дана од преметачине њеног стана, све је више убеђена да случај има везе са њеним новинарским радом. Од почетка истраге нико од надлежних није је обавестио о резултатима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси