Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Времеплов листа „Студент“- Обележавање осамдесетогодишњице листа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 03. 2017.

Аутор: Ј.Пешић Извор: УНС

Времеплов листа „Студент“- Обележавање осамдесетогодишњице листа

Поводом 80 година од објављивања првог броја листа „Студент“ бивши уредници и сарадници окупили су се јуче, у Пресс центру Удружења новинара Србије, како би представили историјат првог студентског гласила.

О различитим раздобљима и политичким приликама кроз које је "Студент" пролазио говорили су ТВ критичарка и некадашња чланица колегијума листа „Студент" Бранка Оташевић, уредник из прве поратне редакције Мирко Милорадовић, потом каснији уредници и сарадници Небојша Драгосавац, Љубомир Кљакић, Слободан Ивков, Александар Баљак и Јелена Петковић.

Прослављање овог јубилеја започели су јуче полагањем венца на бисту Иве Лоле Рибара на Калемегдану, који је био оснивач „Студента“. Бранка Оташевић нагласила је да су на тај начин желели да покажу важност неговања традиције.

Небојша Драгосавац рекао је да су 60-их биле запажене сараднице које су писале и уређивале „Студенткињу“ која је била подлистак „Студента“.

„У ’Студенту’ сам почео да учим прву лекцију а то је атмосфера равноправности, демократског опхођења и отворености која је све нас чинила чланом једне породице“, присетио се 60-их година Драгосавац.

Александар Баљак читао је одабране афоризме, објављене током 80 година постојања листа, који су представљали јединствену критику власти.

Технички уредник осамдестих у листу, Слободан Ивков, рекао је да је Драган Благојевић илегално и на улици продавао лист „Студент“ док није почео да се продаје на киоску.

„Осамдесетих, кад смо могли да се продајемо на киоску, требало је да осмислимо слоган. Читали смо слогане других новина. НИН је имао слоган ’Са НИН-ом се зна више’, а онда је Аца Баљак смислио слоган ’Са Студентом се никад не зна’ “, испричао је Ивков.

Бранка Оташевић рекла је да дух револуционарних промена потекао управо из "Студента", као и да се у текстовима издања из те године предосећа време буре и протеста.

„То је време у коме ћемо доста смело пустити свој глас. Кључни моменат у припремању дешавања која су уследила био је уводник нашег главног уредника Ђорђа Вуковића, који је почео реченицом ‘Да ли студенти припремају још нешто сем испита’ ", рекла је Оташевић.

Садашња главна и одговорна уредница „Студента“ Данијела Шашић објаснила је да је лист променио начин издавања као и теме које обрађује.

„’Студент’ и даље постоји. Ја сам имала несрећу да будем у ’Студенту’ у тренутку када је требало да донесемо једну преломну одлуку, а то је да престанемо са штампом и пређемо на дигиталну верзију, што се испоставило као добра одлука. ’Студент ’више није критичан као што је раније био. Данас је ’Студенту’ акценат на образовању“, рекла је Шашић. 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси