Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Анализа Светлане Васовић Мекинa и Игора Мекине: “Хрватска на тековинама НДХ”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 03. 2014.

Анализа Светлане Васовић Мекинa и Игора Мекине: “Хрватска на тековинама НДХ”

Удружење новинара Србије (УНС) ексклузивно објављује Анализу независних медијских аналитичара из Љубљане, Светлане Васовић - Мекинa и Игора Мекине о положају мањина у Хрватској- “Хрватска на тековинама НДХ”.

 

“Лошој ситуацији доприноси и прогон новинара који упозоравају на опасност оживљавања усташке идеогије и њених симбола. Тако су новинари, који су још почетком 90-их година прошлог века упозоравали на опасност од јачања екстремизма у Хрватској, систематски ућуткивани и чак судски гоњени још од заметака успостављања независности Републике Хрватске. Системски прогон оних који критикују усташтво доводи до »учинка хлађења« у Хрватској, односно уноси у хрватско новинарство појаву самоцензуре, која парализира слободну и отворену расправу,” стоји у анализи “Хрватска на тековинама НДХ”.

У анализи, Светлана Васовић - Мекина и Игор Мекина говоре и о конкретним случајевима прогона новинара који су у Хрватској критиковали екстремизам у Хрватској.

У анализи која је направљена на основу протеклих јавних догађаја у Хрватској, аутори откривају да су “неосновани покушаји одбране и правдања напада на мањинска права у Хрватској, а да је аргументација коју "браниоци" износе у јавности у супротности са историјским чињеницама и важећим нормама међународног права.”

Анализу Светлане Васовић Мекинa и Игора Мекине можете преузети у прилогу

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси