Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Већина чланова жирија награде „Милан Пантић“ није била позвана да одлучује о овогодишњој награди
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 06. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Већина чланова жирија награде „Милан Пантић“ није била позвана да одлучује о овогодишњој награди

Иако је у образложењу одлуке да се Награда за новинарску храброст „Милан Пантић“ ове године не додели, генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“ Ратко Дмитровић истакао да је „жири донео одлуку да се награда не додели“, Удружење новинара Србије (УНС) је на основу разговора са представницима жирија дошао до сазнања да три од пет представника нису били ни обавештени о одлучивању о награди.

 

На питање УНС-а због чега је изјавио да је жири донео такву одлуку, када већина представника није била позвана да о награди одлучује, Ратко Дмитровић је УНС-у поручио да се "бави тиме ко је убио Милана Пантића, а не због чега награда није додељена".

Од установљавања награде "Милан Пантић" 2002. године, жири чине представници "Вечерњих новости", Удружења новинара Србије (УНС),  Независног удружења новинара Србије (НУНС),  редакције "Нови пут" и Књижевног клуба "Ђура Јакшић" из Јагодине у којима је Милан Пантић радио. 

Осим УНС-а који је био позван да учествује у раду жирија и коме су предлози послати електронским путем, након чега му је тражено да се изјасни о предлозима, представници недељника "Нови пут", Књижевног клуба "Ђура Јакшић" и Независног удружења новинара Србије, како истичу, нису били обавештени о одлучивању о награди.

„Нисмо учествовали у овогодишњем жирирању јер нисмо били позвани. Редакција ’Новог пута’ и Књижевни клуб ’Ђура Јакшић’ су до сада сваке године учествовали у раду жирија. Ове године нас уопште нису ни позвали. До сада је била пракса да заједно заседамо, прочитамо предлоге, већамо и аргументовано расправљамо о томе ко ће бити добитник. Ове године, када је дошло време за обележавање годишњице и организовање уручења награде, добили смо информацију да награда неће бити додељена“, рекао је за УНС директор недељника „Нови пут“ Љубиша Вујић.

Он је истакао да је „одлука да се награда не додели још један показатељ у каквој се ситуацији налази новинарство данас“.

„Сигурно је постојао неки новинар који је могао да добије ову награду. Жао ми је што она није додељена, пре свега због сећања на колегу Пантића. Чуо сам да је било седам предлога, али званично нисмо добили информацију ни ко је конкурисао“, рекао је Вујић.

Представник Књижевног клуба „Ђура Јакшић“ из Јагодине Александар Добросављевић, који је ранијих година учествовао у раду жирија за Награду за новинарску храброст „Милан Пантић“ потврдио је УНС-у да ни Књижевни клуб није учествовао у раду жирија, нити је био обавештен о пристиглим предлозима.

„Нико нас није позвао да учествујемо у раду жирија, како је то била пракса претходних година. Распитивао сам се када ће бити заседање јер се ближио датум годишњице убиства и тек ми је тада речено да награда неће бити додељена. Мислим да је одлука да се награда не додели некоректна и да није фер према колегиницама и колегама који у Србији новинарски посао раде у посебно тешким условима“, рекао је УНС-у Добросављевић.

Како је раније саопштило Независно удружење новинара Србије, нико из овог удружења није био позван да одлучује о додели награде „Милан Пантић“. Из НУНС-а су изразили жаљење што ове године награда није додељена.

Генерални секретар УНС- Нино Брајовић истиче да је он 15 година у жирију, од прве награде које је додељена Југославу Ћосићу.

„Није било оправданих разлога да се ове године награда не додели, а посебно сматрам недопустивим да се већ две године жири и не састаје. УНС-у је неприхватљиво да се о награди која је на иницијативу Компаније 'Новости' установљена пре 15 година одлучује без заседања жирија, већ искључиво телефонском и електронском комуникацијом. Уверен сам да без расправе и сучељавања аргумената нема доброг избора и да је овогодишња одлука да се не додели награда која носи име убијеног јагодинског новинара Милана Пантића управо последица погрешног начина рада за шта је најодговорније руководство 'Новости'. Да смо о награди одлучивали како је требало, верујем да бисмо доделили награду или бисмо барем имали аргументе зашто то нисмо урадили“, рекао је Брајовић и додао да се УНС зато повукао из жирија.

„Ипак, све указује да оваква пракса одлучивања мора да се промени, а награда настави да се додељује. Свакако, уз сарадњу или под окриљем породице Милана Пантића која је такву жељу изразила“, рекао је Брајовић.

Генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“ Ратко Дмитровић, на питање УНС-а због чега је рекао да је жири донео одлуку да се награда не додели када већина није била ни обавештена о одлучивању, рекао је данас УНС-у да би „волео да се УНС бави тиме ко је убио Милана Пантића, а не зашто није додељена награда“.

„Мислите ли да толики значај треба да добије да ли је додељена награда Милан Пантић“, упитао је Дмитровић.

На поновљено питање УНС-а, Дмитровић је рекао:

„Представници ’Новог пута’ су били позвани и немојте правити случај тамо где га нема. Напишите шта год хоћете, и до сада сте то радили“, рекао је Дмитровић.

Иначе, за награду „Милан Пантић“ ове године су били предложени: дописница „Политике“ из Смедерева Оливера Милошевић, новинар недељника „Крагујевачке“ Александар Јокићевић, новинарка Информативног програма РТС-а Тамара Танкосић, карикатуриста Предраг Кораксић Коракс, тим документарног ТВ серијала „Зелена патрола на делу“, новинар портала „Време је“ Милорад Џмерковић и некадашњи сарадник „Вечерњих новости“ Душан Васић.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

13.06.

2016.

Slavujko [нерегистровани] у 18:51

KUPITE OGLEDALO

Sramota!
Trebali ste da Ratka predlozite za nagradu. Razume se da bi tada bilo "kvoruma", "diskusije"...
A, uz nagradu za "hrabrost", da mu kupite i ogledalo - da bi ima ko da mu "cestita"!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси