Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 12. 2022.

Аутор: УНСГ Извор: УНЦГ

УНЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце

Професионално и одговорно новинарство је јавни интерес и једини циљ Министарства културе и медија (МКМ) је да се дође до законских рјешења којима ће се то постићи и испунити међунородне преузете обавезе у областима слободе и изражавања. То је поручено на округлим столовима поводом представљања нацрта сета медијских закона.

МКМ је, у претходном периоду интезивно радило на измјенама и допунама сета медијских закона којима се побољшава положај новинара у Црној Гори и постављају основе за здрав развој медијског сектора. Њима су предвиђене активности које се односе на медијски плурализам, заштита слободе и независности медија од политичког утицаја, подстицање саморегулације, заштита новинара и њихове слободе изражавања.

Вршилац дужности (в.д.) генералног директора Директората за медија Неђељко Рудовић, је рекао циљ да је циљ да се дође до закона за које ће бити сигурни да је апсолутно свако рјешење добро урађено и да се дошло до закона који ће бити напредак у односу на важеће прописе.

–У Радној групи смо, између осталих, чули предлоге медија, Синдиката медија, представника независних регулаторних тијела и државних органа. Упореду са овом јавном расправом експерти Савјета Европе (СЕ) читају ова три нацрта приједлога закона и припремају своје мишљење, навео је Рудовић.

Како је истакао, мишљење СЕ ће заокружити финалне предлоге и доће ће се до закона за које ће се моћи рећи да нијесу закони које је предложило само МКМ већ и заинтересована јавност у Црној Гори.

-Вјерујемо да ћемо јавном расправом и округлим столовима дати велики допринос. Према свим предлозима корекција и сугестијама МКМ ће заузети став, истакао је Рудовић.

На првом округлом столу учесници су заузели своје ставове и изнијели предлоге поводом Нацрта закона о медијима.

Тим поводом, представник Удружења новинара Црне Горе, Иван Милошевић, поручио да би новинар требало да има бенифициран радни стаж и лиценцу. Такође, сматра да би Фонд за подстицање плурализма треба да помогне порталима да, како је казао, дођу до свог мјеста на црногорској медијској сцени.

-Морамо омогућити и донијети такве законе у сарадњи са МКМ да медији и новинари буди слободни, рекао је Милошевић.

Директор Медиа центра Горан Ђуровић, сматра да треба онемогућити нелојалну конкуренцију, јер постоје многи раде који нијесу регистровани.

–Ти медији треба да се приморају да уђу у систем како би се на њих примјениле санкције или стандарди утврђени законом. Толерисање медија који нијесу уписану у Евиденцију је јако лоше, истакао је Ђуровић.

Он је сагласан са тим да се ради на лиценцирању медија и да се уврсти систем да се омогући ко ће да буде новинар и да то повлачи друге ставке.

Рудовић је на крају завршеног првог округлог стола оцијенио да су све сугестије и теме биле предмет размјене аргумената, али да постоје значајне противрјечности у самој медијској заједници.

Поновио је да су сви заинтересовани субјекти били позвани да учествују. Рудовић је казао и да је Фонд за плурализам повећан и сада износи преко два милиона евра.

На дневном реду другог округлог стола био је Нацрт закона о јавном медијском сервису Радио и Телевизија Црне Горе. Рудовић је у уводном дијелу појаснио да је овим законом предвиђено повећање броја чланова Савјета РТЦГ, али и јачање њихове независности, професионалности и одговорности, будући да су пооштрени и критеријуми за именоване чланова Савјета.

-Врло важно, предвиђена је обавезна судска заштита у случају именовања и разрјешења чланова Савјета и руководства РТЦГ, казао је Рудовић.

Учесници су сагласни да је циљ независан Јавни сервис, а предложени су и одређени амандмани, „како би Јавни сервис био у служби грађана и отворен за сва новинарска удружења”.

Такође је поручено да би неко ко је новинар у Јавном сервису требало да буде лиценциран од државе, али и да постоји тијело које би издавало лиценце и при том било у потпуности аполитично.

Представнци Митрополије црногорско приморске (МЦП) оцијенили су да се не обраћа довољно пажње на активности свих вјерских заједница у Црној Гори.

–Ми желимо да наше предлоге усагласимо са осталим вјерским заједницима и због тога ћемо са нашим приједлозима ићи накнадно, односно до рока који је утврђен, поручили из МЦП-а.

Такође су учесници разговарали и изнијели своје приједлоге када је у питању рад чланова Савјета РТЦГ-а и генералног директора.

Законске промјене не треба да угрозе стабилност и континуитет у раду Јавног сервиса

Рудовић је рекао да је циљ да добију најбољи могући закон. Поводом норме која предвиђа да чланови Савјета РТЦГ-а и генерални директор раде до краја мандата, Рудовић је казао да је та норма била предмет комуникације са представницима ЕУ.

–Став је да законске промјене не треба да угрозе стабилност и континуитет у раду Јавног сервиса. Као што знамо рад РТЦГ у претходном извјештају европске комисије (ЕК) је похваљен, закључио је Рудовић на крају другог округлог стола.

На трећем округлом столу разматран је Нацрт закона о аудиовизуелним и медијским услугама. Рудовић је казао да је овај закон важан јер се бави и локалним јавним сервисима и у том смислу је важно наћи тај модел сарадње.

Такође је, како је додао, циљ да локални јавни сервиси буду одрживи и да испуњавају своју улогу на нивоу локалних самоуправа.

Драган Попадић из Радио Тиват сматра да је овај закон добар јер је неопходно обезједити дугорочно и стабилно финансирање локалних јавних емитера.

Главни и одговорни уредник РТВ НК, Никола Марковић, сматра да је лоше рјешење што локални и регионални емитери могу да имају само један програм.

–Зашто би, ако имају кадровски потенцијал ако могу направити више, да се ограниче на један програм, јер је то дозвољено и националном емитеру. Локални јавни емитери имају другу врсту обавеза, а имају иста права као РТЦГ, појаснио је Марковић.

Рудовић је на крају позвао све заинтересоване да своје предлоге доставе до 18. децембра.

Он је подсјетио да ће након ових коментара још једном радна група прећи све норме,а да ће Министарство културе и медија у коначном, преузети политичку одговорност и упутити предлоге медијских закона Влади на усвајање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси