Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС сазнаје: Нова С и Н1 прекинуле програм „зато што РЕМ одуговлачи са одлуком о петој фреквенцији“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 12. 2022.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

УНС сазнаје: Нова С и Н1 прекинуле програм „зато што РЕМ одуговлачи са одлуком о петој фреквенцији“

Како Удружење новинара Србије (УНС) незванично сазнаје, разлог за прекид програма на телевизијама Н1 и Нова С је протест због тога што РЕМ не доноси одлуку по конкурсу расписаном за „пету фреквенцију“.

Рок за доношење одлуке о „петој фреквенцији“ је, како је УНС раније писао, најкасније други децембар, јер је Конкурсом прописано да ће РЕМ о томе ко ће добити дозволу за националну покривеност одлучити 30 дана након објављивања усвојених листа кандидата.

Међутим, према Закону о електронским медијима, пише бивши судија Врховног суда Србије Зоран Ивошевић у ауторском тексту у дневном листу Данас, одлука је требало да буде донета још раније – 26. новембра.

Закон о електронским медијима, наводи Ивошевић, предвиђа да РЕМ издаје дозволе за пружање телевизијских услуга (члан 22. став 1. тачка 4) у року од 30 дана од подношења захтева (члан 83. став 1), а то значи да је одлука требало да буде донета најкасније до 26. новембра.

Нетачна је, истиче Ивошевић, изјава председнице РЕМ-а Оливере Зекић да рок за одлучивање о додели националне фреквенције није предвиђен Законом о општем управном поступку. Према члану 31. тог закона, управна активност обухвата и пружање услуга у јавном интересу у чији оквир, по члану 1. и члану 3. став 2. Закона о јавном информисању и медијима спада и медијска сфера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси