Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Емисија “Видик” престаје са емитовањем?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 05. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Емисија “Видик” престаје са емитовањем?

Како Удружење новинара Србије (УНС) сазнаје, емисија “Видик” која је од маја 2011. године сваког другог петка емитована на другом програму Радио-телевизије Србије, неће више бити приказивана. Последња емисија биће емитована у петак, 13. маја. Како је УНС-у рекла уредница емисије Јасмина Вујновић Милошевић, уредник Образовно-научног програма РТС-а Илија Церовић није желео да потпише одобрење за наредно емитовање „Видика“.

 

На питање УНС-а због чега после пет година није потписао одобрење за емитовање наредне емисије, Церовић је рекао да се она “вероватно укида” и ће се у “о разлозима изјаснити у саопштењу које ће послати уредници 'Видика'”.

Емисија “Видик”, како УНС-у наводи Вујновић Милошевић, „бавила се темама критичког мишљења, запитаности над 'устаљеним' вредностима, одбацивањем стереотипа и фаворизовањем индивидуалности спрам колективних образаца мишљења и понашања“.

Вујновић Милошевић истакла је за УНС да не зна конкретне разлоге укидања „Видика“.

„У неформалним разговорима у редакцији, речено је да ће се неке од емисија на овој телевизији укинути, како би било места за нове формате. Тачан разлог прекида емитовања не знам, немам писану потврду да ће се то десити, али самим одбијањем уредника програма да потпише одобрење, видим да ће заиста бити укинута, како се још од јануара прича”, рекла је Вујновић Милошевић.

Она је додала да је “емисија имала добар рејтинг, с обзиром на то да се емитује на другом програму РТС-а у касним вечерњим сатима”.

“Планирала сам да проширим теме о којима ће се разговарати, да укључим регион јер сам добила много коментара гледалаца из околних земаља који прате емисију. Не видим ниједан разлог да се она укине јер је, с једне стране, Јавном сервису оваква емисија потребна у оквиру образовно-научног програма, а са друге, критике које смо добијали за њу су увек биле позитивне”, рекла је Вујновић Милошевић.

Емисију “Видик” Јасмина Вујновић Милошевић осмислила је 2011. године и водила је до 2013. када је отишла на боловање и када су је на том месту замениле колегинице Јасмина Врбавац и Марија Ненезић. Од октобра 2014. године Вујновић Милошевић поново је почела да уређује ову емисију. “Видик” су наизменично припремале Научно-образовна редакција и Редакција за културу Радио-телевизије Србије.

Новинарка “Политике” и ТВ критичарка Бранка Оташевић за УНС каже да је “велика штета укинути ову емисију”.

“У понедељак сам на другом програму Радија Београд слушала сјајну емисију ‘Гозба’ у којој је гостовало троје ученика Спортске гимназије који су изабрали да на матурском испиту пишу рад из филозофије. На питање зашто су тако одлучили, рекли су: ‘Зато што филозофија учи критичко мишљење’. Јавни сервис има овако добру емисију на радију и не видим зашто такве емисије не би могле да опстану на телевизији. ‘Видик’ је емисија о филозофији и другим важним темамама и веома је поогрешно проценити да она нема публику и гледаност. Њена гледаност се не може и не сме мерити са серијама и хумористичким емисијама. Неопходно је да Јавни сервис гаји емисије које не почивају на спољним атракцијама, већ на речи, мисли, јасном говору и да буде противтежа лаким програмима. Велика је штета укинути такву емисију”, рекла је Бранка Оташевић УНС-у.

Последња емисија “Видика”, “Бекство од слободе”, биће емитована у петак у 22 сата.

Коментари (46)

Остави коментар
пон

13.06.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 10:03

The End

Epilog

Emisija je ukinuta bez obrazlozenja!

Одговори
нед

05.06.

2016.

Misa [нерегистровани] у 22:13

Kako je moguce?!

Sjajna emisija, kako je moguce da se ukida bas najbolje sa RTS-a, neko bi za ovo trebalo da odgovara!

Одговори
нед

05.06.

2016.

Profesor univerziteta [нерегистровани] у 16:33

Re:

"Vidik" ima svoju odabranu publiku, koja nije malobrojna. Mislim da emisiju pod hitno treba vratiti u program!

Одговори
пон

30.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 12:47

Re: Hm...

Sve rečeno je na mestu, nego da li je zaista merilo kvaliteta to što ste "čuli" za nekoga? Ja sam čuo i za Bradića i za Bujoševića, pa ne mislim da im je tu mesto niti da su nešto veliko uradili do sada. Zato - nije važno da li ste "čuli" za nekoga. Možda najbolje radi neko za koga ne možete da "čujete" jer ne pripada određenim klanovima i krugovima. Sa ukidanjem emisije se nimalo ne slažem, imala je svoju odabranu, malu publiku (zbog specifičnog pristupa temama).

Одговори
суб

21.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 23:19

Zbogom pameti!

Ne moze emisija sama da se ukida, valjda je ukida urednik s imenom i prezimenom. Ko god da je, mnogo gresi, i stetu nanosi obrazovanim gledaocima, koji nece vise imati sta tu da pogledaju.

Одговори
суб

21.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 20:44

Re: Ko

Tačno tako! Dužan je svim urednicima obrazloženje zašto ne znaju šta im je od predloga usojeno za ovu godinu. Kako to da se nove emisije uveliko rade, i to po idejama tih istih urednika, a oni ostavljeni bez radnog zadatka pa im se još preti otkazima zbog nedovoljnog broja emisija. I kako oni koji su ga tu postavili dozvoljavaju ovakvo ponašanje? Ako ih uopšte ima?

Одговори
суб

21.05.

2016.

Tripke [нерегистровани] у 08:39

Podrska za Vidik na javnom servisu

Taj Cerovic je duzan da da javno obrazlozenje ne samo urednici Vujnovic Milosevic i svojoj redakciji vec i gradjanima zbog kojih javni servis i postoji i koji ga placaju.

Одговори
пет

20.05.

2016.

Bela [нерегистровани] у 22:55

Jadno

Ne znam šta treba da se desi pa da urednici shvate da njihovi potezi direktno utiču na (ne)kulturni nivo građana. Vidik je jedna od retkih pojava na našim televizijama koja gledaoce podučava dijalogu, problemskom mišljenju i kritici, iz raznih oblasti života. Takvih emisija gotovo da nema na medijima, ostao je još samo javni servis,čiji je urednik očito podlegao nekom nakaradnom ukusu ili pritisku ko zna odakle. Jadno.

Одговори
сре

18.05.

2016.

Радмила и Бата [нерегистровани] у 23:06

питање

Да ли се зна шта се дешава с Видиком, или је емисија као уредништво РТВ Војводина скинута у току ноћи, без образложења, молимо УНС да нас извести.

Одговори
сре

18.05.

2016.

stasa [нерегистровани] у 19:06

strasno

e, zadnje vreme je doslo kad ukidaju najbolju emisiju na rts-u

Одговори
сре

18.05.

2016.

Boki [нерегистровани] у 09:41

Za I. C.

Pa uloga glavnog urednika je da bezi s posla, protezira glupost, slusa bespogovorno, i ne vodi racuna o kvalitetu, zar ne?

Одговори
уто

17.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 19:26

Re: Uvazžni

Kako nije "uvaženi" kad je uspeo da sedne u fotelju glodura bez minuta provedenog u studiju, ni jednog uradjenog intervjua, ili autorske emisije ili objavljenog novinskog teksta... Ne računamo petominutne forme kojih ima preko trista i koje naziva emisijama, to je svuda u svetu porgramska popuna... Čovek je sasvim opušteno "u kameru" svojevremeno izjavio da je nema novinarskog iskustva. Plus ne zna ni jedan strani jezik, a na čelu je Obrazovno nuačnog programa. Možda je to za javni servis idealan kadar?

Одговори
уто

17.05.

2016.

Sanja [нерегистровани] у 08:28

cenzura ponovo radi

A koju emisiju gura taj Cerovic, na racun Vidika. Stvarno me interesira.

Одговори
пон

16.05.

2016.

redovni gledalac Vidika [нерегистровани] у 21:24

Neprocenjiva steta

Na RTSu sve retro sadrzaji, retro zabava, serije, sarenilo, programi iz kulture svedeni na informacije, Vidik je bio razlicit, forsirao je razgovore na ozbiljne teme, i svaka emisija je bila obrazovni program u malom, za sebe. Steta ce biti nesaglediva ako urednik ne povuce svoju ishitrenu odluku.

Одговори
пон

16.05.

2016.

Dimke [нерегистровани] у 21:05

Re:

Kakav uvazeni, taj je potpuno nepoznat javnosti, a evo, sad je dobio sansu da se proslavi kao cenzor. E za sta mi placamo pretplatu!!!

Одговори
пон

16.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:14

Re: Maca

Jel uvaženi glodur sročio saopštenje, ili kao i do sada za ceo program samo "pojela maca"?

Одговори
суб

14.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 13:47

vrhunski gosti

Emisija je extra, valjda zato i bode oci, pa bi da je uklone da se ne vidi koliko odskace od proseka. Pre svega je dobra zbog izvrsnog odabira vrhunskih gostiju.

Одговори
суб

14.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 08:49

bekstvo od slobode

Pitanje za Cerovica, Bradica i Bujosevica: da li ste gospodo gledali sinocni Vidik na temu beksta od slobode, ako jeste, izvucite pouke.

Одговори
пет

13.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:55

bas me zanima?

bas me zanima sta ce pisati u tom famoznom saopstenju, ako ga bude. sta ce se prebaciti uredniku i emisiji - da su obrazovani, elokventni, mudri, pristojni, kulturni, intrigantni, sta jos?

Одговори
пет

13.05.

2016.

jakov i mina dukelic [нерегистровани] у 07:37

poslusnici vlasti

rts sluzi partiji na vlasti a ne gradjanima.
a partija na vlasti ne voli kriticko misljenje.
urednici/poslusnici ne zele da iznevere partiju na vlasti.
zato skidaju emisiju sa programa.
to je samo znak da je emisija ne samo dobra nego izuzetna.
pozdrav autorki, napravili ste cudo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси