Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „КОСМА” најбољи документарни филм на фестивалу Соле Луна у Палерму
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 09. 2014.

Аутор: К. К. Извор: УНС

„КОСМА” најбољи документарни филм на фестивалу Соле Луна у Палерму

Документарни филм КОСМА, ауторке Соње Благојевић, који говори о повезивању српских радио станица и животу изолованих српских средина на Косову и Метохији, добио је награду за најбољи документарни филм у секцији „Путовање“ на фестивалу Соле Луна (у Палерму и Тревизу).

Филм „КОСМА” прати људе у пет радио станица које се налазе у различитим деловима Косова и Метохије, оне који раде и слушају Радио Гораждевац, Радио Херц, Радио КиМ, Радио Контакт Плус и Радио Клокот повезане у КОСМА мрежу.

Жири фестивала Соле Луна препознао је оригиналност приче Соње Благојевић.

"Радио КОСМА је веза која уједињује и тако постаје израз једног дашка слободе и јачања идентитета, испричан наративним ритмом велике живости и лакоће. Монтажном ритму пристаје присуство напете и савршено изражајне музике словенских корена, која преводи бол једне жртвоване мањине," наводи се у образложењу жирија.

Идеју за овај филм Соња Благојевић добила је док је снимала претходни “Мој друг Србија”.

„Док сам снимала свој први озбиљан филм, једну ноћ сам морала да преспавам на поду и столовима КИМ радија, у сеоцету на централном Косову. Било ми је занимљиво да видим како ова радио-станица функционише као својеврсни омладински центар, једино место где су млади могли да се друже, користе рачунаре, уче и буду информисани. Тада још увек нисам могла да претпоставим да ће управо та радио станица постати један од ‘главних јунака’ у мом новом документарцу”, каже Соња за УНС и додаје да је касније сазнала да постоји и Радио Гораждевац, а након што је отишла тамо сазнала је за постојање КОСМА мреже.

“Била сам изненађена функционисањем мреже, звуком који успева да повеже људе и да им пренесе све важне догађаје у њиховим животима. Они се баве локалним темама које су за људе на КиМ од суштинске важности, а све време се суочавају са великим изазовима”, каже Благојевић.

Највећи проблем, како је навела ауторка, био је одредити када стати, када је снимање завршено и када сте “заграбили довољно”.

“Имала сам велику подршку током снимања. Људи из КОСМА мреже су ми много помогли, од тога како да дођем до тешко доступних крајева, до њихове отворености према мени и помоћи да се снађем на терену,” рекла је Благојевић.

Филм “КОСМА” је, осим награде у Палерму, добио још  пет награда – награду за најбољи домаћи филм на 22. Међународном фестивалу етнолошког филма, Награду “Бдење Јакова Орфелина” на фестивалу Филмско бдење душе у Сремским Карловцима, Гран при на II Међународном фестивалу документарног филма у Португалу, награду за најбољу камеру у документарном филму на IX SEE Fest-у, као и Диплому за осветљавање улоге радио новинарства у екстремним условима на XXII Међународном филмском форуму “Златни витез” у Русији.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси