Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одговор редакције „Спортa“ заменику директора Томици Жугићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 02. 2016.

Извор: УНС

Одговор редакције „Спортa“ заменику директора Томици Жугићу

Запослени у дневном листу „Спорт“ одговорили су данас на оптужбе које је у одговору УНС-у на њихово писмо изнео заменик генералног директора Томицa Жугић. Њихов одговор преносимо у целости. Поштовани, Испаде да смо “учмали нерадници” само зато што смо се усудили да тражимо поштено зарађене плате. Е па, није баш онако како господин Жугић каже.

Како одједном испадосмо “шкарт” и “нерадници”, када смо летос, приликом преузимања “Спорта” од истог тог Жугића и његових сарадника названи, цитирамо, “најбољом спортском редакцијом у граду”.

Том приликом, господин Жугић је у редакцију најстаријег спортског листа у овом делу Европе дошао у папучама “јапанкама”.

Зар је “шкарт” у стању да прави новине, без прекида, од 1. октобра, до пре десетак дана на 32 стране, а од недавно на 24? Свако ко познаје новинарски посао, зна да се ради о много већем броју страна, јер “Спорт” има три издања. Подсећамо да у редакцији ради 13 новинара и четири техничка уредника и двоје хонорарних сарадника. Остали су отишли, разочарани лажним обећањима.

Господин Жугић прича о најсавременијој технологији и хвали се, гле чуда, увођењем интернета!!??

Што се модерне технологије тиче, ствари изгледају овако. У нове рачунаре не може да се инсталира УСБ, справица често неопходна за новинарски посао. До недавно, од четири рачунара у техничкој редакцији, само на једном је могао да буде коришћен фотошоп.

Господин Жугић тврди да новинари имају боље услове за рад него у Компанији “Новости”. Када се погледају реновиране просторије, испада да је тако. Међутим, невоља је у томе што се те просторије не користе, нити је новинарска нога у тај простор крочила до дана данашњег.

Дотакнимо се и недостатка тема о којима господин Жугић тако срчано говори. Како је могуће да новина излази свакодневно, а да запослени не доносе идеје и теме? Да ли смо мађионичари? Узгред, ниједна од тема које су имале негативног одјека у јавности (пример “прозивања Бодироге да је “издајник” и још сијасет), није прошла кроз уређивачки колегијум.

Ово је истина, свидело се то господину Жугићу, или не.

С поштовањем,

новинари ДСЛ “Спорт”

Коментари (9)

Остави коментар
сре

17.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 15:03

Брука

Шта урадише од некада угледног дневног спортског листа.
Па, дали примећујете да је "Спорт" једини дневни лист који се данас није појавио на кисоцима, уз мајава да ће се то десити 18. фебруара !!!

Шта је са фудбалом у Србији, шта са Евро купом, ватерполом, Лигом Шампшиона ... Пребројте те се власници и "радници", који понижавате део вредног колектива, оних који су остали у "Спорту", а који су за Вас нерадници.
Господине мирковићу, Краљевићу, Жугићу и остали "власници" имате ли уопште достојанства за професију спортског журнализма ?

Одговори
уто

16.02.

2016.

Vojkan Ristić, član Uprave UNS [нерегистровани] у 12:33

Podrška redakciji i saradnicima "Sporta"

U najtežem trenutku svim kolegama, časnim novinarima i imenima iz koje stoji dugogodišnji rad u sportskom žurnalizmu puna podrška da istraju i ostvare svoje pravo na normalan rad i zarade.

Dijalog, a ne prostakluk su način za rešenje. No imali na "drugoj strani" gde su "vlasnici" namere za dijalogom, ili je vredjanje način da se problemi reše. Oni nisu od juče, ali jesu gorući po sudbinu kolega koji rade u ovom urušenom "brendu" od vlasničke transformacije.

Kolegama, ne ostaje ništa drugo nego da se legalnim putem izbore, ako uopšte postoji taj put, sa onim što se zove "vulgarni medijski kapitalizam".

Saradnicima "Sporta" medju koje i sam spadam, neka je Bog upomoći. Žali bože, svih onih fanatika koji halapljivo kupuju (još uvek) "Sport" tražeći svoju fotku, ili ocenu sa prvenstvene utakmice, kojih ima širom Srbije.

Branite kao i do sada sebe od drugih, ali i druge od sebe Srdjane, Branko, Dejane, Željko, Srdjane S. Boško i ostale kolege.

Одговори
уто

16.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 12:09

Re: Štrajk dopisnika je jedino rešenje

Poštovani kolega,
Mislim da je jedino rešenje kompletan štrajk dopisnik "Sporta",ako ih uopšđte više i ima, pa da onda vidimo ko će i kako praviti novine i mogu li ti "trustvi sportskog žurnalizma" sami. Mogu, ONI sve.
Žao mi je sjajnih novinara koji su ostali u "vatri" nezajažljivog novinarskog umišljenika.
Puna podrška Srdjanu Pestoriću, Srdjanu Stamenkoviću, Dejanu Prlini, Branku Sekuloviću, Željku Vujičiću, Bošku Živančeviću, uz izvinjenje onima koje sam zaboravio.
Ničija nije do zore, kaže naš narod, a žao mi je "Sporta" kao brenda koji nažalost umire pod firmom iz Zaječara...

Одговори
пон

15.02.

2016.

Jaanonymous [нерегистровани] у 11:42

kratko

Ponistiti privatnizaciju, ne bih o tome sto je Sport star 73 godine, imala bih mnogo toga reci, ali to je bilo, a sad sta ce biti.Sport prodat bez deobnog bilansa, namerno u Kompaniji sabotiran od strane Vukotica a i dalje, napraviti debni bilans, pa razgovarati o opzbiljnoj ponudi. Poruka novinarima malo vas je ali izdrzite

Одговори
нед

14.02.

2016.

niki [нерегистровани] у 17:12

imali nade

list sport posle dolaska novih vlasnika uoposte mi se ne svidja...mislim na kvalitet i teme,teme koje forsiraju sami vlasnici lista...imali nade...? unistili su list...

Одговори
нед

14.02.

2016.

niki [нерегистровани] у 16:45

novi sport je sve losiji

meni si obrisali komentare na njihovoj fb stranici i bliokirali me jer sam ih kritikovao sto forsiraju alo,kurir i slican stil...ipak siguran sam da pravi novinari sporta to nikada nebi ob javljivali da to nije bilo naredjeno od novih vlasnika sporta....sport sam citao od 1991 godine,nazalost posle ovih promena od oktobra 2015 sem u pocetku lepog novog dizajna nista dobro nije donelo...informacija je sve manje,kvalitet istih takodje sve losiji...plus tako mali format i samo 24 strane istog..jako malo....voleo bi da sport bude ono sto je nekada bio....ali tesko da se to moze desiti,nazalost ...

Одговори
нед

14.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 14:09

Re: Постоји решење и за хонорарце !!!!

Однос новог власника према хонорарним сарадницима је благо речено потпуно игнорантски и од преузимања "Спорта" нико од хонорараца нити је контактиран нити је потписао Уговор о сарадњи, а о хонорарима и да не говоримо.
Сада је све много једноставније, пресавијеш табак, пошаљеш уз тужбу текстове, и наплатиш свој хонорар.
Спорт је био познат по дописничкој мрежи,а сада дневно да се појаве словом и бројем највише пет до шест дописничких рубрика. То свакако унижава поверење читалаца широм Србије, и не улива поверење онима који са "терена" из целе Србије и региона треба да пошаљу своје рубрике и извештаје.
Пролеће се ближи, а хоће ли руководство "Спорта" објављивати извештаје само београдских клубова, Звезде и Партизана ?

Одговори
пет

12.02.

2016.

dopisnik [нерегистровани] у 10:34

Sudbina dopisnika

Ne treba zaboraviti ni dopisnike "Sporta". I njihov materijalni položaj je veoma težak. Ništa se ne menja na bolje već godinama. Boljitak nije donela ni promena vlasnika.

Одговори
чет

11.02.

2016.

Neko [нерегистровани] у 18:31

resenje

Ima ona narodna "Batina je iz raja izasla". Mozda je to resenje

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси