Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  После „Блица“ и у „Куриру“ новинари прекобројни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 06. 2015.

Извор: УНС

После „Блица“ и у „Куриру“ новинари прекобројни

Са четворо новинара дневног листа „Курир“ због „рационализације трошкова и мера штедње“ прошле недеље прекинута је сарадња, док је њих троје добило понуду за друго радно место, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС). Како су УНС-у рекле колеге, новинари су пре недељу дана обавештени да више неће радити за овај дневни лист, с тим што је њих троје добило понуду за друго радно место.

„Месецима менаџмент понавља да опада тираж, да запослени и хонорани сарадници морају да раде више, да дају 150 одсто својих могућности. Претпоставили смо да овако нешто може да се деси,“ наводи саговорник УНС-а из „Курира“ и додаје да ипак „не сматра да је лош рад новинара довео до пада тиража“.

Новинари који су проглашени вишком, а са којима је УНС разговарао сагласни су у оцени да је пад тиража резултат тешке економске ситуације.

„Људи гледају хоће ли имати за хлеб и наравно да мање купују штампу. Али, нису новинари криви за такву ситуацију,“ каже колега из „Курира“ и додаје да „овакав случај није ништа ново јер сваки пут кад се фирма суочи са лошијим резулатима у продаји, прибегава отпуштању новинара“.

Потврду отпуштања добили смо и од директора News grupe Adria Media Group (АМГ) у чијем је саставу и “Курир” Саше Миловановића.

“У овој години АМГ је напустило четворо запослених, од којих се један трајно преселио у Кину. Још троје запослених добило је нову понуду послодавца - једна колегиница добила је понуду да из штампе пређе на веб, а двојица дописника добили су понуду да наставе рад као хонорарни сарадници, што је иначе пракса и за све остале дописнике,” каже Миловановић за УНС.

Он додаје да сматра да не мора да објашњава какво је стање на медијском тржишту.

“У другим медијским кућама се увелико најављује и спроводи велики талас отпуштања и руководство АМГ улаже огромне напоре како би одбранило свако радно место”, каже Миловановић и додаје да је ова фирма у овој години запослила 85 радника, да је отишло седморо, а да укупно у овој компанији ради око 600 људи.

Ипак, каже један од саговорника, објашњење да се новинари отпуштају због „рационализације трошкова“ не стоји јер, по незваничним информацијама, у овом дневном листу ће ускоро почети да ради неколико колега из „Блица“.

„Не знам да ли су то новинари који су у ’Блицу’ добили отказ или они који још увек тамо раде, али добио сам информацију да ће неколико њих прећи у ’Курир’. То обесмишљава објашњење менаџмента да се смањује број новинара због мера штедње“, каже један од саговорника из „Курира“ који је желео да остане анониман.

На питање УНС-а о ангажовању колега из других медија, у „Куриру“ нам нису одговорили.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пон

22.06.

2015.

Naca [нерегистровани] у 00:21

lele

Mare ne zna da vodi kolegijum

Одговори
пет

19.06.

2015.

srba [нерегистровани] у 17:29

Mare, mare...

Marko Stjepanović, alijac Mare (kako mu odnedavno tepa Kučevac Sveta Marjanović), otjerao je iz Blica najbolje novinare, prelamače i urednike, a novine pretvorio u toaletoid. Već se priča da su Švajcarci iz Ringiera zatražili od ortaka iz nemačkog AxelSpringera da vrate Vesu Simonovića na mesto glavnog urednika. Izvršna direktorka Tijana Bajović i novinari sa većine rubrika se nadaju Vesovom povratku, ali to, za sada, ne dozvoljava Jelena Drakulić.
Za Simonoviću je izmišljena funkcija direktora Blica, iako se on nezvanično nalazi na poziciji glavnog urednika Alo.
Žao mi je kolege iz Kurira koji su dobili otkaze. Moj savet im je da zakucaju na vrata Blica, jer Blic u svemu kopira Kurir.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси