Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Конференција ОЕБС-а о безбедности новинара: Заштита новинара је приоритет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 05. 2024.

Аутор: Јелена Марковић Извор: УНС

Конференција ОЕБС-а о безбедности новинара: Заштита новинара је приоритет

У организацији Мисије ОЕБС-а, у Подгорици је одржана регионалнa конференција o безбедности новинара у југоисточној Европи на којој је закључено да се не сме толерисати и нормализовати угрожавање сигурности новинара, као и да се питање заштите новинара и медијских радника мора поставити као приоритетни задатак.

Конференцију је отворила представница ОЕБС-а за слободу медија Тереса Рибеиро рекавши да уколико новинари због угрожене безбедности буду одустајали од професије, демократија ће умрети. 

„Није нормално да новинари буду убијани, нападани, хапшени. То не смемо толерисати. Морамо превазићи овај страшан проблем који има велики утицај на плурализам, јер видимо да велики број новинара одустаје од професије, превише им је тешко. Са тежином њиховог посла суочавају се и њихове породице“, рекла је Рибеиро.

Она је истакла да је „наша обавеза да заштитимо новинаре, да им пружимо све предуслове неопходне да обављају професионално свој посао. Не можемо прихватити да новинари буду убијани и нападани само зато што су новинари. Они су потребни друштву“, истакла је Рибеиро.   

О безбедности новинара говорили су министарка културе и медија у Црној Гори Тамара Вујовић, суоснивач листа „Дан“ и директорка Фондације Душко Јовановић Славица Јовановић, универзитетски професори Никос Панагиоту и Динко Грухоњић, као и председница Европске федерације новинара (ЕФЈ) Маја Север. 

Колеге из региона на конференцији су поделили са каквим се безбедносним проблемима суочавају у обављању свог посла. 

Истакнуто је да је безбедност новинара кључна за слободу медија и демократију, али и указано на важност редакција којима мора бити приоритет безбедност својих запослених. Предочено је и да постоји потреба за већом солидарношћу међу колегама. 

У оквиру конференције одржана је радионица о дигиталној безбедности са намером да помогне медијским професионалцима да осмисле стратегије и протоколе за смањење ризика од сајбер напада, као и да им укаже на начине заштите њихових података, уређаја и комуникације. 

Такође, новинарима су представљене и иницијативе и праксе за заштиту дигиталне и психолошке сигурности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси