Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Откази – „новогодишња честитка“ за запослене у Блицу и Ало-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 12. 2016.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Откази – „новогодишња честитка“ за запослене у Блицу и Ало-у

У последња два дана, око 15 новинара и медијских радника листова „Блиц“ и „Ало“ добило је отказе, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС). Како за УНС кажу неки од новинара ове две редакције, који су желели да остану анонимни, јуче и прекјуче позивани су на разговоре где им је речено да су постали технолошки вишак. Они који нису били у редакцији, позивани су телефоном.

„Позвали су ме да дођем на разговор у тренутку када сам тешио колегиницу којој је мало пре тога речено да од сутра више не ради“, каже један од новинара са којима је УНС разговарао.

Решење о технолошком вишку добили су новинари, заменици уредника, преламачи. Неки од њих у „Блицу“ раде више од 15 година.

„Код њих нема објашњења. Позову те да дођеш и кажу ти да си технолошки вишак“, каже један од колега.

Он истиче да разуме и не спори право послодавца да одабере са ким жели да сарађује, али не на начин на који се то ради у Рингиеру.

„Рингиер је комапнија која одлично послује, плате су редовне, једна је од компанија која нема великих финансијских проблема. Али, начин на који се тамо односе према запосленима и сарадницима је понижавајући. Сада им се завршава фискална година и желе да смање трошкове“, рекао је један од новинара којем је уручено решење о технолошком вишку.

Како су УНС-у потврдили новинари „Блица“ и „Ало-а“ , у компанији Рингиер запослени не смеју да оснују синдикат.

„Покушано је пре неколико година и људи који су покренули оснивање синдиката експресно су добили отказе. Није нам званично забрањено, али се зна да синдикат не сме да се оснива“, каже други колега.

Он истиче да је атмосфера у овој компанији лоша за рад јер су новинари уплашени за свој посао.

„Не можете се концентрисати на посао. Како да радим кад колегиница поред мене у том тренутку телефоном добија отказ, а издржава болесне родитеље и живи у изнајмљеном стану“, каже запослена у овој компанији.

Сви новинари и медијски радници са којима је УНС разговарао сагласни су у једном – све лоше пословне одлуке, челници компаније Рингиер покушавају да компензују отказима.

„Кад год је нека пословна одлука довела до лоших резултата, деле се откази и смањују плате. Међутим, никада нико из менаџмента није себи смањио плату. Њихове грешке плаћају новинари“, каже колега који је желео да остане анониман.

Генерална директорка компаније Ringier Axel Springer у Србији Јелена Дракулић Петровић за УНС је кратко рекла да је „због промене начина рада престала потреба за појединим позицијама“.

„Не знам који је то број људи, али је компанија Рингиер све урадила у складу са Законом о раду. Запосленима су уручена решења о технолошком вишку и све надокнаде су им исплаћене, у складу са Законом“, рекла је Дракулић Петровић.

Подсетимо, у јуну 2015. године Компанија Рингиер такође је ненајављено поделила више од 30 отказа. 

Коментари (5)

Остави коментар
чет

12.01.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 15:10

Ništa novo

Na još gori način je oterano devedeset novinara Tanjuga, a miljenici direktorke ostali da rade i danas.Ovo je bar privatna firma, a ko je dozvolio direktorki Tanjuga koja uzgred budi rečeno to i nije, da po svom nahođenju otpušta ljude i to veoma stručne?

Одговори
чет

05.01.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 13:38

pitanje

Novinari su anonimni u ovoj prici, dobili su otkaze ali nemaju imena, nemaju svoje Ja, nemaju nekakav javni stav, e pa neka su ih i otpustili...Stalno su u strahu, a od cega sada strahuju kad su zavrsili na ulici, sto lepo ne izadju svi zajeno po imenu i liku i kazuu evo to je to - izbacili su nas na ulicu bez razloga...ovako ni dan nece niko da razmislja o njima, oni su mali misevi koji se boje svoje senke ...e to je dragi moji unistilo novinarstvo...

Одговори
нед

01.01.

2017.

Izvršilac [нерегистровани] у 10:59

Realnost !

A šta se palite bezveze i šta očekujete ?

U svakoj medijskoj kompaniji, i velikim agencijama AP, Reuters, se otkaz dobija nenajavljeno, u jednom danu, jednim papirom, bez mogućnosti bilo kakvih pregovora, sa obrazloženjem tipa "Tehnoločki višak usled restruktu(r)iranje i reorganizacije". Otkazni rok se uvek ispoštuje, otpremnine se plate i to je to. Nema emocija, nema minulog rada, nije to Komunistička partija Kine pa da postoje "zaslužni članovi" zaštićeni kao beli medvedi.

I šta tu nije jasno ?

Ringier je PRIVATNA KOMPANIJA nekih tamo švajcarskih Karića koji rade kako hoće jer je firma NJIHOVA, a njih baš zabole za sve osim za profit na kraju godine.

Одговори
пет

30.12.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 18:31

komentar

Tražili ste kapitalizam, sada uživajte u njemu. Lupali ste u šerpe, sada možete u svoje glave. Srećna Nova!

Одговори
пет

30.12.

2016.

Шта рећи? [нерегистровани] у 16:38

Катастрофа

Скандалозно, срамотно, понижавајуће, жалосно...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси