Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Полиција завршила – о претњама апатинској новинарки одлучује тужилаштво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 03. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Полиција завршила – о претњама апатинској новинарки одлучује тужилаштво

„Полицијска управа у Сомбору поступила је по пријави претњи смрћу новинарки Весни Милановић Симичић, саслушала сведоке, прикупила све потребне информације и случај 7. марта проследила Основном јавном тужилаштву у Сомбору“, потврдио је данас УНС-у полицијски службеник Зоран Мудринић из Сомбора.

Како је истакао, полиција је саслушала Весну Милановић Симичић, новинарку Ведрану Познановић која је била са њом када јој је прећено и осумњиченог Вељка Ђумића.

Удружење новинара Србије (УНС) је 2. марта први пут у складу са Споразумом о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара пријавило случај претњи новинарима полицији.

УНС је, на основу Споразума одређеном полицијском службенику из Сомбора Зорану Мудринићу, надлежном за територију општине Апатин, пријавио да је бившој главној и одговорној уредници ТВ Апатин Весни Милановић Симичић 18. фебруара ове године прећено смрћу.

Како је УНС-у рекла Милановић Симичић, тог дана је била у апатинском кафеу са пријатељицама, међу којима је била и новинарка Ведрана Познановић, када јој је иза леђа пришао непознати мушкарац, повукао је за раме и рекао: „Не знаш ко сам, па и не треба, јер упамтићеш ти нас напредњаке, као што нас је упамтио и Жика Смиљанић. Ти си свиња, затрли смо њему семе, а и теби ћемо. Затрћемо те до краја, да не постојиш. Чујеш ли ме шта ти говорим, не знаш ти ко смо ми и шта можемо да ти урадимо! Боље би било за тебе када си отишла да се више никад ниси ни враћала јер ово је сада напредњачки град“.

„Уочила сам да му се вилица тресе, али и руке, а лице му се било изобличило у толикој мери да сам схватила, ако му нешто кажем он ће ме ударити. После тога је отишао, а након петнаестак минута се вратио и рекао: 'Слушај ме свињо, упамти шта ћу ти рећи – џаба ти сва школа коју имаш, џаба ће ти бити све у животу, јер је твој живот у овом граду окончан, финито заувек. Никада, али никада, ти нећеш у овом граду, а ни у овој држави наћи посао. Има да цркнеш, чујеш ли ме? Ја сам власт у овом граду и знам шта власт мисли о теби…Ти не знаш шта ми можемо да ти учинимо. Упамтићеш ти нас, свињо једна'. Била сам шокирана и уплашена“, рекла је Милановић Симичић за сајт УНС-а.

Она додаје да је након инцидента замолила колегиницу Познановић да је одвезе кући јер се није осећала безбедно.

„Сазнала сам да је после иста особа прилазила Ведрани. Идући дан сам сазнала да се он зове Вељко Ђумић и да је рођени брат функционера СНС и секретара у СО Апатин Марка Ђумића“, додала је Весна Милановић Симичић.

Након што је УНС, на основу Споразума о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара, контактирао службеника ПУ у Сомбору, Весна Милановић Симичић позвала је полицију и отишла у Сомбор да да изјаву.

„Полицијски службеник је био врло професионалан, дала сам изјаву и речено ми је да ће саслушати као сведока и Ведрану Познановић, као и да ће случај проследити тужилаштву. Одлучила сам да пријавим случај јер сматрам да новинари не смеју да ћуте на нападе и претње. Чврсто верујем да је ово акт и излив једног појединца, а не политичке странке. Као главни и одговорни уредник нисам никада имала проблем ни са једном политичком странком. Увек сам радила савесно и објективно. Ипак, овакав напад не сме да остане некажњен. Једино што ми није јасно, зашто ме било ко напада шест месеци након што сам отишла из ТВ Апатин“, каже Весна Милановић Симичић.

Колегиница Познановић која је била сведок догађаја потврдила је УНС-у да је дала изјаву у полицији.

Споразумом о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара који су 26. децембра 2016. године потписали Републичко јавно тужилаштво Републике Србије, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије, Удружење новинара Војводине, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија, Асоцијација медија и Асоцијација онлајн медија, успостављен је нови облик сарадње како би се установио систем мера за обезбеђивање ефикасније кривичноправне заштите новинара.

Споразум је потписан како би се успоставио систем хитног поступања у предметима кривичних дела извршених на штету новинара.

УНС је, у званичном обраћању полицији у Сомбору навео да, у складу са Споразумом, очекује да полиција истражи случај и о предузетим корацима обавести УНС.

Весна Милановић Симичић била је главна и одговорна уредница ТВ Апатин до пре шест месеци, када је отишла у иностранство.

Ова телевизија дошла је на удар новоизабране локалне власти коју је формирала коалиција предвођена Српском напредном странком уз подршку по једног одборника Српске радикалне странке, Демократске странке и Савеза војвођанских Мађара. ТВ Апатин је у време прављења скупштинске већине у мају 2016. године емитовала снимак безбедносних камера на ком се види да локални напредњаци испред зграде Општине насилно у кола уводе носиоца локалне листе Српске радикалне странке Миодрага Павловића.

Нова власт суспендовала је раније потписан уговор са ТВ Апатин преставши да исплаћује средства која је комисија на Конкурсу за пројектно суфинансирање садржаја од јавног значаја доделила овом медију. Локалне власти тражиле су од Комисије за контролу државне помоћи да провери суфинансирање ТВ Апатин због „сумње да је ова телевизија прекорачила износ де минимис државне помоћи“. Иако је Комисија донела одлуку да ТВ Апатин није прекорачила дозвољени износ од 23 милиона динара за три године, Општина није наставила да уплаћује новац по пројекту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси