Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС и СНС позивају колеге да обележе Светски дан слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 05. 2009.

УНС и СНС позивају колеге да обележе Светски дан слободе медија


Поводом 3. маја, Светског дана слободе медија, Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије ће сутра у Пионирском парку, код споменика читаоцу новина, с почетком у 11.55 сати, одржати традиционалну акцију "Пет минута громогласне тишине".

Светски дан слободе медија обележавају удружења и синдикати чланови Међународне федерације новинара (IFJ) и ово је осма година како УНС и СНС на овај дан окупљају колеге и скрећу пажњу на проблеме новинара и медијских радника у Србији.

"Власти широм света не успевају да одбране слободу медија и права новинара", изјавио је уочи обележавања 3. маја Џим Бумела, председник ИФЈ, "На тај начин угрожавају грађанске слободе и демократију".

Ове године ИФЈ бојкотује свечаност поводом Светског дана слободе медија којy УНЕСКО организује са властима Катара, јер у тој земљи није дозвољено новинарима да оснују своја независна удружења и синдикате.

УНС и СНС позивају медије да прекидом рада у симболичних пет минута до 12 сати и читањем Прогласа (у наставку), сутра обележимо Светски дан слободе медија.



Поводом 3. маја - Светског дана слободе медија Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије упућују

ПРОГЛАС

Новинарима, медијским радницима, власницима медија и јавности:

Позивамо новинаре и медијске раднике да се 3. маја 2009. године од 11.55 до 12.00 сати придруже осмој акцији УНС-а и СНС-а

"ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ"

УНС и СНС и овом акцијом упозоравају јавност, власнике, послодавце и власти Србије да се професионални и социјални положај запослених у медијима нагло погоршава због чега је квалитет информисања јавности све лошији.

Криза у медијима не значи само лошији материјални положај запослених, већ представља претњу демократском уређењу друштва.

Неуспеле приватизације медија, страх од отпуштања, рад на црно, слаба заштита од физичких напада, доприносе да новинари све мање истражују и боре се за истину, а да све више подлежу притиску економских моћника и појединих политичара. На тај начин јавност не само да је ускраћена за објективне информације него се на перфидан начин формира искривљена слика о проблемима друштва.

УНС и СНС оцењују да је светска економска криза неким власницима медија послужила као изговор за непоштовање професионалних и радних права запослених и хонорараца. Зато УНС и СНС траже од Министарства културе да у обећаном року од четири недеље изађу са привременим мерама за помоћ медијима у условима кризе и да Министарство рада обезбеди контролу поштовања радних права запослених и права хонорарних сарадника.

УНС и СНС траже:

- Успостављање истинског дијалога послодаваца и запослених у медијима
ради закључења Колективног уговора за новинаре и медијске раднике. Председник Европске федерације новинара Арне Кениг је прошле недеље у писму Борису Тадићу и министру Небојши Брадићу затражио да се испуни прошлогодишње Тадићево обећање представницима УНС-а, СНС-а и ЕФЈ-а да ће држава помоћи почетак преговора послодаваца и синдиката, што није учињено.

- Брзо доношење Закона о недозвољеној медијској концентрацији који ће осим ограничења монопола у медијској сфери осигурати транспарентност власништва у медијима.
Овакав законски предлог УНС и СНС поднели су пре више од три године, али предствници власника и даље одбијају разговор на ту тему.

- Бољу кривично правну заштиту новинара и подсећају да се учесталост напада на новинаре током извештавања са политичких, спортских и других догађаја неће смањити уколико се не уведу строже казне за напад на новинаре и медијске раднике.

УНС и СНС и овом приликом подсећају да док не буду расветљена убистава новинара Славка Ћурувије, Милана Пантића и околности смрти Даде Вујасиновић нема слободе медија и Србије у друштву напредних европских држава.

На иницијативу УНС-а и СНС-а на десетогодишњицу НАТО бомбардовања РТС-а у којем је страдало 16 медијских радника, огласила се Међународна федерација новинара оценом да је после овог преседана уследила деценија "напада на медије у зони конфликата, чиме је новинарство постало опасније но икада раније".

УНС и СНС очекују да ће и Међународна федерација новинара подржати акцију "Медији нису војни циљ" и да ће се 23. априла широм света подсећати на 16 убијених радника РТС-а.

УНС и СНС у име четири хиљаде чланова позивају новинаре и медијске раднике, као и српску јавност, да подрже акцију Пет минута громогласне тишине.

То значи солидарност да се истраје у усклађивању медијског законодавства са стандардима Европске уније, односно да се бољи квалитет информисања јавности осигура бољим условима за рад новинара и медија. Нема слободе медија са незаштићеним и социјално угроженим новинарима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси