Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Поломљено спомен-обележје Ђоку Вјештици четири године нико не обнавља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 08. 2023.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Поломљено спомен-обележје Ђоку Вјештици четири године нико не обнавља

Спомен-обележје познатом београдском новинару и једном од оснивача Студија Б Ђоку Вјештици на платоу испред Београђанке, који и званично носи његово име, поломљено је већ четири године.

Иако је Вјештица био покретач акција за улепшавање града, па и иницијатор постављања фонтане „Врело живота“ испред Београђанке, спомен-обележје постављено у његову част годинама нико не обнавља.

Спомен обележје је 2012. године поставио Градски секретаријат за комуналне и стамбене послове, а за његово одржавање надлежан је Завод за заштиту споменика културе Града Београда. Део спомен-плоче Ђоку Вјештици на којем је његова кратка биографија на српском и енглеском језику оштећен је септембра 2019. године.

Из Завода за заштиту споменика културе УНС-у су рекли да ће „предлог за санацију наведеног споменика бити размотрен у наредном периоду“.

Културно добро 

Како наводе у Заводу, Плато Ђоке Вјештице као и сам споменик Ђоки Вјештици се налази у оквиру просторно културно-историјске целине „Подручје уз Улицу кнеза Милоша у Београду“ која ужива статус културног добра.

 „Завод у континуитету прати стање културних добара и јавних споменика који уживају статус културног добра и у складу са законом прописаним надлежностима, заједно са другим надлежним институцијама ради на одржавању јавних споменика и скулпторалних дела на територији града Београда“, кажу у Заводу.

Они наводе да се одржавање споменика на територији града Београда врши у складу са одредбама Одлуке о подизању и одржавању споменика и скулптуралних дела на територији Града Београда.

„Споменици који уживају статус културног добра одржавају се по посебном програму заштите непокретних културних добара. У том смислу напомињемо да ће предлог за санацију наведеног споменика бити размотрен у наредном периоду, а у складу са проценом угрожености самог споменика, као и у складу са опредељеним финансијским средствима намењеним за хитне интервенције на јавним споменицима на територији града Београда“, навели су у Заводу на питање УНС-а да ли је у плану његова обнова. 

Студио Б осудио ломљене спомен-обележја

Студио Б, чији је Вјештица један од оснивача, осудио је 2019. године ломљење спомен-обележја уз обећање да ће свом уреднику поставити ново спомен-обележје.

„Ново, достојније спомен-обележје, поставићемо са намером да се његово име и љубав према Београду никада не заборави“, рекли су из Студија Б.

 

Међутим, у међувремену је Палата Београда (Београђанка) у којој је био Студио Б приватизована, а ова телевизија променила је седиште.

Волео је Београд

Ђоко Вјештица рођен је 9. маја 1939. године у селу Отрић у општини Грачац (Хрватска). Новинарску каријеру започео је у листу „Борба“.  Новинари овога листа са Вјештицом су 1970. године основали Радио Студио Б.

УНС му је 1976. године доделио награду „Светозар Марковић“, а 2005. године Награду за животно дело.

Преминуо је 18. новембра 2008. године.

Награду за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“ УНС је установио три године након његове смрти. Додељује се за прилоге који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност. 

Вјештица је волео свој Београд и најпознатији је по организовању хуманитарних акција, али и као покретач бројних акција за уређење града и зелених површина. Његовом заслугом настао је Београдски маратон. Вјештица је својевремено предложио  изградњу ски стазе на Кошутњаку, а његовим ангажовањем, између осталог, започето је уређење Аде Циганлије, као и Трга Николе Пашића.

На рођендан Студија Б, 1. априла 2012. године, плато испред Београђанке, где је тада била ова телевизија, добио је његово име.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси