Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У емисији „Споразум" новинари говорили о праву на политички став
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 04. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

У емисији „Споразум" новинари говорили о праву на политички став

У емисији „Споразум” чија је тема била „Косово и избори“ јуче су гостовали дописник Б92 са Косова и уредник Радија Контакт Плус из Косовске Митровице Жељко Тврдишић, члан Савета за штампу Косова Зекерија Шабани и председник УНС-овог огранка, Друштва новинара Косова и Метохије, Будимир Ничић.

Они су у емисији која се емитује на неколико косовских телевизија, између осталог, говорили о томе да ли се и колико осећају слободним да као новинари износе своје политичке ставове.

„Слободни смо онолико колико се изборимо за слободу. Ја мислим да су медији на Косову много слободнији него у Централној Србији. Локални медији су релативно објективни прозор грађана шта се дешава испред њихове куће, испред њихове зграде”, рекао је Тврдишић.

Он је навео да информисање у Србији „нема много шаренила и да тамо постоје две слике, црна или бела и то много мање беле него црне”.

На питање водитељке емисије Марије Милијић, да ли се осећа слободно да изнесе свој политички став, Зекирија Шабани је рекао да су му „прошлих година животом претили, због онога што је писао”.

„Писао сам о злоупотреби јавног новца, новца грађана, од стане институција. Дакле, врло је релативно оно што ми можемо сматрати слободом. Међутим, врло је битно да се ми боримо за нашу слободу и да се боримо да добијемо слободу која нам недостаје. Да се не ослањамо много на политичке изјаве, јер кад политичари тргују нашом слободом, онда то није у реду. Они се мењају сваке четири године, а ми грађани, као новинари или као грађани уопште који живе у Приштини, Штрпцу, Грачаници, Митровици, Звечану морамо да захтевамо и тражимо та права од људи које ми бирамо. Не треба да чекамо да они дођу и донесу нам добре поклоне и кажу:  ‘Хајде изволи, ти си добар новинар и имаш права да пишеш шта пожелиш.’ Не очекујем да ме неки државни званичник хвали за мој рад. У тренутку кад ме хвали значи да ја не радим нешто како треба, значи да су ми на тај начин ограничили слободу изражавања“, рекао је Шабани.

Председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић рекао је да је основно људско право да има политички став.

„Међутим, ја сам новинар и као новинар могу да имам свој политички став, али не смем у свом послу да га промовишем и износим. Мислим да ми новинари треба да се држимо чињеница. Ја своје мишљење слободно износим. Ја сам потпуно слободан и када је мој посао у питању и кад је изношење мог мишљења у питању, што нажалост код многих колега није случај-немају ту слободу. Али за ту слободу морате да се изборите. То се не добија на тацни”, рекао је Ничић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси