Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Извињење Уроша Парлића Сањи Јаначковић и свим новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 12. 2013.

Извор: УНС

Извињење Уроша Парлића Сањи Јаначковић и свим новинарима

Директор Туристичке организације Ниша (ТОН) Урош Парлић се, након саопштења УНС-а, јавно извио новинарки Јужних вести Сањи Јаначковић, свим слушаоцима снимка у којем је вређа и свим новинарима у Србији “који сматрају да је таквим његовим наступом и говором угрожен рад и назависност професије“. Незадовољан текстом објављеним 6. децембра на порталу Јужне вести под насловом „Затворен инфо - центар ТОН-а пред почетак Првенства“, Парлић је позвао новинарку Сању Јаначковић и упутио јој низ увреда јер „у наслову текста не стоји да је отворен нови инфо – центар“, иако је то истакнуто већ у првој реченици.

 

Писмо Уроша Парлића УНС-у објављујемо у целости:

Као прво и најважније извињавам се свима који су снимак протумачили као моје агресивно и  бахато вређање новинарке .

Нити је то била поента , нити циљ, нити је вођен такав псовачки разговор,  нити је њој на било који начин изречена било која претња, а  псовање није било упућено њој што се из снимка јасно може да разуме.

На завршетку разговора је снимљен мој лични коментар  који није био упућен њој. Како је дошло до тога да га на такав начин она разуме и доживи морате питати њу и Благојевића јер су и они објавили некомплетан снимак- делић  нашег целог разговора .

Када смо већ код тога, очекујем да новинарка и портал ЈВ објаве цели снимак нашег комплетног петоминутног разговора (претпостављам да имају снимљено све)  у коме се,  наравно, на врло цивилизован начин  дају информације о разлозима затварања инфо центра као и информације о отварању и локацији новог, након преузимања простора од канцеларије за Милански Едикт.

Свега тога наравно нема у вестима, већ се спинују  дезинформације о непостојању другог инфо центра, мојој некултури, са пажљиво изабраним коментарима које сама редакција ЈВ рецензује.

Ствар иде и даље па се Благојевић данас  обраћа својим уредничким коментаром под насловом “Бахато” где се осврће на кометаре са истог портала у којима људи критикују ЈВ због тендециозног таоблоидног  написа .

Другим речима,  скреће им се пажња да не смеју да узимају у заштиту таквог једног бахатог примитивца попут мене јер сам  дубоко увредио , претио,  чак очекујем да дођемо до поднаслова- животно угрозио рад независног новнинарства  и рад ЈВ.

Након свих спиновања вероватно ћемо за пар дана доћи и до фабриковања  смртних претњи , као да сам члан криминалне групе која ето сада прети новинарки због лошег наслова (верујем да сте преслушали снимак ).

Из снимка се јасно види да новинарка није лично вређана , нити лично псована, осим ако у Србији  постоји правило да персирате оном кога псујете или да јој се обраћам у множини.

Ја сам већ ево 3 дана изложен медијском линчу ЈВ кроз портал, кроз уредничко филтрирање коментара , кроз покретање укључивања да се ставите у заштиту новинара за нападе-вређање нечега што не постоји  нити се десило.

Суштина читавог разговора за који ме дотична новинарка није обавестила да се снима ( ако је то у складу са законом јер ја нисам државни функционер ) је да сам реаговао на тендециозан таблоидни наслов  којим се замагљује читава прича и од ње затражио објшњење  о избору наслова текста.  

То је, да бих Вам примером указао, као да у наслову напишете “Урош Парлић се напио“ а у следећој реченици додате “воде са чесме” чиме  смо далеко од добре новинарске праксе.

Сам контекст читаве приче о умањењу могућности страних туриста да добију информације је погрешан јер туриста у Нишу нема, иако се одржава првенство света у рукомету за жене.

Да ли је разлог томе што су репрезентације које играју без навијача и медијске пажње, да ли је то избор  публике,  сада више није ни битно.

Важно је напоменути да се осим утакмица репрезентације Србије све друге утакмице играју у празној хали, да су у Ниш досшли спорадично  две десетине новинара са којим преко рукмотеног савеза већ сарађујемо  као што смо то радили и током предходног рукометног првенства одржаног у јануару.

Тако да суштина читавог текста да “реконструкција у простору инфо центра у Вождовој улици наноси штету туристима у Нишу“ не стоји  од почетка до краја јер туриста нема.

Том приликом ради инфо центар у најпосећенијој тврђави.

Данас је Благојевић поново обишао нови инфо центар за који је јуче тврдио да не постоји , данас је поново сликао , и потпуно је очигледно да је намера да будем  на стубу срама и медијски линчујем  у чему је и успео видевши коментаре у Куриру и Телеграфу.

Наравно да сам погрешио што сам дозволио да у етар оду непристојне псовке али ако још једном послушате снимак видећете да новинарки није лично упућена псовка, нити сам је тешко извређао  а камоли претио , нити псовао, лично.

Ако  пак сматрате и ви и јавност да сам псовке упутио њој лично ОВИМ ПУТЕМ  УПУЋУЈЕМ ЈАВНО ИЗВИЊЕЊЕ  И ЊОЈ ЛИЧНО И СЛУШАОЦИМА ТОГ СНИМКА , СВИМ НОВИНАРИМА СРБИЈЕ КОЈИ СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ТАКВИМ МОЈИМ НАСТУПОМ И ГОВОРОМ УГРОЖЕН РАД И НЕЗАВИСНОСТ ПРОФЕСИЈЕ.

Урош Парлић

Коментари (12)

Остави коментар
сре

11.12.

2013.

Svetlana [нерегистровани] у 16:24

Sramota da me je

Oprostite gospodine Parliću, sramota da me je što sam napisala nešto što nije trebalo i što je moj odgovor na Vaše "Izvinjenje" bio pravopisno ispravan, za razliku od Vašeg. Nije trebalo da se trudite da nabrajate ono što je urađeno u ovoj godini. Veoma dobro znam šta je TON uradio, a to je ništa. Presipanje iz šupljeg u prazno i isprazna priča u medijima. Paljenje široke narodne mase, ništa drugo.

P.S. Zbog sebe, unajmite nekoga ko će napisati pismen tekst i poslati ga umesto Vas. Nepismenim odgovorima dovodite u pitanje verodostojnost svoje diplome.

Одговори
сре

11.12.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 13:01

Sramota

Neka te je sramota Urose (nisi zasluzio "Vi")!!! Jel ti mislis da smo svi ludi i glupi?! E moj ti...

Одговори
уто

10.12.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 19:08

Re:

Jedna od najvećih tekovina demokratskog društva jeste poštovanje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i najvišim nacionalnim opštim aktima, Ustavima.
Bitan deo korpusa ljudskih prava, a koje se kod nas često i zanemaruje, jeste pravo na „Tajnost pisama i drugih sredstava opštenja”, čiji je deo dispozicije pravne norme predviđen odredbom iz člana 41. Ustava Republike Srbije, a drugi deo kao i sankcija predviđen odredbom iz člana 143. Krivičnog zakonika "neovlašćeno snimanje razgovora, izjave ili saopštenja od strane onoga kome nisu namenjeni, kažnjivo je novčano ili zatvorom od tri meseca do tri godine.Samo nosiocima drzavnih i politickih funkcija ogranicena su prava na za{titu privatnosti koja imaju lica na koja se odnosi informacija, ako je informacija vazna za javnost s obzirom na ciwenicu da lice na koje se odnosi informacija vrsi odredjenu funkciju.

Одговори
уто

10.12.

2013.

Uros [нерегистровани] у 14:31

broj turista

Postovana Svetlana ,
Nema turista u smislu povecanog broja turista zbog Svetskog prvenstva . Za vasu informaciju od potpuno ravnodusne i beznadezne sredine koja se bavila "promocijom " necega sto ne postoji u ovoj godini je uradjeno :
1.Sredjivanje info centrra u Vozdovoj ulici - u toku +2.Sredjivanje info centra u pesackoj zoni Ul.Obrenovica gde cemo konacno otvoriti pravi centar na idealnoj lokaciji
3.Izrada projekta i konkurisanje kod Ministarstva gde nam je projekat odobremn, u zavrsnioj fazi postavljanja turisticke signalizacije od tabli dobrodoslice na ulazu u grad do svih turisticki vaznih tracaka ( 80 lokacija ) rok zavrsetka 28.DEC 2013
4.Kategorizacija nisa kao turistickog mesta
5.Sprovodjenje javnih konkursa za izbor suvenira grada i otkup fotograqfija o Nisu
6.Intezivna promocija na sajmovima u Bugarskoj ( Sofija Plovdiv ) sto ce ove godine rezultirati rekordnim brojem turitsta iz Bugarske ( vise od 3000 prema podacima smestajnih kapacitetea u Nisu )
7.Izrada projekta i realizacija postavljanja info kioska na 6 lokacija ( projekat prekogranicne saradnje finansiran od strane EU fondova )-u zavrsnoj fazi rok 20 jan. 2014
8.uspostavljanje Greeters sluzbe u saradnji sa kancelarijom za mlade
9.Izrada projekta adrenalin centar
10.Izrada analize postojeceg stanja tvrdjave sa planom upravljanja za 5 godina
10.Rekonstrukcija obelezavanje i ciscenje staze Niska Banja -Sokolov put (TREM)
11.Etno susreti u niskoj banji posle godina tavorenja
12.Gradska Slava i kompletna logistika oko svih manifestacija proslave ME u Nisu ( izdvajam letnju pozornicu i Stadion cair za skup katolickih vernika kao i istorijsko okupljanje pravoslavnih velikodostojnika u parku Sv.save
13.Susreti folklora Dijaspore Srba iz Evrope sa vise od 2000 ucesnika
14.sajam turizma u Nisu sa rekordnim brojem ucesnika
I jos puno puno toga , uglavnom iz jednog letargicnog stanja bez dana godisnjeg odmora je uradjeno puno ali ce se efekti videti tek na kraju godine .Procedure su bile takve da se nije moglo brze

Одговори
уто

10.12.

2013.

Svetlana [нерегистровани] у 11:52

Stidite se

Ne znam sa kakvim pravom gospodine Parliću tvrdite da nema turista, kada je u Nišu uvek bilo turista u bilo koje doba godine. Mislim da Niš nikada nije osvanuo bez ijednog turiste u gradu. Juče sam videla četvoro njih kako šetaju gradom. Možda nisu odseli u hotelima, za koje Vi imate informacije, ali su turisti i došli su da obiđu ovaj, nedovoljno promovisan grad. Tačno je da "...ради инфо центар у најпосећенијој тврђави" ali delimično. Jeste da je Tvrđava najposećenije mesto u gradu i da info centar radi, ali kako meni, koja živim u Nišu, nikada nije dao tačne informacije može dati informacije turistima koji dođu da ga posete? Da li znate koji su najbolji turistički vodiči u Nišu? One koje ne znate i nikada ih verovano nećete upoznati. To su građani ovog grada koji daju sve od sebe da na najbolji mogući način predstave grad u kome žive, bez obzira na gomilu nedostataka koje ima i koje im smetaju. Trebalo bi da se stidite što ljudi koji nisu podobni za svoja radna mesta rade u TON-u i što je taj isti TON predstavio turistima samo delić od onoga što Niš ima da pokaže.

Одговори
уто

10.12.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 11:03

objavite

Zasto ne objavite snimak tog razgovora , intervjua u celini ?
.Zasto ne objavite izvinjenje na svom portalu ?

Одговори
уто

10.12.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 02:09

dura lex sed lex

treba imati u vidu i to da Kodeks novinara Srbije, kaže da je zabranjeno da se, radi senzacionalizma ili „atraktivnosti“ izveštaja, objavljuju informacije koje nisu neophodne za razumevanje suštine događaja,Elektronski mediji ne smeju emitovati materijale koji opravdavaju ili podstiču nasilje, opasno ili antidruštveno ponašanje ili ohrabruju druge na takvo ponašanje.Javne ličnosti unapred su svesne da im je pravo na privatnost donekle
ograničeno, ali to istovremeno ne znači da mediji mogu da ga krše bez
ikakvog razloga i objašnjenja.

Одговори
уто

10.12.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 01:53

zakon

Jedna od najvećih tekovina demokratskog društva jeste poštovanje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i najvišim nacionalnim opštim aktima, Ustavima.
Bitan deo korpusa ljudskih prava, a koje se kod nas često i zanemaruje, jeste pravo na „Tajnost pisama i drugih sredstava opštenja”, čiji je deo dispozicije pravne norme predviđen odredbom iz člana 41. Ustava Republike Srbije, a drugi deo kao i sankcija predviđen odredbom iz člana 143. Krivičnog zakonika "neovlašćeno snimanje razgovora, izjave ili saopštenja od strane onoga kome nisu namenjeni, kažnjivo je novčano ili zatvorom od tri meseca do tri godine.Samo nosiocima drzavnih i politickih funkcija ogranicena su prava na za{titu privatnosti koja imaju lica na koja se odnosi informacija, ako je informacija vazna za javnost s obzirom na ciwenicu da lice na koje se odnosi informacija vr{i odre|enu funkciju.

Одговори
уто

10.12.

2013.

Johan [нерегистровани] у 01:28

bravo za odgovor

Covek je potpuno u pravu, a pri tome novinari nezakonito snimaju i OBJAVLJUJU snimke!

Одговори
уто

10.12.

2013.

Milan [нерегистровани] у 00:29

bravo za izvinjenje

Svaka cast za izvinjenje. Naravno da psovanje nije korektno ali nema smila da novinari objavljuju dezinformacije. Sada Predrag moze da nalazi sitnice u svemu i dalje optuzuje zato sto mu je to i posao. Juce nije postavio moj komentar gde sam ja reako da mu je jedina odbrana kada ljudi kazu da nije upravu, link na kojem se vidi izlog tog informacionog lokala. JV kontrolisu sve vaznije funkcionere u gradu sto je jako bitno i dobro ali ajde neko da kontrolise njih. Kako mogu da ne objave ceo snimak, vec samo deo u kome su upucene prozivke, sramota! NADAM SE DA CE OBE STRANE IZVUCI POUKU IZ SVEGA OVOGA I NASTAVITI SA JOS BOLJIM RADOM ZA GRAD I GRADJANE.

Одговори
пон

09.12.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 19:29

Bravo za izvinjenje

Apsolutno je čovek u pravu.

Одговори
пон

09.12.

2013.

Predrag Blagojević [нерегистровани] у 17:32

"Je l više verujete meni ili svojim očima?"

Eto, sada sam saznao da se psovanje ne tumači kao "agresivno i bahato vređanje", odnosno da ga tako ne doživaljavaju svi. Valjda ima i onih koji ga vide kao stvar folklora i lepog vaspitanja.

Ovakvim "Izvinjenjem" Parlić ne vređa više samo novinarku, već sada otvoreno vređa sve građane.

Ako nije psovao novinarku sa kojom je razgovarao, koga je onda psovao?

Čitajući ovo "izvinjenje", samo sam čekao trenutak kada ću saznati da psovka nije ni izgovorena, već je montaža.

Povrh svega, da je čovek hteo da se izvini, on bi to poslao onom koga je psovao. Valjda zna na koga je mislio?!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси