Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Учесници трибине поводом Европског дана језика: Косовске институције не шаљу српским медијима саопштења на матерњем језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 09. 2022.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС/ДНКиМ

Учесници трибине поводом Европског дана језика: Косовске институције не шаљу српским медијима саопштења на матерњем језику

Учесници трибине у Грачаници, поводом Европског дана језика, истакли су да већина косовских институција не поштује право српских медија да добијају саопштења на матерњем језику.

На скупу посвећеном теми „Како се споразумевамо – употреба језика на Косову и Метохији“ указано је на угроженост српског језика и послата је порука из Дома културе у Грачаници да Срби на Косову и Метохији имају право на употребу свог матерњег језика.

Новинарка и писац Ивана Вановац, указала је на то да новинари никада не треба да престану да подсећају јавност на борбу за сопствена права.

 „Најважнија порука коју треба да пошаљемо је да имамо право на употребу нашег језика. Имамо то право јер нам то законске одредбе гарантују. Грађани имају право да, где год да се налазе, захтевају да им се у крајњој линији службеник обрати на њиховом језику који је законом загарантован.“, указује Вановац

Новинар Будимир Ничић каже да је парола европске администрације да вреднује све европске језике. Међутим, како је истакао, у пракси понекад и није тако.

„Чини ми се да се ти исти Европљани, када изађу из Брисела, не придржавају тих правила и стандарда у потпуности. Када највиши европски званичници дозвољавају тако нешто, поставља се питање: Каква је онда ситуација на неком другом нивоу? Свакодневно се суочавамо са тим проблемом да ли нам је обезбеђен превод или се скрнави наш језик“, објашњава Ничић.

Професор и друштвени активиста Иван Николић, мишљења је да цивилно друштво и медији заједно нису довољни да се непоштовање Закона о употреби језика искорени и додаје да албанска заједница нема слуха за наш проблем.

„Постоји благи напредак, али је толико спор и занемарљив да се скоро и не види. Озбиљна је улога нас као појединаца да, пре свега, познајемо своја права на језик и механизме за жалбе, у случају да су та права угрожена. Битно је да се константно боримо зато што је ово проблем који, нажалост, неће моћи лако да се реши“, истиче Николић.

 

Професор српског језика и књижевности Ивана Арсић Мишковић, истакла је важност употребе матерњег језика кроз речи да, када нема језика, нема ни народа.

„Не смемо да дозволимо да било где, где се ми налазимо наш језик буде заборављен, односно, да заборавимо на себе и на свој језик. Ми смо у школи на бранику отаџбине. Ми који предајемо српски језик и књижевност бранимо наш језик, нашу културу. Говоримо о томе колико је важно да сачувамо чистоту српског језика“, истакла је Арсић Мишковић.

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић, напоменуо је да наставник српског језика мора бити у блиској вези са писцима, језиком и да мора бити тај који ће имати ту широку свест о употреби и очувању силе и снаге језика.

„Страх од употребе матерњег језика је нешто са чиме ћете се ви наставници прво суочити и од чега морате ослобађати децу. Последице те есенцијалне несигурности се, наравно, на првом месту виде у школама. Сваки пут размишљам о том страху, свих нас, који је дубок и који никада неће бити без последица“, додаје Ракочевић.

Европски дан језика обележава се сваке године и установио га је Савет Европе 2001. године. За циљ има информисање јавности о значају учења језика, као и повећање степена вишејезичности и међусобног споразумевања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси