Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Божић: Претње Н1 стизале и у коментарима, пријавили смо их Тужилаштву за високотехнолошки криминал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 07. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Божић: Претње Н1 стизале и у коментарима, пријавили смо их Тужилаштву за високотехнолошки криминал

Одмах након што су поједине телевизије с националним фреквенцијама претходних дана емитовале спот у којем се телевизије Н1 и Нова С, између осталог, оптужују да дехуманизују председника Србије, редакцији Н1 стигле су претње у коментарима на сајту и оне су пријављене Тужилаштву за високотехнолошки криминал, потврдио је за УНС програмски директор ТВ Н1 Игор Божић.

Он каже да ове претње редакција није објавила, нити је о њима желела да говори јавно како не би давала повода за нове претње.

"Међутим, синоћ смо видели да су оне кренуле и на мрежи 'Икс'. То је сада већ претња која је у јавном простору и ја очекујем, пошто смо објавили и вест о томе, да надлежни, односно неко из институција којима је то посао, сами на то реагују“, рекао је Божић.

Он истиче да ове претње нису пријавили Сталној радној групи за безбедност новинарима јер им Н1 случајеве пријављује када је у питању нека непосредна физичка претња.

„Када су електронске, пријаваљујемо Тужилаштву, како би пронашли починиоце“, каже Божић. 

Божић за УНС истиче да је „када се оваква хајка покрене, неминовно да прва реакција буду претње на интернету“.

На питање УНС-а да ли су некада добили одговор из Тужилаштва на пријављене претње, Божић каже да „од десетине, па можда и стотине пријављених претњи, до сада смо од Тужилаштва добили одговор за једну“.

„У том случају је Тужилаштво пронашло одговорног, он је признао дело и нагодио се, па није дошло од поступка. Добио је три година условне казне. Ми не знамо ко је та особа, нисмо никада добили ту информацију“, каже он.

Божић објашњава да „тада долазимо до проблема са ефектом овог система, јер ако се сазна ко је починилац и ако се јавно обзнани његов идентитет, онда ће се можда спречити они који намеравају да раде те исте ствари“.

„Овако то прође незапажено“, закључује он.

Претње новинарима и редакцији Н1 на мрежи „Икс“

Подсетимо, испод објаве Гласа Америке у којој се наводи да поводом спота у којем се телевизије Н1 и Нова С оптужују да дехуманизују председника Србије, међународне организације упозоравају да је отворен "лов на новинаре" и да су могући и физички напади, један од корисника јуче је написао:

„Лов је отворен, само да нађемо спонзора за паљење Н1“ и „Почело је, дајте отказе, можда има будућности за вас“.

УНС је осудио је нове претње редакцији и новинарима Н1 и затражило од надлежних да открију и казне одговорне.

УНС је позвао Тужилаштво за високотехнолошки криминал да претње које су добили новинари и редакција Н1 схвати озбиљно и да брзо пронађе одговорне и истакао да су застрашивања и претње новинарима неприхватљиви и да виновници оваквих вербалних напада морају да сносе одговорност.  

УНС ће, кроз Сталну радну групу, пратити резултате рада надлежних у овом случају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси