Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Мирко Јаковљевић, некадашњи члан Управе УНС-а и вишедеценијски новинар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 03. 2023.

Аутор: Ранко Милосављевић Извор: УНС

Преминуо Мирко Јаковљевић, некадашњи члан Управе УНС-а и вишедеценијски новинар

Истакнути новинар, књижевник и медијски педагог др Мирко М. Јаковљевић (57) преминуо је јутрос у Колашину, после дуге и тешке болести.

Био је вишедеценијски члан Удружења новинара Србије и у два мандата, од 2001. члан Управе.

Мирко М. Јаковљевић рођен је 8. августа 1965. године у Жагубици, у породици просветних радника, који су у том граду били на служби. Основну школу завршио је у Рибару, а гимназију у Јагодини. Дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитста у Београду, на коме је магистрирао и докторирао.

Професионалну каријеру започео је 1993. године у  Радио-телевизији Србије, као репортер ТВ Центра Јагодина, затим новинар и уредник у ТВ Центру РТС у Крагујевцу.

Од 2002. до 2004. године био је главни и одговорни уредник ТВ К9 Крагујевац. Године 2004. основао је МЈ PRESS Productin,  независну ТВ која је до 2009. снимила и емитовала 255 ауторских емисија ТВ магазина "Свитац".

Био је власник и главни и одговорни уредник ТВ Лидер у Крагујевцу. У школи новинарства "Чин", која је радила у сарадњи са УНС-ом, био је ангажован као предавач-демонстратор стручних, новинарских предмета.

После пресељавања из Крагујевца  у Црну Гору, године 2009. покренуо је новине под називом "Колашинске новости”, а 2015. „Новине сјевера“ чији је главни уредник и „Планинарске новине“ Црне Горе где је заменик главног и одговорног уредника.

Писао је књижевне критике за Културни додатак подгоричког дневника "Побједа”.

Аутор је документарних филмова: "Путеви који пишу Божа Булатовића”, "Историјат локалних штампаних медија у Црној Гори - културолошке консеквенце", "Мирисом цвећа против опијата", „Вјетар вјекова-Михаило Лалић".

Добитник је бројних награда и признања, међу којима Друге годишње награде Удружења новинара Црне Горе за 2013. годину и награде Министарства културе Црне Горе за серијал прилога о интеграцији Рома у црногорско друштво за 2013. годину.

Аутор је више од десет књига, неколико десетина научних радова, који су се бавили медијском сфером, питањима културе, екологије...

Последњих пет година Мирко Јаковљевић је био ангажован као наставник на Високој школи за комуникације из Београда, где је у звању доцента предавао медијске предмете.

Иза себе је оставио супругу др Јелену Зиндовић и ћерку Милицу.

Сахрана др Мирка М. Јаковљевића, према његовој последњој жељи, биће обављена данас у Пољима код Мојковца, у кругу најуже родбине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси