Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Синдикати РТС-а на штрајку упозорења: Захтевамо достојанствен рад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 06. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Синдикати РТС-а на штрајку упозорења: Захтевамо достојанствен рад

„Јавни медијски сервис је опште добро Републике Србије и тако треба да буде третиран. Не може се десити да се у таквој институцији крше колективни уговор и закон, а запосленима умањују права“, рекла је председница Уједињених гранских синдиката „Независност“ Чеданка Андрић на штрајку упозорења данас у холу РТС-а.

Синдикат РТС Независност и Независни струковни синдикат телевизије и филмских радника Србије навели су да су штрајк организовали са циљем заштите радних и професионалних права.

Из ових синдиката тражили су да се у РТС-у испуњавају обавезе из колективног уговора као и све одредбе Закона о електронским медијима и Закона о јавним медијским сервисима. Међу захтевима су били и повећање цене рада и износа за топли оброк, као и реална систематизација послова.

Представници синдиката захтевали су и да се запосле млади стручњаци и хонорарни сарадниици у РТС, као и да се уведу таксе са циљем опстанка и обезбеђења стабилног финансирања.

Из Синдиката РТС Независност и Независног струковног синдиката телевизије и филмских радника Србије поново су тражили оснивање Академије Радио Београда за лепоту говора. Навели су и да је неопходно обезбедити транспарентност у раду јавног сервиса.

Представнице синдиката: Битно је да новинари јавног сервиса подрже једни друге, али и да имају подршку грађана

Чеданка Андрић рекла је да је битно да се захтеви бране аргументовано, али и да сви у њима буду јединствени.

„РТС су људи,  РТС није зграда. Они који сада раде и који су досад радили убудуће ће имати подршку свог синдиката. Апелујем на вас да се уједнините у својим захтевима и подржите једни друге. Послодавац увек прво покушава да разједини оне који воде штрајк. Одуприте се сујети. Овде нису битна имена, битни су циљеви“, рекла је.

Поред бољег социјално-економског положаја, како каже председница Главног одбора Независног струковног синдиката филмских и телевизијских радника Ана Ђурковић, важан циљ је и достојанствен рад.

„Социјално-економски захтеви увек покрену причу, али људима, наравно недостаје достојанствен рад -  да новинари не морају да скидају сунђере са микрофона. Важно је да буде као некад. Новинари РТС-а су се раније обраћали грађанима, а они су били спремни да дају изјаве“, рекла је Ђурковић за сајт УНС-а.

Ђурковић је додала да из синдиката не наилазе на затворена врата руководства РТС-а, али се преговори одлажу без испуњења захтева. Зато је, како је рекла, важна улога јавности.

 

„Грађани морају да схвате да РТС највише зависи од њих. Као што синдикати зависе од чланова, РТС зависи од грађана. Грађани некад не препознају своју дужност. Када је јавни сервис у Словенији дошао у опасност, грађани су се мобилисали без обзира на услове. Због њих треба да постоји јавни сервис, а они треба професионално да нас подржавају и улазе са нама у интеракцију“, апострофирала је.

Маровски: Неразумевање и од руководства и од институција

Да многи не препознају функцију РТС-а као јавног добра рекао је за сајт УНС-а и председник Синдиката РТС Независност Дане Марковски.

„Захтеви се тичу побољшања материјалног и социјалног положаја запослених, очувања РТС-а као општег јавног добра и институције која је потребна овој држави иако неко не препознаје ту функцију, па се води дневно-политичким ситуацијама. Ово се односи на информативни програм, док остале редакције – научно-образовна, забавна, култруна и школска функционишу у оквиру неког закона и мислим да су јача страна наше медијске куће“, додао је.

Како је истакао Маровски, одлуку о ступању у штрајк донели су након неуспелих преговора који су се водили од октобра прошле године. Агенција за мирно решавање спорова се, каже, у решавање спора укључила дан пре одржавања штрајка. На разумевање, како је рекао, нису наишли ни из државних институција ни из руководства, за које је навео да колективни уговор примењује селективно.

Према речима Маровског, проблематичне су биле и одлуке о годишњем одмору.

"Директор одлучује колико сваки запослени има дана годишњег одмора као да нас све лично познаје. Сви смо добили пре две године нула дана на учинак рада иако је то било време короне када је 900 људи радило у неповољним условима. Неки су улазили у црвене зоне",  додао је Маровски за сајт УНС-а.

Приликом обраћања новинарима подсетио је на проблеме са којима се суочавају, укључујући и одбијање менаџмента да им повећа плату за 14 одсто након инфлације. Оне који су се бунили, како је рекао, руководиоци су подсетили да су заменљиви.

"Како да радници покажу да су незадовољни. Нисмо сви исти. Да јесмо, овде би се окупило 2000 људи. Разумите и наше колеге које се плаше. Ја не видим само вас 200, у вама видим све њих. Треба и њих да подржимо и разумемо. Не смемо да их вређамо и омаловажавамо. Они ће се осмелити када виде колико нас је и шта све имамо да кажемо и урадимо", рекао је.

Док је говорио, новинарка која тврди да је члан синдиката га је прекинула како би изразила незадовољство радом синдиката, али је убрзо напустила хол РТС-а.

Из синдиката: Новинари таоци уређивачке политике

На питање Маровског да ли се неко од присутних осећа достојанствено зато што ради у РТС-у чули су се одрични одговори.

"На друштвеним мрежама смо на стубу срама. Не ваљамо ни провладиним ни проевропским медијима. Не ваљамо ниједном делу становништва. Не радимо свој посао. Свако може да баци камен на било кога од нас ко изађе из ове зграде. Да ли смо ми то заслужили? Нисмо. Има неколико људи који се баве уређивачком политиком у РТС-у, а сви ми смо таоци те политике", рекао је.

Маровски је позвао РЕМ и Управни одбор РТС-а да раде свој посао.

Ипак, Дарко Шпер је рекао да је штрајк показатељ да се људи ослобађају. Осврнуо се и на извештавање РТС-а са протеста, оценивши да су новинари ове медијске куће тада радили професионално.

 „Гледао сам грађански протест када је формиран обруч око телевизије. Тада су дошли послодавци. То су људи који нас плаћају. Њих не смемо да игноришемо. Свака част што сте известили професионално. Нисам гледао неку другу телевизију, гледао сам РТС који је известио као слободна телевизија. Дакле, може да се ради. Да ли људи треба да дођу да би неко урадио свој посао и испунио улогу јавног медијског сервиса?“

У РТВ-у, како је рекао, то није био случај.

„Јуче су дали инструкције како да почне програм да би био разноврстан. Какав другачије да буде програм на јавним медијским сервисима него да буде разноврстан и обавештава о свему што се дешава у јавности. Да ли смо дошли до тога да игноришемо 50 – 60 хиљада људи на улици “, додао је.

Зато су из синдиката позвали новинаре да професионално раде свој посао и боре се за своја права.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси