Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Арс Медија тражила понављање медијског конкурса у АП Војводини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 07. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Арс Медија тражила понављање медијског конкурса у АП Војводини

Арс академија из Новог Сада, односно портал Арс Медија поднео је јуче Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским зајендицама Захтев за понављање конкурса за пројектно суфинансирање медија због сукоба интереса у којем је била чланица комисије која је одлучивала на овом конкурсу Биљана Ратковић Његован.

Како се наводи у Захтеву у који је УНС имао увид, новинар и уредник портала Арс Медија Жељко Савић у захтеву је навео да је решењем о формирању комисије као члан именована Биљана Ратковић Његован, на предлог Друштва новинара Војводине.

Он наводи да је Решењем о расподели средстава на овом конкурсу 4.950.000 динара додељено пројекту Задруге медијских и културних стваралаца Медијакулт, а да ће се пројекат спроводити преко сајта „Војвођански новинар“, чији је издавач Друштво новинара Војводине, а Биљана Ратковић Његован оперативни уредник.

У Захтеву Арс Медије подсећа се да је Законом о општем управном поступку прописано да овлашћено службено лице мора бити изузето ако исход поступка може да му донесе директну корист или штету и ако постоје друге чињенице које доводе у сумњу његову непристрасност.

Арс Медија је навела и да Закон о јавном информисању и медијима прописује да чланови комисије не смеју бити у сукобу интереса, а Правилник о пројектном суфинансирању да члан комисије не може бити запослен или радно ангажован код правног лица или предузетника, као ни члан новинарског или медијског удружења које учествује на том конкурсу.

Подсетимо, УНС је јуче писао о сукобу интереса Биљане Ратковић Његован која је као члан комисије, именована на предлог Друштва новинара Војводине, 4.950.000 динара доделила Задрузи Медијакулт, за пројекат који ће бити спроведен на порталу Друштва на чији је предлог именована и на ком је оперативни уредник.

УНС је поводом овог случаја питања покрајинској секретарки за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Александри Ћирић Бошковић послао још пре три дана, али до данас одговор нисмо добили.

Покрајинску секретарку питали смо:

- Да ли је Покрајински секретаријат за културу, јавно инфомрисање и односе са верским заједницама, при формирању комисија узео у обзир да је чланица комисије др Биљана Ратковић Његован у сукобу интереса, с обзиром на то да је изабрана на предлог Друштва новинара Војводине, а да је оперативни уредник портала Друштва новинара Војводине (Војвођански новинар)?

- Да ли Биљана Ратковић Његован, у пријави за члана комисије навела да медиј у којем је оперативни уредник учествује (као медиј на којем ће бити емитован произведени медијски садржај) на конкурсу за који се пријављује у комисију?

- Шта ће Покрајински секретаријат урадити поводом ових информација?

На овогодишњем Конкурсу Покрајинског секретаријата за пројектно суфинасирање производње медијских садржаја из области јавног информисања одобрено је 118 пројеката.

Од тога су три добила 4.950.000 динара, што је највиши додељени износ – Задруга Медијакулт и Дневник Војводина прес за два пројекта, на порталу и у листу „Дневник“.

Један пројекат добио је 2.450.000 динара и три по 2.000.000 динара. Свим осталим медијски пројектима одобрени су значајно нижи износи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси