Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Смрт Славка Ћурувије не сме остати трајни печат на савести друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 04. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Смрт Славка Ћурувије не сме остати трајни печат на савести друштва

"Истина је наша победа" – била је порука шетње поводом 24 године од убиства Славка Ћурувије којој је присуствовало неколико стотина грађана. Новинари и грађани кренули су трасом последње шетње Славка Ћурувије од ресторана "Коларац" до места на коме је убијен у Светогорској 35, где су положили венце и запалили свеће.

 

Представници Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ), Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Славко Ћурувија Фондације су на челу колоне носили транспарент којим су и поручили да је истина њихова победа.

Скупу је присуствовало и неколико представника међународних организација, међу којима је била и председница Европске федерације новинара (ЕФЈ) Маја Север, која је рекла да је дошла како би подржала новинаре у Србији. Север је истакла да је најважнија организована подршка новинарима, како би били заштићени од све чешћих напада.

"Новинари у Србији су и даље под ударом напада, претњи и организованих хајки. Славко Ћурувија, покојни колега, такође је био усред таквих хајки пре него што је убијен. Зато је сада на овом месту најважније поручити – пружамо подршку и изјављујемо саучешће породици, пријатељима, колегинициама и колегама. Да се никада ово више не понови и да правда угледа светлост дана", додала је.

Уколико не буде правде за Славка Ћурувију, како је рекао председник УНС-а Живојин Ракочевић, његова смрт ће остати трајни печат на савести друштва.

 

"Смрт Славка Ћурувије је преломни тренутак у нашем новинарству и уколико она не буде решена по правди, нећемо много тога очекивати од истраге и правде за Милана Пантића, Даду Вујасиновић. Колико ће нам тек наде недостајати за 17 убијених, отетих и несталих колега на Косову и Метохији – Срба, Албанаца и странаца", додао је Ракочевић.

Да би правична пресуда била знак да у Србији не могу некажњено да се убијају новинари истакао је и председник НУНС-а Жељко Бодрожић, додавши да се све чешће дешавају напади и притисци на новинаре.

 

"Судбина Славка Ћурувије и других наших колегиница и колега који су трагично завршили опомиње нас не само да морамо да исправимо неправду и да истражимо сва та убиства него и да стварамо друштво у којем ће се новинарски рад поштовати и у којем ће новинари моћи безбедно да раде свој посао", рекао је.

О значају правоснажне пресуде која се ускоро очекује говорио је и председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић.

"Мислим да је то веома важан тренутак у историји српског новинарства – да се на овом примеру покаже да насиље и претње над новинарима и убиства новинара никада неће проћи некажњено, колико год година прошло. У овом случају, убиство Славка Ћурувије ће после 24 године доживети свој епилог на суду и очекујем да се исто догоди и са убиством Милана Пантића, разјашњавањем смрти Даде Вујасиновић и многих других случајева", рекао је Матић.

Додао је да ће медијска заједница настојати да свакодневни притисци, претње и напади не прођу некажњено.

Подсетимо, Славко Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године испред зграде у којој је живео, у данашњој Светогорској улици.

Очекује се одлука Апелационог суда о жалбама на другу првостепену пресуду Специјалног суда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси