Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС положио венац на месту погибије кинеских новинара у бомбардовању Амбасаде Кине – Они нису само новинари Кине, они су и наши новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 05. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

УНС положио венац на месту погибије кинеских новинара у бомбардовању Амбасаде Кине – Они нису само новинари Кине, они су и наши новинари

„Погинуле колеге новинари су се својим животом и својом смрћу уписали у наше редове и они нису само новинари Кине, они су и наши новинари“, рекла је новинарка РТС-а и чланица Управе УНС-а Оливера Ковачевић на месту где је на данашњи дан пре 25 година, у НАТО бомбародвању СР Југославије срушена Амбасада Кине, када је погинуло троје кинеских новинара.

Представници Удружења новинара Србије (УНС), на челу са председником УНС-а Живојином Ракочевићем одали су данас почаст кинеским колегама и положили венац на месту срушене амбасаде у Улици Трешњиног цвета на Новом Београду.  На венцу пише: „Су Сингху,  Џу Јинг, Шао Јунхуан, увек ћемо вас памтити. Удружење новинара Србије“.

У бомбардовању Амбасаде Кине страдало је троје кинеских новинара, дописници листа "Гуангминг жибао" Џу Јинг и Су Сингху, као и новинарка агенције Синхуа Шао Јунхуан.

„Долазим са Радио-телевизије Србије, на РТС-у се догодио злочин када је 16 радника у НАТО бомбардовању изгубило живот. Њихове породице, њихове колеге запослени знају какву то трауму вуче са собом и какве последице оставља не само на њихове породице, него и на шире окружење. Ми само претпостављамо какве последице је то оставило на породице које су удаљене хиљадама километара од наше земље“, рекла је Оливера Ковачевић.

То је, истакла је она, још једна опомена да рат носи страшан бесмисао, као што је потпуно бесмислено било да је кинеска амбасада и погибија наших колега новинара колатерална штета“, рекла је Оливера Ковачевић.

Суботички новинар и члан УНС-а Бранко Жујовић рекао је да је имао част и задовољство да ради са четвртом колегиницом - Ванг Џимин, која је требало да буде са троје погинулих новинара у Амбасади, а која се само стицајем околности није нашла међу њима.

„То искуство ме је повукло да размишљам о нечему другом, изван контекста саме трагедије. На месту страдања никао је Кинески културни центар и мислим да је веома важно да сви разумемо да је и на месту страдања потребно наставити - духовношћу, образовањем, културом. На тај начин узвратити. То је једина права мера узвраћања на злочин“, рекао је Жујовић.

Амбасада Кине погођена је 7. маја 1999. године са три пројектила. Јужни део зграде погодиле су две ракете - једна последњи спрат, а друга приземље. Трећи пројектил срушио је приземље и подрум западног дела здања на Новом Београду.

На месту бомбардовања кинеске амбасаде 2009. године постављена је спомен-плоча.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси