Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Кривица“ УНС-а и морал НУНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 09. 2016.

Аутор: К. Ковач, Д. Бјелица Извор: УНС

„Кривица“ УНС-а и морал НУНС-а

Независно удружење новинара Србије објавило је у суботу саопштење у ком “изражава велико разочарaње због чињенице да се међу кандидатима за избор члана Регулаторног тела за електронске медије, који ће представљати медијску заједницу, нашао и Горан Пековић” и додало “да изражава жаљење због чињенице да Удружење новинара Србије, није предложило своје кандидате”. “Будући да је Гордана Суша, на предлог НУНС-а, у претходном сазиву била чланица РЕМ-а, сматрали смо сврсисходним да овога пута новинарску заједницу представља УНС и зато нисмо желели да директно учествујемо у изборном процесу”, саопштило је тада ово новинарско удружење.

Да ли је наизглед колегијални потез НУНС-а допринео да новинарска удружења немају кандидата за Савет регулатора?

Како смо се договарали

Како каже генерални секретар Нино Брајовић, пре истека конкурса УНС је позвао НУНС да усагласе ставове у вези са кандидатом за члана Савета РЕМ-а.

„Звао сам Обрадовића и рекао да је конкурс при крају и да треба да предложимо кандидата за РЕМ. Питао ме је има ли УНС предлог. Рекао сам да би одличан кандидат била Љиљана Смајловић, али да то могу да му потврдим за неколико сати, након што анкетирамо чланове Управе. Истог дана сам му се јавио и потврдио да је Љиљана Смајловић званични кандидат УНС-а. Подсетио сам га да конкурс подразумева заједнички предлог новинарских удружења и удружења издавача електронских медија и да би требало разговарати са АНЕМ-ом, на шта ми је он одговорио да то препустим њему. Нажалост, није се јављао до истека конкурса. На тај начин смо дошли у ситуацију да УНС нема свог кандидата за РЕМ, а нечињењем је НУНС практично помогао да Горан Пековић, против чијег избора се залаже, има слабију конкуренцију“, рекао је Брајовић.

На питање да ли је предложио Извршном одбору да заједнички кандидат новинарских удружења буде Љиљана Смајловић и шта је одлучено, председник НУНС-а Вукашин Обрадовић је истакао да је ИО одлучио „да прихвата да УНС предложи кандидата“.

„После расправе је одлучено да ми не пружимо отворену подршку, да то не буде заједнички кандидат УНС-а и НУНС-а, али да непредлагањем свог кандидата на известан начин саопштимо свој став везано за избор кандидата РЕМ-а, јер је преовладало мишљење да због тога што смо ми имали свог кандидата у претходном мандату, да је сада фер да УНС има свог представника у РЕМ-у“, рекао је Обрадовић за сајт УНС-а.

На коментар да УНС никада није добио одговор НУНС-а Обрадовић каже да је „договор био да се јавимо уколико подржимо кандидата УНС-а“.

„Став ИО је био да због познатих ставова Љиљане Смајловић према НУНС-у ми не можемо отворено да подржимо њену кандидатуру и да се придружимо УНС-у у предлагању Љиљане Смајловић као заједничког кандидата, али наравно, нисмо желели да се супротставимо вашем праву да предложите кандидата“, истиче Обрадовић.

Брајовић каже да је „лицемерна тврдња да је НУНС одустао од кандидата зато што је претходно у РЕМ-у имао Гордану Сушу и да би препустио простор УНС-у“.

„Напротив, према мом сазнању, чланови ИО НУНС-а су имали предлоге за члана РЕМ-а. Никада нас нису обавестили чак ни о томе да не желе Љиљану Смајловић и никада ми нико из НУНС-а, па ни Вукашин Обрадовић, није рекао да сматра да би ми требало сами да предложимо кандидата. Уосталом, и УНС и НУНС су чланице Коалиције новинарских и медисјких удужења и редовно сарађујемо када су у питању комисије за одлучивање о медијским пројектима у Србији. Свакодневно заједно формирамо листе кандидата за комисије и никада се није десило да једни другима оспоримо кандидата за неку комисију“, говори Брајовић.

Обрадовић потврђује да је на ИО НУНС-а било предлога да ово удружење само предложи кандидата.

„Било је расправе око тога. У тој расправи на ИО је било више предлога, један од њих је био да и НУНС предложи своје кандидате, међутим већински став ИО је био да тиме једноставно не бисмо поштовали договор за који смо сматрали да је фер, да је овога пута ред на УНС да има свог кандидата за РЕМ“.

Иако је и у Закону о електронским медијима и у конкурсу за предлагање кандидата за чланове Савета РЕМ-а јасно да медијска и новинарска удружења „заједничким договором предлажу кандидата“ Обрадовић сматра да је „то тумачење погрешно“.

Брајовић каже да су „конкурс и Закон јасни у томе да новинарска удружења заједно са удружењима издавача електронских медија треба да предложе кандидата.

„То што је пракса другачија и што је толерисана у претходном конкурсу, а није у складу са законом, није разлог да се Закон и конкурс не поштују сада“, рекао је Брајовић.

На питање да ли мисли да је НУНС неодговарањем опструирао избор кандидата, Обрадовић истиче да „нема говора о опструкцији“.

„Да смо хтели да опструирамо избор кандидата, ми бисмо одлучили да предложимо своје кандидате, па да на тај начин парирамо или опструирамо избор Љиљане Смјаловић“, каже Обрадовић.

Да ли је НУНС у цајтноту остао без кандидата?

Да ли је заиста НУНС џентлменски одустао од свог кандидата? Да ли су то одлучили чланови Извршног одбора НУНС-а и како је изгледало изјашњавање о предлогу да Љиљана Смајловић буде кандидат за члана Савета РЕМ-а, питали смо актере.

„Био сам за то да ми имамо свог кандидата. Нисам подржао госпођу Љиљану Смајловић. Чланови ИО су предлагали своје кандидате. Свело се на два или три. Из неких техничких разлога ти људи нису могли да прикупе документа. То је био период годишњих одмора“, одговорио је на наше питање Ненад Ковачевић и додао да је исход гласања „такав какав је био и да се налази у саопштењу НУНС-а“.

Колега Предраг Благојевић објаснио нам је да није био у Србији у тренутку одлучивања, да му је била отежана комуникација која се водила електронским путем и да не зна коначни исход гласања.

„Нисам испратио до краја преписку јер нисам био у ситуацији. Не знам шта је закључак. Неколико дана је трајала преписка. Рекао сам како се договорите ја ћу да будем за, оптприлике сам то написао. Једна од идеја била је да се подржи кандидат УНС-а. Није био проблем да буде УНС, већ да то буде Љиљана Смајловић“, рекао нам је колега Благојевић.   

Позвали смо и Весну Малишић која нас је упутила на Вукашина Обрадовића. На опаску да је она члан ИО и да претпостављамо да је гласала самостално одговорила је да је тако, али да позовемо председника НУНС-а.

Драган Јањић је навео да није директно учествовао у одлучивању, да није било гласања, али се потом исправио, рекао да је ипак било гласања, али да за прецизне информације позовемо колегу Обрадовића.

Позвали смо и Јовану Глигоријевић која је навела да је била у гужви у том периоду, да је у мејл преписци навела да је против подршке Љиљани Смајловић, али да ће се сагласити са оним што већина одлучи.

Даље позивање чланова Извршног одбора НУНС-а зауставио је Михајло Ковач, који нам се љубазно јавио на ранији позив. Питали смо га да ли је требало да буде кандидат НУНС-а за члана Савета РЕМ-а.

„Званично не. Незванично, предложили су ми, али је било касно за прикупљање докумената јер сам био у иностранству. И то је било то“.  

 



Коментари (2)

Остави коментар
чет

29.09.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:43

naivnost

ko s vuletom tikve sadi, o glavu mu se obijaju. zar je moguće da ste vi iz uns-a očekivali fer igru od časnog obradovića? i to još u situaciji kad su on i njegova "nezavisna" družina trebalo da podrže ljilju smajlović.

Одговори
сре

28.09.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 00:09

Sta sad!

Smajlovicka opet izvisila. Da placemo?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси