Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари се у УНС-у опростили од Радована Бранкова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 05. 2014.

Аутор: Александар Радовановић Извор: УНС

Новинари се у УНС-у опростили од Радована Бранкова

Комеморација Радовану Бранкову, дугогодишњем новинару и репортеру Радио Београда и Радио-телевизије Србије одржана је данас у Удружењу новинара Србије. У име пријатеља и колега о Бранкову су говорили генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, уредник и ТВ водитељ Жика Николић и некадашњи главни уредник Радио Београда 1 Момчило Бошковић.

После одгледаних Радованових репортерских прилога рађених 80-их година за РТС, снимка у ком је о његовим професионалним врлинама говорио Каменко Катић на комеморацији се од супруга опростила и Лала Лара Бранков.

“Ниси ти од нас отишао. Једино имаш своје догађаје, своје теме и планове који су ти као сваком изврсном репортеру често важнији од куће, и од породице и од пара. Са нама си, као да си у директном преносу из Бјељине, из Вршца, на ТВ Политици, у Београдској хроници, са београдске аутобуске станице и однекуд где је рат или револуција“, рекао је Брајовић.

„Има ова земља репортера и репортера, а ти си посебан. Увек гледаш у камеру као послушно дете у родитеља, као да тражиш од оних који те гледају да ти кажу шта желе да питаш или снимиш. Тај поступак си следио увек и по томе си јединствен. Другачији од свих“.

Сећајући се момента упознавања са Бранковим, уредник и водитељ „Жикине шаренице“ објаснио је како је имао велику трему пред познатим репортером.

“Бранкова сам упознао у Врњачкој Бањи, био је тада већ велика звезда. Имао сам трему када је требало да се са њим сретнем. Та трема је прошла већ након неколико минута разговора. Причали смо као да се знамо годинама. Умео је да на радију дочара причу и отвори сваког саговорника, јер је несебично давао себе. Раде је живео новинарски живот. Имао сам срећу да смо дуго сарађивали“, рекао је Жика Николић.

Пензионисани уредник Радио Београда 1 Момчило Бошковић рекао је да је са Радованом било лако и дивно сарађивати.

„Он је могао да добије интервју с ким год је желео, од простог сељака до најмоћнијих политичара. Никада није чекао задатак већ је увек имао шта да понуди. Био је тамо где су падале бомбе и доносио прилоге са најопаснијих места. Где би се Бранков појавио људи су га опкољавали као да је реч о филмској звезди, и са њиме радо разговарали.“

Радованова супруга Лала Лара Бранков се захвалила говорницима и присутнима: „Ја сам му била животни сапутник, али и коаутор и критичар. Трудила сам се да има сигуран дом у који ће се вратити након задатака. Радовала сам се његовим наградама и теже од њега подносила неправде које је неретко доживљавао. Новинарство му је било занимање, страст и љубав. Волео је људе и они су то осећали“.

Радован Бранков преминуо је 4. маја у Београду у 74. години. Сахрањен је 7. маја у родном Вршцу.

Фото: УНС

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси