Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  О пресуди Миловану Бркићу за позивање на насилно рушење уставног уређења управо одлучује Апелациони суд, а УНС објављује шта у њој пише
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 08. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

О пресуди Миловану Бркићу за позивање на насилно рушење уставног уређења управо одлучује Апелациони суд, а УНС објављује шта у њој пише

Месец дана прошло је од објаве првостепене пресуде Вишег суда да је Милован Бркић, по занимању новинар, запослен као главни и одговорни уредник магазина „Таблоид“, раније осуђиван због угрожавања сигурности, позивао на насилну промену уставног уређења и за то кажњен са 14 месеци затвора.

Мало више од три месеца затвора Бркић је издржао јер је у притвору од 8. маја, како пише у пресуди, а то му се урачунава у издржавање казне.

На пресуду која је донета 11. јула ове године жалила су се сва три адвоката која Бркића бране, Владимир Гајић, Стеван Дамњановић и Иван Нинић. И сам Бркић поднео је жалбу.

Реакција УНС-а и његовог правног тима била је да не подржавају изјаве Милована Бркића, али да се у овом случају не ради о позивању на рушење уставног поретка за шта је Бркић осуђен на казну затвора.

А шта пише на 16 страна осуђујуће пресуде коју је донео судија Душан Агатоновић, о којој по жалбама управо одлучује Апелациони суд у Београду?

Како је изјава постала доступна великом броју грађана?

Бркић је 8. маја 2023. године, око 18 часова, на Тргу Николе Пашића у Београду, код броја 13, у стању урачунљивости, пише у пресуди, позвао да се свргну највиши државни органи и представници тих органа, тј. Народне скупштине Републике Србије и председник Републике Србије Александар Вучић.

Суд констатује да је као један од учесника на јавном скупу „Србија против насиља“, када га је НН особа упитала за коментар изговорио:

„Никад нисам био тужнији. Долазио сам на сваки протест. Ломио сам (видети антрфиле „Поклонио уместо ломио“), посветио сам живот. Сваке недеље Вучић описује како сам ја рекеташ, како ширим лажне вести, како покушавам да га убијем. Данас сам тужан. Српска опозиција је показала своје јадно, бедно лице. Да се није усудила, госпођа није поменула главног кривца Александра Вучића. Тог злочинца који нам је одузео сваку наду. Погледајте како ће се осећати ови људи кад стока опозиционих посланика се крије иза леђа ових грађана.

Нема нам спаса. Изгледа ће морати млади клинци да пушкама реше судбину Србије. Десиће се то што се десити мора. Каква протестна шетња. Ми треба да уђемо према Скупштини, да ухватимо идиота да му откинемо главу. М... т. ј.... Ангелину, доста си нас зајебавао тако. Не, ми ћутимо, као ћутимо. Хоћете вас Милован Бркић са 67 година живота донесе слободу...“

 

Овај тонски и видео запис, каже даље суд, објављен је у целини, траје 10,18 минута на Јутјуб каналу Србин.инфо.

Део у трајању од 23 секунде објављен је на порталима „различитих јавних медијских мрежа“, међу којима ТВ Пинк, Твитер, пише у пресуди, те је тиме био доступан великом броју грађана Србије.

То што су „различите јавне медијске мреже“ објавиле је овај сегмент: „Нема нам спаса. Изгледа ће морати млади клинци да пушкама реше судбину Србије. Десиће се то што се десити мора. Каква протестна шетња. Ми треба да уђемо према Скупштини, да ухватимо идиота да му откинемо главу. М... т. ј.... Ангелину, доста си нас зајебавао тако“.

На тај начин, закључује суд, Бркић је својом изјавом која је постала доступна великом броју грађана извршио кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења из члана 309, став 1 Кривичног законика.

Изношење мишљења

Суд је одбио предлог одбране да као сведок буде саслушан председник Србије Александaр Вучић, јер, образложио је, одбрана није навела околности на које би требало да говори.

На суду је Бркић остао при одбрани коју је износио пред јавним тужиоцем где је навео да је поступак монтиран, да се на месту одржавања протеста нашао случајно и да је чекао аутобус број 37 да се врати кући када је упитан за мишљење. Није знао да га било ко снима.

Изнео сам своје мишљење, рекао је према пресуди Бркић, када га је њему непозната особа „за коју је уверен да је провокатор“ питала за објашњење, а потом је отишао.

Бркић је навео да има 67 година и пошто није члан ниједне партије, „ловачког друштва, карате клуба, нити удружења пензионера“ није имао кога да позива, никакве ресурсе за насилно рушење уставног поретка.

Навео је да није присталица насилних промена и да поштује Устав.

Бркић је на суду рекао да је био у пријатељским односима са породицом Вучић, док у једном тренутку није дошло до разилажења, пре свега због политичких ставова и Вучићевог деловања.

Навео је да је непосредно пре хапшења пренео текст из „Њујорк тајмса“ под насловом „Председник и гангстер“ јер је сматрао да грађани имају право да сазнају истину.

„Познато му је да су тројица терориста пуштени на слободу и да су враћени, да је виши суд у Краљеву потврдио оптужницу, а да су они пуштени на слободу док он два месеца проводи у притвору“, пише даље у пресуди из јула месеца.

Бес, извињење и злоупотребе

Бркић је на главном претресу рекао да је такав  одговор дао из беса и да „искрено мисли да Вучић није наредио да буде ухапшен“ и да је „упутио након тог дешавања извињење Ангелини“,  „жао му је због тих речи“.

Поклонио уместо ломио

На више места у пресуди цитирано је како је Милован Бркић у изјави због које га је суд неправоснажно казнио на 14 месеци затвора рекао „Долазио сам на сваки протест. Ломио сам, посветио сам живот“. Међутим, пажљивијим слушањем може се разумети да је Бркић уместо „ломио“ изговорио реч „поклонио“ сам.

Изјава је, рекао је Бркић, израз беса јер га председник Вучић константно у јавним наступима назива криминалцем и говори да га рекетира, а да он то неће да плати.

Обарање уставног поретка може да учини војска или полиција, пише даље у пресуди да је Бркић навео, односно, рушење силом органа једне државе и председника обавља се уз помоћ страних сила.

Његова изјава је била фигуративна и бесмислена у том смислу јер зна да Вучић „не живи, нити ради у Скупштини“ и зна да постоји зграда Председништва.

На суду је прочитана и одбрана пред тужиоцем Вишег јавног тужилаштва од 10. маја где је Бркић рекао да није спорно да је о председнику писао разне текстове у којима је износио чињенице о његовим злоупотребама.

Бркић је навео да Вучић узурпира своја уставна овлашћења и предлаже увођење смртне казне.

Кампању против њега, даље је Бркић навео, води председник Вишег суда у Београду о ком је написао више од 30 текстова.

Бркић је у изјави тужилаштву, коју је суд читао, навео да је по политичком опредељењу републиканац и да је Устав добар правни акт који дефинише све гране власти, те да никада није позивао, па ни овом приликом, да се насилно промени Устав нити је позивао на ликвидацију председника.

„У више наврата у својим писменим и усменим излагањима позивао је да се председник Вучић изведе пред суд, а не да се убије, то је глупост“, наведене су Бркићеве речи у пресуди.

Суд је у пресуди навео и део извештаја затворске болнице Окружног затвора у Београду у ком пише да окривљени не уноси храну, уноси течност и да је упркос упозорењима остао при одлуци да настави штрајк глађу.

Бркић је у својој одбрани говорио и о претресу његовог стана наводећи да ништа није пронађено што би говорило да ради на припреми насилне промене уставног уређења.

Неприхватљива одбрана

Судија Агатоновић је у пресуди оценио као неприхватљиву одбрану за коју су речи које је изговорио Бркић фигуративне и да је то „покушај избегавања или минимизирања кривице“.

„Те речи суд је разумео онако како су изговорене. Не постоји разлог да у изговореним речима тражимо другачије изражени смисао“, пише у образложењу пресуде.

Суд даље образлаже осуђујућу пресуду речима да је протест против насиља због стравичног догађаја у једној школи када је смртно страдао већи број деце организован са позивом на мирну шетњу, а да Бркићева изјава јасно указује да су ставови грађана који мирно протестују за окривљеног неприхватљиви.

„Његови ставови у основи имају бруталност, безобзирност, а последице несагледиве. Када се томе дода да се све дешавало на платоу који је био пун учесника протеста испред Народне скупштине, свакако да речи окривљеног Бркића имају огромну тежину, а речи понекад могу бити јаче од оружја“, пише у пресуди.

Суд каже да је неприхватљива теза одбране да је окривљени заправо износио вредносни суд и да се ради о забрани слободе говора.

Слобода изражавања, пише у пресуди, не може бити важнија од права на живот и интегритет човека.

Такође је неприхватљива одбрана, образлаже даље судија Агатоновић, да се у овом случају не може говорити о позивању на насилну промену уставног уређења зато што окривљени није био организатор скупа, говорник, те није био на бини, имао микрофон.

Реченице је изговорила личност, даље образлаже судија, која има дугогодишње животно и професионално искуство, ужива углед међу одређеним колегама, читаоцима Таблоида, уз то интензитет и тежина изговорених речи, место дешавања, да је то снимљено и објављено на порталима „јавних медијских мрежа“ и доступно великом броју грађана, указује да је реч о позивању на насилну промену уставног уређења.

Позивањем се, каже судија, код другог изазива одлука и позивање је управљено на неодређен број људи.

„Окривљеном није стављено на терет да ће бити извршилац“, даље образлаже своју пресуду судија Агатоновић и због тога није прихватљива одбрана да он нема војну силу, везу са „Кобрама“, параполицију, односно ресурсе.

Суд није придао значај приложеним исечцима из новина које је доставила одбрана, о начину на који се представници власти односе према окривљеном, јер их не сматра значајним у овом поступку.

Одређујући казну, образложено је даље у пресуди, суд је као олакшавајућу околност имао у виду старосну доб и и нарушено здравствено стање Милована Бркића.

Отежавајуће је за Бркића, каже даље суд, то што је осуђен 2021. године због кривичног дела угрожавање сигурности из члана 138, став 1 Кривичног законика.

Жалбе на притвор и пресуду

Браниоци Милована Бркића тражили су да се притвор у ком је од 8. маја замени блажом мером.

Адвокат Владимир Гајић обратио се Вишем суду 7. августа после посете Бркићу у болници Окружног затвора у Београду и затражио да због лошег здравственог стања притвор буде замењен забраном напуштања стана.

Због штрајка глађу који траје 50 дана, навео је у свом допису почетком августа Гајић, Бркић је изгубио 32 килограма. Уз то има висок притисак и шећер, а дошао је, такође, у тешко психолошко стање, пише Гајић, због чега Суд, мотивисан елементарном хуманошћу, треба да донесе одлуку о блажој мери.

На пресуду којом је Милован Бркић осуђен на 14 месеци затвора жалила су се сва три адвоката и сам Бркић. УНС ће о жалбама детаљније писати у наредном тексту.

Адвокат Иван Нинић, који је такође Бркићев бранилац, доводи у питање првостепену одлуку јер суд не прави разлику и није извео доказе о томе шта је емитовано на ТВ Пинк, а шта на порталу Пинк.рс, ко је и када објавио садржај на Твитеру који је мрежа персонализованих профила.

Нинић указује да из пресуде није јасно да ли је читав снимак разговора који траје 9.42 минута суд узео у обзир и зашто цитира сегменте који нису предмет оптужења.

„Суд не пружа и не образлаже одлучне чињенице да ли разговор иза временског интервала цени у прилог доказивања оптужбе или преостала садржина разговора иде у прилог навода одбране окривљеног Бркића“, пише у жалби Нинић.

Није током доказног поступка утврђен идентитет НН лица које је снимило Бркића, наводи даље Нинић, да ли је то особа која се бави делатношћу јавног информисања или је реч о провокатору.

Како није идентификовао НН лице које је снимало Бркића, не може бити прихватљив став суда да постоји умишљај да се изврши кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења.

„Ово посебно из разлога што се кривично дело из члана 309, став 1 Кривичног законика не може извршити из нехата“, пише у жалби Нинић.

Није јасно, наводи даље овај адвокат, зашто суд занемарује чињеницу да је видео снимак на ТВ Пинк и другим медијима емитован након што је протестно окупљање завршено.

„Суд пропушта да утврди и образложи одлучну чињеницу, коме су инкриминишуће речи намењене“.

Суд је одбио предлог одбране да се у својству сведока саслуша Александар Вучић како би се утврдило да ли је наведеног дана у критично време боравио у згради Народне скупштине, где иначе не борави, пише у Нинићевој жалби на пресуду.

Такође, тврди Нинић, суд није образложио на који начин је утврдио да се инкриминација односи на Александра Вучића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси