Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Канцеларија повереника за језике Косова: РТК2 да седнице Скупштине преноси на српском језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 08. 2014.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Канцеларија повереника за језике Косова: РТК2 да седнице Скупштине преноси на српском језику

Косовска Канцеларија повереника за језике (КПЈ) наложила је програму Радио телевизије Косова на српском језику (РТК2) да седнице Скупштине Косова убудуће преноси на српском језику.

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) упутили су у марту Канцеларији жалбу на рад РТК2 која је неколико заседања Скупштине Косова преносила искључиво на албанском језику. УНС и ДНКиМ тада су навели да је РТК2 брутално прекршила и Закон о уопотреби језика јер гледаоци српске националности, којима је тај канал намењен, нису могли да на свом језику прате скупштинска заседања.

„У допису упућеном директору РТК2, затражено је да се врши пренос седнице Скупштине на српском  језику. Од представника РТК2 добили смо одговор да је проблем недостатка преноса на српском језику био  техничке природе. КПЈ је послала брзу препоруку РТК2, којом се препоручује да увек када због техничких разлога не могу преносити превод заседања Скупштине да РТК2 'кајроном' образложи због чега долази до таквих ситуација,“ рекли су у Канцеларији повереника и додали да је РТК2 предложила да се ово питање регулише у сарадњи са Скупштином Косова.

„На састанку КПЈ са представницима Скупштине Косова добијено је објашњење да се симултани превод који се обезбеђује у току седнице Скупштине ради само за чланове Скупштине и није у  њиховој одговорности да превод ураде и за РТК2, након чега смо проценили да је неопходно урадити препоруке којима је од РТК2 је затражено да:

  • Радио телевизија Косова 2 предузме неопходне мере ради потпуног спровођења Закона о употреби језика како би на тај начин решила питања у вези  употребе службених језика и остваривања права на језик.
  • Пренос преко јавног сервиса врши у складу са Законом о језицима, узимајући у обзир права и интересе заједница,  у овом случају српске заједнице.

  • РТК ТВ2 као одговорна за јавни пренос на српском језику треба да обезбеди  превод заседања Скупштине Косова увек када ова телевизивја преноси седнице директно.   

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси