Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Међународна федерација новинара подржала УНС и позвала Владу да повуче предложене измене Закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 08. 2009.

Међународна федерација новинара подржала УНС и позвала Владу да повуче предложене измене Закона


Председник Међународне федерације новинара Џим Бумела послао је данас писмо председнику Србије Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу, председници Скупштине Славици Ђукић Дејановић и министру културе Небојши Брадићу у којем је подржао захтев УНС-а и затражио да Влада повуче предложене измене Закона о информисању јер крше европске принципе слободе штампе.
Преведено писмо објављујемо у целости.

Ваша Екселенцијо,

Обраћам Вам се како бих изразио велику забринутост Међународне федерације новинара и његових 120 подружница, које представљају 600.000 новинара широм света, за одлуку Ваше Владе да поднесе Народној скупштини нацрт измена и допуна Закона о јавном информисању.
Забринути смо, такође, за журбу Владе Србије да се ове измене и допуне Закона усвоје на ванредној седници Скупштине, без било какве претходне јавне дебате или чак консултација са медијским удружењима, новинарима и/или стручњацима.
Придружујемо се нашој подружници, Удружењу новинара Србије, у позиву посланицима Народне скупштине Србије да одбаце ове законске предлоге. Измене и допуне Чланова 14., 16., 92., 93. и 95. очигледно нису у складу са европским стандардима или са Уставом Србије, и озбиљно би ограничиле слободу изражавања у Србији.

Сматрамо да предложене драстичне новчане казне, које би омогућиле Вашој Влади да врло брзо затвори јавна гласила, нису у складу са правним системом Србије. Ове високе новчане казне несумњиво ће наметнути огромно ограничење слободе штампе и довести до гушења медија и самоцензуре. Противимо се да регистар јавних гласила буде предмет државне контроле, као и високим новчаним казнама које су предвиђене у случају нерегистровања, што ће само водити стечају јавних гласила. Предлог о затварању јавних гласила због неликвидности у трајању од 90 неповезаних дана, ограничиће, такође, слободу штампе.
Према темељној анализи независних правних стручњака, новчане казне против издавача биле би, овим изменама и допунама Закона, веома увећане, без довољно смерница или стандарда, и оне нису у складу са са српским и међународним нормама којима се наглашава суштинска важност слободне и енергичне штампе.
Они су закључили, такође, да захтеви регистрације и новчане казне не задовољавају најважнији услов Члана 10. Европске конвенције о људским правима – да било које мере морају да буду “неопходне у демократском друштву” – и њима се не постижу циљеви које Члан 10. сматра легитимним.
Они закључују да “стварањем регистра којег ће карактерисати наметнута контрола јавних гласила и који није довољно независтан од државе, затим изостављањем било каквих смерница у вези детаља који се односе на спровођење закона и одређивање казни и не пружајући, при том, било какво уверљиво образложење за такво поступање, измене и допуне закона се неоправдано и непотребно уплићу у медијско право слободе изражавања.”
Позивамо Вашу Владу да повуче овај Предлог измена и допуна пошто они очито крше европске принципе слободе штампе.
С поштовањем,

Jim Boumelha
Председник
Међународна федерација новинара

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси